Spotify vs Apple Music: welke streamingdienst is de absolute koning?

Apps Sam Dille 30 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

De bekendste streamingdiensten voor muziek zijn op dit moment Spotify en Apple Music. Hoewel de twee concurrenten veel op elkaar lijken, zijn er ook grote verschillen.

Spotify en Apple Music zijn streamingplatforms van het hoogste niveau. De services geven je toegang tot miljoenen nummers, podcasts en exclusieve content. Een keuze maken tussen deze streamingdiensten is daarom erg lastig. WANT gaat de uitdaging aan en beslist voor eens en voor altijd welke streamingdienst het beste is.

Abonnementen bij Spotify en Apple Music.

Zowel Spotify als Apple Music bieden verschillende abonnementen aan haar klanten. Welk abonnement geschikt is voor jou, ligt aan jouw luistergewoontes.

Spotify

Spotify biedt in tegenstelling tot Apple Music ook een gratis versie. Deze versie heeft wel een hoop beperkingen. Je luistert op de gratis versie bijvoorbeeld in een lagere kwaliteit en je kan maar een beperkt aantal nummers skippen. Daarbij heeft de streamingdienst een gratis proefperiode van een maand. Deze proefperiode ontvang je automatisch nadat je een premium-account hebt aangemaakt. Na een maand wordt jouw proefabonnement automatisch omgezet in een betaalde variant.

Spotify Family duurder muziek
Spotify (Afbeelding: Rob Engelaar / ANP XTRA)

Als je in je eentje streamt, dan kun je bij Spotify terecht voor studenten en individuele accounts. Beide accounts zijn nagenoeg identiek aan elkaar, omdat beide de mogelijkheid bieden om offline naar muziek te luisteren. Het enige verschil is dat de studentenversie de helft van de prijs kost. 4,99 euro vs 9,99 euro per maand.

Tot slot biedt Spotify een familie abonnement, waarbij meerdere luisteraars binnen hetzelfde abonnement een afzonderlijk profiel kunnen aanmaken. Spotify’s familie abonnement kost 14,99 euro en biedt ruimte voor zes afzonderlijke profielen. Abonnees krijgen ook een Family Mix. Dit is een afspeellijst waarin alles favoriete nummers van elk profiel zijn verzameld. Voor kinderen is dit abonnement voorzien van een Spotify Kids-app. Ben je nog niet in de gezinsfase, dan heeft Spotify ook duo-abonnementen voor je klaarstaan. Deze kosten 12,99 per maand, inclusief twee premium-accounts en toegang tot een duo mix.

Apple Music

Apple Music biedt ook de mogelijkheid om een betaald abonnement gratis uit te proberen. Deze proefperiode duurt drie maanden, wat dus langer is dan Spotify. Hierna gaat dit account, net als bij Spotify, automatisch over in een betaalde versie. Net als bij Spotify, heeft ook Apple Music een apart abonnement voor individuele luisteraars en studenten. De versie voor studenten bedraagt ook hier de helft van de prijs. 4,99 euro vs 9,99 euro per maand.

Apple Music
De streamingdienst (Afbeelding: Apple)

Apple Music heeft onlangs een nieuw abonnement voor Voice Plan aangekondigd. Deze kost 4,99 euro per maand en is speciaal ontworpen voor Siri, de voice assistant van Apple. Gebruikers kunnen zich abonneren door tegen Siri te zeggen: ‘Hé Siri, start mijn Apple Music Voice-proefversie”, of door zich aan te melden via de Apple Music-app. Eenmaal geabonneerd, krijgen gebruikers dezelfde voordelen als een regulier account, maar kunnen ze ook nummers aanvragen op apparaten met siri. Het Voice Plan werkt ook tijdens het gebruik van CarPlay. Het familie abonnement van Apple Music kost 14,99 euro per maand en er kunnen zes afzonderlijke accounts gemaakt worden. Apple Music heeft geen optie om te luisteren in duovorm.

Wat zijn de verschillen tussen Spotify en Apple Music?

Naast de verschillen in abonnementsvormen, hebben beide streamingdiensten ook grote verschillen in audiokwaliteit en inhoud.

Geluidskwaliteit

Apple Music-nummers van standaardkwaliteit zijn 256 kbps AAC-bestanden, wat hetzelfde formaat is als op iTunes. Dit is een stuk lager dan wat Spotify te bieden heeft. Spotify streamt nummers met ~96 kbps, ~160 kbps en ~320 kbps in het Ogg Vorbis-formaat. De streamingdienst biedt de hoogste geluidskwaliteit alleen aan haar premiumabonnees. Zelfs de laagste geluidskwaliteit op Apple Music is hoger dan waar de luisteraars op Spotify naar luisteren. Apple Music biedt ook een “lossless”-functie, waarmee abonnees kunnen luisteren naar een selectie met een hogere resolutie, variërend van “cd-kwaliteit” 16-bit/44,1 kHz tot “Hi-Res Audio” 24-bit/192 kHz.

Bibliotheek

Er zijn ook belangrijke verschillen tussen de Spotify- en Apple Music-bibliotheken. Dit heeft vooral te maken met het aanbod aan podcasts. Apple Music heeft een uitgebreide muziekcatalogus met 90 miljoen nummers. De muziekcatalogus van Spotify heeft daarentegen 70 miljoen nummers.

Spotify Android TV
Genres & Moods (Afbeelding: 9to5Google)

Spotify voegt dagelijks echter meer nieuwe artiesten toe en onderscheidt zich met meer dan vier miljard samengestelde playlists. Gebruikers van Spotify kunnen ook afspeellijsten zoeken op genre en stemming. Bovendien host Spotify op dit moment meer dan 3,2 miljoen verschillende podcasttitels. Apple Music biedt ook een breed scala aan genre- en stemmings-afspeellijsten. Bovendien kunnen gebruikers nummers kopen die ze leuk vinden en toevoegen aan hun iCloud Music Library. Ook krijgen abonnees toegang tot exclusieve content.

Apple Music
Apple Music op je tablet (Afbeelding: Apple)

Apple Music heeft een minder groot aanbod aan podcasts, maar heeft een veel breder radioaanbod dan Spotify. 1-radio van Apple Music is exclusief voor premium-abonnees. Naast een 24-uur mix van pop, rap en indie, biedt Apple Music exclusieve interviews met artiesten en presentatoren.

Welke Streamingdienst is de absolute koning?

Zowel Spotify, als Apple Music beschikken over enorme muziekcatalogi en werken goed op Android- en iOS-apparaten. Beide streamingdiensten zijn daarom een prima keuze als je een fanatiek luisteraar bent.

Gebruik Spotify als een Pro: de beste manier om afspeellijsten te maken

Als je een groot fan van podcasts bent, dan is Spotify voor jou de betere keuze dan Apple Music. Spotify biedt ook het extra voordeel dat je in de app toegang hebt tot de volledige podcastcatalogus. Apple Music beperkt daarentegen haar podcastaanbod tot speciale podcasts apps. Vind jij het belangrijk dat je muziek van hoge kwaliteit is en je meer muziekkeuzes hebt, dan kun je beter terecht bij Apple Music. Deze streamingdienst heeft een betere geluidskwaliteit en biedt meer nummers en artiesten. Welke streamingdienst de absolute koning is, ligt dus geheel aan hoe jij wil streamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen