Google Chrome verzamelt ongelofelijk veel gegevens: zo los je het op!

Apps Mark Hofman 16 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Sinds 8 december 2020 moeten ontwikkelaars in de Apple App Store laten zien hoeveel gegevens ze van gebruikers verzamelen. Bedrijven moeten simpel gezegd open kaart spelen en dat was voor Google reden genoeg om de apps als Google Chrome drie maanden lang niet van een update te voorzien.

Nu Google zijn populairste applicaties, zoals Google Chrome en Gmail, wel voorzien heeft snappen we overigens wel waarom het bedrijf zo lang gewacht heeft. De uitkomst is namelijk alles behalve positief te noemen. En dan drukken we het nog zacht uit.

Google heeft Gmail ein-de-lijk voorzien van een Privacy Label in App Store

Zoveel gegevens verzamelt Google Chrome

In de afgelopen paar jaar werd al duidelijk dat Google, met diensten als Google Chrome en Gmail, best veel gegevens van zijn gebruikers verzamelt. Toen Apple de nieuwe Privacy Labels introduceerde voor de App Store, en Google ook echt moest laten zien om welke data het gaat, bleef het erg lang stil. Sterker nog: Gmail werd zo lang niet voorzien van een update, dat gebruikers een waarschuwing kregen over het feit dat de app verouderd was.

Inmiddels heeft Google de populairste applicaties wel voorzien van een update en zijn deze nu dus ook voorzien van Privacy labels. Dat Google veel van ons wist dat beschreven we in dit artikel al, maar dat het om zoveel informatie gaat zal voor veel mensen toch een beetje slikken zijn. Maar wat doe je er aan?

Het antwoord is in bovenstaande tweet al heel duidelijk te zien.

DuckDuckGo is het beste alternatief

DuckDuckGo haalt via social media uit naar Google Chrome vanwege het aantal gegevens die verzameld worden. Ondanks het feit dat DDG een stuk minder populair is dan Google Chrome, is de dienst wel een heel stuk privacy-vriendelijker. Sterker nog: zoals je kunt zien worden er helemaal geen gegevens verzameld, waar Google toch flink met je gedrag aan de haal gaat.

Wie dus op zoek is naar een goed alternatief voor Google Chrome en met een gerust hart aan de slag wil, die zit helemaal goed met DuckDuckGo. Al moet je voor PC en Mac nog wel op zoek naar een ander alternatief, gezien de browser alleen op je smartphone te gebruiken is. Gelukkig kun je DuckDuckGo wel als zoekmachine op je laptop en PC gebruiken binnen elke browser, door naar DuckDuckGo.com te gaan. Ook heeft het bedrijf een handige extensie voor Chrome, die ervoor zorgt dat je privacy beter gewaarborgd wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen