[REVIEW] iPhone 11 Pro: Cameramonster of monstercamera?

Smartphones Mark Hofman 16 okt 2019
Leestijd: 8 minuten

Het is weer de tijd van het jaar dat Apple drie gloednieuwe iPhones op de markt heeft: de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max. Eerder deze week vertelde collega Jelle je al hoe goed de iPhone 11 is en vandaag kijken we naar de 11 Pro en 11 Pro Max.

Hij ging al eerder rond als de fidget-spinner, de kookplaat en het scheerapparaat: tijd om kennis te maken met de nieuwe iPhone 11 Pro (Max). Ik gebruikte het toestel twee weken en vertel je in deze review alles over wat hij te bieden heeft, hoe goed hij zijn werk doet en of het de minimale verkoopprijs van €1159 waard is.

Deze review liever bekijken dan lezen? Check dan onze video hieronder! 

iPhone 11 Pro (Max) ontwerp zo goed als hetzelfde

Het ontwerp van de iPhone 11 Pro of 11 Pro Max komt je waarschijnlijk erg bekend voor. Zeker vanaf de voorkant lijken de toestellen heel erg op hun voorgangers. Wie de 11 Pro in zijn hand heeft zal zien dat er geen verschil is met de iPhone XS of iPhone X. Voor de Pro Max is het verschil met de XS Max niet te vinden. Het mag duidelijk zijn dat het display er dus hetzelfde uitziet als de afgelopen twee jaar. Het grote verschil qua ontwerp vind je aan de achterkant van de smartphone. En niet zo’n beetje ook…

De iPhone 11 Pro (Max) is voorzien van een gloednieuw triple-camerasysteem en ik denk dat we voorzichtig kunnen zeggen dat dit systeem enigszins opvalt. Het gaat om een groot vierkant blok met verschillende lenzen. Over de kwaliteit van dit camerasysteem hebben we het later in deze review, maar qua uiterlijk is dit blok toch wel even wennen. Ik zal eerlijk bekennen dat het systeem wel snel went, maar echt mooi vind ik ’em na twee weken nog steeds niet. Er is meer mee te leven dan ik na het zien van de eerste foto’s had verwacht, maar daar is alles dan ook echt mee gezegd.

Qua afwerking doen de 11 Pro en 11 Pro Max het net even anders als de iPhone 11. Op dit toestel is het camerasysteem mat afgewerkt en is de rest van het toestel voorzien van “normaal” glas. In het geval van de iPhone 11 Pro (Max) is dat dus precies andersom. En die matte achterkant zorgt er misschien wel voor dat ik het ontwerp van de smartphone toch iets beter trek dan ik in eerste instantie had verwacht.

Apple heeft laten weten dat de nieuwe 11 Pro (Max) een stukje dikker is dan zijn voorganger en dat het toestel ook net iets zwaarder is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het “iets dikkere ontwerp” niet echt heb gemerkt, maar het extra gewicht valt wel degelijk op. Het is wat mij betreft niet storend, maar je merkt wel degelijk dat het er is.

Apple iPhone 11 Pro Max
De Apple iPhone 11 Pro en Pro Max (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Goed OLED-scherm met gevoel voor krassen

Ondanks het feit dat Apple ervoor heeft gekozen om voor het derde jaar oprij een landingsbaan als notch te nemen, valt het scherm van de iPhone 11 Pro (Max) alles behalve tegen. Het is een feit dat er wederom voor een zelfde resolutie is gekozen en dat de schermranden ook nog net zo dik zijn, maar qua kwaliteit is er wederom niets mis mee. Het OLED-scherm presteert hartstikke goed en ik kan met een gerust hart zeggen dat ik nog steeds fan ben van het scherm. Never change a winning team is hier dus wel van toepassing.

Apple vertelde dat FaceID 30% sneller is geworden ten opzichte van de gezichtsherkenning in de vorige toestellen en ook is deze vanuit meerdere hoeken te gebruiken. Ik had bij dat laatste misschien een beetje teveel verwacht dat mijn telefoon gewoon op mijn bureau kon liggen en zou ontgrendelen wanneer ik met mijn ogen naar het toestel zou kijken. Helaas is dat iets te ver gegrepen voor de iPhones van dit jaar. Wel kan ik eerlijk bekennen dat FaceID wel degelijk sneller is geworden, al is het verschil niet heel erg groot ten opzichte van vorig jaar.

Gevoelig voor krassen

Het volgende hebben we een tijdje geleden ook al in een artikel verwerkt en tot op heden weten we nog steeds niet wat er precies gaande is. Maar het lijkt erop dat het scherm van de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max nogal gevoelig lijkt te zijn voor krassen. Zeker dat eerste toestel.

Van de vier review-modellen op kantoor hadden drie toestellen na een week al serieuze krassen te pakken. Ook buiten onze redactie hoorde we soortgelijke verhalen, op Twitter dook het probleem op en op de Support-pagina van Apple kwamen we het verhaal ook een paar keer tegen. Na het schrijven van ons artikel bleek dat er een aantal mensen hadden die hetzelfde ervoer als ons en dat zorgt toch wel voor wat vraagtekens.

Het is zeker weten geen meerderheid die er last van heeft en we kunnen er op dit moment ook geen daadwerkelijke conclusie trekken. Maar het feit dat er heel wat mensen last van hebben (waaronder wij die uiterst voorzichtig met de smartphones omgaan) zegt wel iets. Het is opvallend, just saying.

Apple iPhone 11 Pro Max
De Apple iPhone 11 Pro en Pro Max (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

iPhone 11 Pro: een betere batterij en een snellere chipset

Wie onder de motorkap van de iPhone 11 Pro kijkt zal zien dat er niet heel erg veel veranderd is ten opzichte van afgelopen jaar. Het toestel beschikt over een snellere chip (A13 Bionic) waardoor het spelen van games, op Apple Arcade bijvoorbeeld, wederom uitstekend te doen is. Sterker nog: het is de krachtigste chip die tot nu toe in een smartphone te vinden is. Zorgen maken over de snelheid en de kracht van deze smartphone hoeft dus niet.

Wat ook sterk verbeterd is, is de batterij. Tijdens de onthulling van de iPhone 11-serie kregen we te horen dat de accu van de 11 Pro zo’n 4 uur langer meegaat dan die van de iPhone XS. Voor de 11 Pro Max geldt er een langere accuduur van zo’n 5 uur. Ik durf niet persé te zeggen dat de smartphone mij ook echt een vier uur langere accuduur heeft gegeven, maar dat het erop vooruit is gegaan mag duidelijk zijn. Zeker vanwege het feit dat Apple bij de 11 Pro en Pro Max dit keer wel een fast-charger in de doos stopt.

De batterij laadt dus een stuk sneller op en gaat langer mee. Wat dat betreft ben ik fan!

Beste camerasysteem van de gehele markt

Maar na het lezen van bovenstaande wordt vrijwel direct duidelijk dat de wijzigingen dit jaar niet zo heel denderend zijn. Het is ook heel duidelijk dat Apple deze iPhone 11-serie op de camera heeft gericht, en dat is ze verdomd goed gelukt.

Het toestel beschikt dit keer over een triple-camerasysteem met een 12 megapixel camera, een 12 megapixel ultra-wide camera en een 12 megapixel telefoto camera. Een combinatie die qua kwaliteit dodelijk te noemen is. Apple wijdt zich eindelijk aan Ultra-Wide en ik ben zo ontzettend blij dat het bedrijf dat gedaan heeft. Of het nu gaat om portret-foto’s, video’s, ultra-wide foto’s of beelden in de nacht: de Apple iPhone 11 Pro camera beschikt tot een van de beste camerasystemen ooit gemaakt in een smartphone.

Apple iPhone 11 Pro Max
Night Mode (Bron: Mark Hofman / WANT)

Van de details tot aan de kleuren en de helderheid: de foto’s zijn echt heel erg goed. Er gebeurt systematisch gezien weinig tijdens het verwerken van deze beelden, dus oogt het al snel heel erg realistisch. En ik moet eerlijk bekennen dat ik daar groot fan van ben geworden.

Wie gek is op fotografie en dat zoekt op een smartphone, zal zonder twijfel verliefd worden op het camerasysteem van de iPhone 11 Pro (Max). Het is een oprechte upgrade ten opzichte van de iPhone XS en we hadden hem misschien nog wel meer nodig dan we zelf in eerste instantie hadden gedacht. Dat zegt wel wat naar mijn idee.

Maar laten we eerlijk zijn: dat mag eigenlijk ook wel.

De iPhone 11 Pro (Max): beste iPhone deal van het jaar?

De nieuwe iPhone 11 Pro kost je minimaal €1159 (of €859 wanneer je een oude iPhone inruilt bij Apple) en dat is echt een hele smak geld. Zeker voor een toestel dat qua design niet heel veranderd is, qua display zo goed als hetzelfde is gebleven en dus vooral beschikt over een iets snellere chip en een betere batterij. En ja, die batterij is wel heel sterk en die chip is echt heel krachtig. Apple waagt zich spontaan aan het meeleveren van een snellader wanneer je dit toestel aanschaft. Het is zeker weten goed, maar niet een prijskaartje van deze grootte waard.

De enige echte grote verandering is naar mijn idee het camerasysteem. Niet alleen qua ontwerp, maar zeker qua foto’s. Je hebt gewoon een smartphone op zak met het beste camerasysteem van de markt (tot nu toe). Maar voor een prijs van €1159 moet jij je afvragen of dat het helemaal waard is. Is dat volgend jou zo? Dan is de iPhone 11 Pro (Max) zonder twijfel een toestel voor jou.

Is dat niet het geval en wil jij het liefste de beste deal hebben (en persé een iPhone op zak hebben)? Dan denk ik dat je gelukkiger gaat worden van de iPhone 11 en die kun je hier vinden voor de scherpste prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen