Android vs iOS: onderzoeker doet schrikbarende ontdekking

Smartphones Mark Hofman 31 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Android vs iOS: een strijd die al jaren woedt en de komende jaren nog gestreden zal worden. Een lastige strijd gezien een antwoord niet zo makkelijk gegeven is. Al lijkt een onderzoeker één vraagstuk in ieder geval al beantwoord te hebben. Apple lijkt Google mijlenver achter zich te laten op het gebied van privacy.

Onderzoeker Doug Leith heeft, in samenwerking met een professor Computer Science aan de Trinity College in Dublin, een schrikbarende ontdekking gedaan. Hij kwam er namelijk achter dat de gemiddelde Android-smartphone zo’n twintig keer meer gegevens verzamelt dan een smartphone van Apple dat doet. Ouch!

Android verzamelt veel meer gegevens dan iOS

Het is geen geheim dat de smartphones die we gebruiken gegevens verzamelen. Zowel Android als iOS-toestellen registreren ons gebruik en sturen deze data vervolgens terug naar Google en Apple. Het is anno 2021 de normaalste zaak van de wereld, maar het is daarbij ook steeds normaler om je privacy te beschermen. Er wordt niet alleen meer tijd gestoken in het beschermen van onze gegevens, maar ook meer tijd gestoken in onderzoek naar wat er precies met deze data gebeurt. Iets dat Dough Leith, die ook werkzaam is voor de Trinity College in Dublin, dus ook doet. De onderzoeker keek niet alleen naar hoeveel gegevens er verzamelt worden, maar dus ook naar wanneer dat precies gebeurt.

In zijn onderzoek komt naar boven dat er alleen al tijdens het opstarten van je smartphone een wereld van verschil te vinden is. Zo stuurt Android 1MB aan gegevens naar Google en stuurt iOS 42KB aan gegevens naar Apple. Maar ook wanneer je smartphone gewoon rustig aan de kant ligt worden gegevens gedeeld. Zo versturen de Android-toestellen 1MB per 12 uur in de ruststand, waar iOS-smartphones 52KB versturen. Op die manier heeft Leith dus goed gekeken naar wat de toestellen precies doen.

Google Chrome verzamelt ongelofelijk veel gegevens: zo los je het op!

Om een lang verhaal kort te maken: Google verzamelt ongeveer iedere 12 uur zo’n 1.3TB aan gegevens via Android-smartphones waar Apple 5.8GB verzamelt via iOS-smartphones.

Hoe is het onderzocht?

Het is in dit soort onderzoeken natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe bepaalde gegevens gemeten zijn. Voor zijn tests heeft Leith twee verschillende smartphones gebruikt: een Google Pixel 2 met Android 10 en een onbekend iPhone-model met een gejailbreakte versie van iOS 13.6.1. De metingen zijn uitgevoerd tijdens de volgende processen:

  • Het opstarten van de smartphones na een volledige reset
  • Het invoeren van een SIM-kaart
  • Het verwijderen van een SIM-kaart
  • Wanneer de telefoon in ruststand is
  • Wanneer de Instellingen werden gebruikt
  • Wanneer de locatie was ingeschakeld of uitgeschakeld
  • Wanneer de gebruiker inlogde in de App Store

Het was volgens Leith overigens niet de bedoeling om Google in een kwaad daglicht te zetten. De onderzoeker wilde voornamelijk aankaarten tegen welk probleem we als consument steeds meer aanlopen. Het is namelijk zo dat het delen van dit soort gegevens ingeperkt kunnen worden, maar zonder deze datadeling kunnen we simpelweg niet meer leven zoals we dat anno 2021 doet. Het stoppen ervan is simpelweg niet mogelijk. En dat is op zichzelf al een schokkende conclusie te noemen, ook al wisten we dit  onbewust allemaal eigenlijk wel.

Meer Android vs iOS? Check hier onze vergelijkingsvideo tussen de iPhone 12 Pro Max en Samsung Galaxy S21 Ultra!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen