Scary Fast in een notendop: Apple’s nieuwe chip, MacBooks en iMac

Apple Mark Hofman 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Met iets meer dan 30 minuten was het kortste Apple-evenement in jaren afgelopen nacht een feit. Scary Fast was goed voor een stapel nieuwe Mac-producten én een zeer opmerkelijke actie.

Scary Fast, dat is wel hoe we het evenement én de producten die er zijn aangekondigd wel kunnen noemen. De nieuwe M3-chips voorzien de nieuwe MacBook Pro-modellen van een pittige upgrade, en ook de 24-inch iMac krijgt voor het eerst sinds 2021 weer een overhaul. Tijd om er wat dieper op in te gaan.

Apple’s nieuwe M3-chips zijn inderdaad Scary Fast

Met het Scary Fast-evenement is het tijdperk van zowel de 3-nanometer-chip als de derde generatie Apple Silicon aangebroken. Apple toonde tijdens de presentatie drie verschillende modellen: M3, M3 Pro en M3 Max.

Scary Fast in een notendop: Apple's M3, MacBook Pro's en 24-inch iMac
(Afbeelding: Apple)

Apple voorziet de reguliere M3-chip van een 8-core CPU, 10-core GPU en maximaal 24GB centraal geheugen.

Het Pro-model is voorzien van een 12-core CPU, 18-core GPU en maximaal 36GB centraal geheugen.

De koning van het hele spel is de M3 Max. Deze jongen is voorzien van een 16-core CPU, 40-core GPU en maximaal 128GB centraal geheugen.

Scary Fast in een notendop: Apple's M3, MacBook Pro's en 24-inch iMac
(Afbeelding: Apple)

De 14-inch MacBook Pro neemt de M3-chip over

Die nieuwe M3-chips van Apple moeten natuurlijk ergens in, dus komt Apple ook gelijk met nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro-modellen.

Sneller dan de voorgangers, verbeterde grafische prestaties en een beeldscherm met een pieksnelheid van 1600 nits behoren tot de specificaties. Er is HDMI 2.1-ondersteuning, Wifi 6E is te vinden, én de modellen hebben een gemiddelde batterijduur van 22 uur.

Scary Fast in een notendop: Apple's M3, MacBook Pro's en 24-inch iMac
(Afbeelding: Apple)

Tijdens Scary Fast maakte Apple de volgende prijzen bekend:

  • M3 | 14-inch | 2.029 euro
  • M3 Pro | 14-inch | 2.259 euro
  • M3 Pro | 16-inch | 3.049 euro
  • M3 Max | 14-inch | 2.549 euro
  • M3 Max | 16-inch | 4.299 euro

Apple lanceert op 7 november zowel de MacBook Pro-modellen met een M3 of een M3 Pro-chip. Wie met een M3 Max aan de haal wil gaan, moet tot eind november wachten.

Scary Fast in een notendop: Apple's M3, MacBook Pro's en 24-inch iMac
(Afbeelding: Apple)

Apple dropt eindelijk de nieuwe 24-inch iMac

Scary Fast was dan misschien een kort evenement, maar er was wel genoeg te zien. Naast die M3-chip en de MacBook Pro’s bracht Apple ook de iMac weer onder onze aandacht.

De opvolger van het 24-inch model uit 2021 krijgt direct de M3-chip (50% sneller dan de M1) met de Media Engine en Hardware Ray Tracing. Die eerste zat nog niet in de M1-chip van het model uit 2021 en die laatste feature is nieuw.

Apple voorziet het model van maximaal 24GB centraal geheugen, 8- en 10-core GPU, Bluetooth 5.3 en Wifi 6E. Verder blijft het feestje eigenlijk hetzelfde, tot aan de kleuren toe.

Vanaf 7 november 2023 is de nieuwe 24-inch iMac te bestellen vanaf 1.849 euro. Dat is zo’n 40 euro meer dan het model uit 2021 je kostte.

Scary Fast in een notendop: Apple's M3, MacBook Pro's en 24-inch iMac
(Afbeelding: Apple)

Een wel heel bijzondere keuze

Met al de bovenstaande producten kwam het Scary Fast-evenement ten einde. Bijzonder, want we hadden heel eerlijk verwacht dat Apple nog een kleine mededeling zou hebben.

Ondanks het feit dat de iPhone en je AirPods helemaal over zijn, blijft Apple nog even vasthouden aan Lightning. Zowel de Magic Mouse als het Magic Keyboard en de Magic Trackpad gaan nog niet over op USB-C.

Na USB-C en de App Store heeft EU nu ook iMessage in het vizier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen