Sam Dille
Sam Dille Smartphones 30 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Apps op je smartphone: 5 grote fouten die iedereen wel eens maakt

Apps. Er staan er vast tientallen op je mobiel en er is voor alles wel een te bedenken. Toch zijn er een paar fouten die iedereen maakt tijdens het gebruik van apps. Deze fouten kunnen erg vervelend en zelfs gevaarlijk zijn.

Dat apps gevaarlijk kunnen zijn is niets nieuw. Zo waarschuwde Google al eerder app-ontwikkelaars dat ze duidelijker moeten zijn naar hun gebruikers als ze locatie-informatie verkopen. Veel apps spelen deze data zomaar door zonder dat je dat eigenlijk wil.

Dankzij deze vijf fouten op apps krijgen hackers vrij spel

Een anonieme hacker kan hierdoor bijvoorbeeld al jouw gegevens stelen, zonder dat je het door hebt. Ze kunnen je achternaam, adres baan en zelf je burgerservicenummer achterhalen. Daarom moet je altijd goed letten op hoe jij apps gebruikt. Als je deze vijf fouten voorkomt, ben je al een stuk verder.

1. Appfuncties ingeschakeld hebben

Voordat je een app kan gebruiken, moet je vaak toegang geven tot verschillende delen van je telefoon. Je krijgt bijvoorbeeld de vraag of de applicatie gebruik mag maken van je locatie, galerij of zelf je camera. Meestal klik je zonder na te denken meteen op ‘tijdens gebruik van deze app’.

Deze weg kost natuurlijk de minste moeite, maar pas goed op. Na verloop van tijd kun je uit het oog verliezen welke applicatie je welke machtigingen heb gegeven. Dat kan je in gevaar brengen als een van deze er ooit een wordt gehackt. Als je gehackt bent via een app waarin je toestemming hebt gegeven voor bijvoorbeeld je galerij, kan de hacker ook binnen no-time bij jouw foto’s terecht. Gelukkig kun je binnen enkele klikken deze machtigingen per applicatie beheren.

App Store
De App Store. (Afbeelding: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Als je dit wil doen bij een Android-smartphone, dan ga je eerst naar de instellingen. Klik vervolgens op ‘apps’. Hier selecteer je de applicatie die je wil aanpassen. Kies hierna de optie ‘machtigingen’. In deze sectie kun je kiezen welke app toegang tot welke functie heeft.

iPhone-gebruikers kunnen ook terecht in de instellingen. Selecteer vervolgens ‘privacy’. Kies vervolgens de categorie die je wil aanpassen, bijvoorbeeld foto’s, microfoon of camera. Voor elke categorie die je selecteert, verschijnt er een lijst met apps die hiervoor toestemming hebben. Schuif de applicatie waarvan je de toestemming wil verbieden naar links.

2. Social media koppelen

Bij het aanmaken van een account kun je tegenwoordig op veel apps inloggen met een social media account. Dit zorgt ervoor dat je een hoop instellingen kan overslaan en al binnen een paar klikken een account hebt aangemaakt. Het bespaart je een hoop tijd, maar brengt ook privacyrisico’s met zich mee.

Social Media
Socials (Afbeelding: Trey Le Blanc)

Allereerst kunnen apps je gegevens mogelijk delen met bedrijven die je niet kent. Je kent vast nog welk het Facebookschandaal waarbij duizenden persoonsgegevens verkocht werden aan derden. Dit gaat zelfs nog verder. Applicaties kunnen namelijk gegevens kopiëren en opslaan op verschillende servers. Als deze servers worden gehackt zullen jouw persoonsgegevens naar nog veel meer plekken verspreid worden. Zoek daarom goed uit welke applicatie welke informatie over jou heeft.

3. Toegang geven tot je contacten

Het vorige voorbeeld is ook van toepassing op je contacten. Toestemming geven tot je contactenlijst geeft deze applicatie namelijk ook toegang tot privégegevens.

Stel je voor: jij gebruikt een applicatie die een vriend van je niet gebruikt. Ze vinden de app maar niks en willen er niets mee te maken hebben. Als je jouw contacten aan deze app koppelt, speel je zijn telefoonnummer en e-mailadres door naar dit bedrijf.

Gok niet met de privacy van anderen. Jij bent immers niet de enige die risico loopt bij het doorspelen van contactgegevens. Geef daarom alleen toestemming tot je contactenlijst als het echt niet anders kan.

4. Apps downloaden die je niet nodig hebt

Sommige apps wil je gewoon heel graag uit proberen, maar kosten geld of zitten vol met reclame. Online zijn voor dit soort apps tal van gratis illegale versies te vinden. Pas hier heel goed mee op. Gevaarlijke downloads kunnen je smartphone ernstig beschadigen.

Als een applicatie  te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat bijna altijd ook zo. Het is bijna onmogelijk om dure apps in een gratis versie beschikbaar te stellen. De illegale app is waarschijnlijk een dekmantel om malware of een ransomwareprogramma op je smartphone te downloaden.

Daarbij heb je vast ook tal van apps op je smartphone staan waar je niks mee doet. Denk bijvoorbeeld aan een QR-codescanner- of zaklampapp. Beide functies staan standaard op je smartphone. Dit zorgt ervoor dat je opslag voller staat dan eigenlijk nodig is. Hierdoor werkt je telefoon trager. Bekijk ook of je grote apps –  met een hoge bestandsgrootte – ook echt nodig hebt. Grote apps halen de snelheid van jouw smartphone namelijk flink naar beneden.

5. Niet letten op slechte reviews

Bij het installeren van een applicatie is het altijd belangrijk dat je goed kijkt naar hoe andere mensen de app ervaren. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat de app van hoge kwaliteit is. Als een applicatie minder dan vier of vijf sterren heeft in de Appstore of PlayStore, dan is het verstandig om verder te scrollen.

Apple App Store stond vol met (gevaarlijke) Wordle-klonen

Slechte reviews zijn een belangrijk signaal als het gaat om veiligheid. Als mensen zeggen dat hun smartphone traag werd na het installeren van de app, neem dit dan serieus. Het kan je een hoop ellende besparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!