ASMR op YouTube: waarom we er volgens de wetenschap gek op zijn

Wetenschap Sam Dille 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

ASMR is al sinds 2010 niet meer weg te denken van YouTube en die interesse neemt alleen maar toe. Het populairste ASMR-kanaal op YouTube, Maria’s GentleWhispering, heeft 2,21 miljoen abonnees. Onderzoekers hebben al meer dan 500 studies over ASMR gepubliceerd, maar het verschijnsel bleef lang een mysterie.

Al vanaf het eerste uur doet wetenschapper Giulia Poerio onderzoek naar het fenomeen ASMR, en zij ontdekte wat we er nou precies zo geweldig aan vinden. Poerio’s onderzoek leverde het eerste directe bewijs van de ontspannende effecten van ASMR. Is het mysterie dan eindelijk opgelost?

Dit gebeurt er met je lichaam als je ASMR kijkt

De studie van Poerio’s team, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, onderzocht de lichamelijke reacties tijdens het kijken van de filmpjes, met name de hartslag en transpiratie. Toen de proefpersonen de filmpjes keken, daalde hun hartslag, maar ze gingen iets meer transpireren. En dat patroon weerspiegelt de complexe emoties die veel mensen ervaren als ze ASMR kijken. De weinige studies die tot nu toe over ASMR zijn gedaan, hebben aangetoond dat het beloningscentrum in de hersenen wordt geactiveerd tijdens het kijken van de video’s. De hersenen maken oxytocine en dopamine aan waardoor het lichaam ontspant.

Waarom niet iedereen er fan van is

De bron van die ontspanning is dus het geluid. Niet iedereen vindt alleen hetzelfde geluid prettig, waardoor ASMR lang niet bij iedereen effectief is. Waarom de een meer ontspannen raakt dan de ander is niet bewezen, maar wetenschappers hebben wel vermoedens. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben iemands gevoeligheid voor oxytocine, culturele opvoeding en mindset. Of irritatie voor fragile geluidjes, dat heet misofonie.

YouTube blijft domme video’s aanbevelen, maar er is een oplossing!

Het is nog steeds onbekend waarom sommige mensen ASMR ervaren en anderen niet. En waarom sommige mensen er meer baat bij hebben dan anderen. Eén ding is wel duidelijk: onderzoekers hebben geen tekort aan vragen voor vervolgonderzoek!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen