Dominick Vietor
Dominick Vietor Tech 13 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen om de Apple iPhone XR (niet) te kopen

Apple’s iPhone XR wordt door velen – inclusief de redactie van WANT – gezien als de meest interessante iPhone van 2018. Dat heeft te maken met zijn relatief lage prijs, goede featureset en geweldige accu. Toch kan de keuze tussen deze iPhone en zijn broertjes lastig zijn. Om je daarbij te helpen geven wij je vijf redenen om de iPhone XR wel of juist niet te kopen.

In onze Apple iPhone XR review van afgelopen jaar vertellen we je uitgebreid hoe goed het toestel is en of ‘ie bij je past. Wie niet zoveel wil lezen, of juist nog wat extra overtuiging nodig heeft, kan hier terecht.

iPhone XR kopen reden 1: ontwerp

Goed. Het ontwerp van de iPhone XR is misschien een beetje controversieel. De dikke schermranden vallen niet bij iedereen in goede aarde. Toch is het ontwerp zeker een goede reden om wel voor deze telefoon te gaan.

Dat heeft met twee dingen te maken. Ten eerste: kleurtjes! De iPhone XR wordt verkocht in zwart, wit, geel, rood, blauw en koraal. Voor ieder wat wils, dus.

Apple iPhone XR kleuren
(Afbeelding: Apple)

Ten tweede is dit de eerste iPhone buiten de XS-serie met een modern ontwerp. Hij is, net als zijn duurdere broertjes, voorzien van een scherm dat bijna de hele voorkant inneemt. Inclusief notch en Face ID-gezichtsherkenning.

iPhone XR kopen reden 2: batterij

De iPhone XR heeft naar hedendaagse maatstaven een vrij lage schermresolutie. Nog geen full HD. Op zich jammer, maar het heeft wel een erg positief bij-effect: de batterij van het toestel gaat erg lang mee.

De batterijcapaciteit van krap 3000mAh is niet erg hoog, maar door het goede energiemanagement van iOS en de lage schermresolutie kan de XR toch erg lang mee op een lading. Een volle dag lukt makkelijk, twee dagen zijn ook binnen handbereik voor wie zijn toestel niet al te intensief gebruikt.

iPhone XR kopen reden 3: camera

De meeste smartphones hebben tegenwoordig twee of zelfs drie camera’s op de achterkant. De iPhone XR niet: die moet het doen met een enkele lens. Daarmee bewijst het toestel ook meteen dat meer dan een camera niet nodig is om mooie foto’s te maken. De 12-megapixelcamera van de iPhone XR zet namelijk mooie resultaten neer, en doet dat in bijna alle omstandigheden.

Het toestel heeft zelfs een uitgebreide portretmodus die de achtergrond van een portretfoto mooi kan vervagen. Dat gebeurt volledig op basis van software, maar werkt eigenlijk helemaal niet verkeerd. Het enige wat je mist is optische zoom of een groothoeklens. Jammer, maar het doet zeker niet af aan de geweldige camera van de iPhone XR.

iPhone XR niet kopen reden 1: ontwerp

Daar is ‘ie weer: het ontwerp. Want hoewel het ontwerp zeker m0oi is en de moderne uitstraling een reden is om juist wél voor de iPhone XR te gaan, heeft het design van het toestel ook zijn nadelen. Ten eerste de schermranden: die zijn nogal dik. Niet alleen de onderkant heeft een dikkere rand dan de iPhone XS, maar ook de zijkanten van het scherm zijn omgeven door een vrij grote zwarte rand. Niet erg fraai.

Een ander potentieel nadeel is het formaat. Hoewel ik het schermformaat van 6,1 inch persoonlijk juist ideaal vind, kan ik me voorstellen dat gebruikers die van een iPhone 6, 7 of 8 komen het juist een nadeel vinden. De XR is fors groter dan die voorgangers. Dat brengt voordelen met zich mee qua functionaliteit, maar komt het gebruiksgemak niet ten goede. Zeker niet als je je toestel graag met een hand bedient.

iPhone XR niet kopen reden 2: prijs

Ja. De iPhone XR is de budget-iPhone van dit moment en is voor zo’n iPhone relatief voordelig. Maar hij kost nog steeds zo’n €820. Hoe je het ook wendt of keert: dat blijft veel geld. Zeker als je bedenkt dat je voor ongeveer de helft al een uitstekende Androidsmartphone te pakken hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!