Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 10 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Een asteroïde ter grootte van de Eiffeltoren komt op de aarde af

Er vliegen grote en kleine asteroïden door de ruimte. Eentje zo groot als de Eiffeltoren komt richting de aarde, maar we hoeven niet bang te zijn.

De aarde is maar een klein onderdeeltje in het gehele universum. Asteroïden zijn nog kleiner en dus is de kans dat die twee elkaar raken miniem. Nu komt asteroïde 4660 Nereus met een snelheid van 2.3650 kilometer per uur op onze planeet af en deze is zo groot als de Eiffeltoren. Dat klinkt angstaanjagend, maar dat is het absoluut niet.

De asteroïde komt bij de aarde

De asteroïde komt namelijk tot zo’n 3,8 miljoen kilometer van de aarde, meldt NASA. Dat is natuurlijk vrij ver, maar voor de ruimte is dat peanuts. Met deze afstand is het dan ook een potentieel gevaar, maar het is zo goed als zeker dat onze aarde niet geraakt wordt. Op 11 december bereikt de asteroïde het dichtstbijzijnde punt van de aarde.

De asteroïde is al heel lang in beeld. Deze werd door astronoom Eleanor Helin voor het eerst gezien op 28 februari 1982, aangezien die toen ook al eens voorbij de aarde raasde. Dat gebeurt regelmatig aangezien deze een orbit heeft van 664 dagen. In 2002 kwam de asteroïde het dichtst bij onze planeet, dat was toen zo’n 4,3 miljoen kilometer. Nu komt die dus nog een fractie dichter bij de aarde.

Een nieuwe ruimtemissie?

De grootte van de asteroïde is ideaal voor een ruimtemissie. Er zou een vaartuig op kunnen landen en materiaal verzamelen. Hetzelfde deed NASA eerder met haar OSIRIS-Rex project. Het landde toen op Bennu en wist daar wat gesteente te verzamelen om terug te brengen naar de aarde.

Toch is Nereus wel bijzonder. Het is een van de vier asteroïden die deze eeuw dicht langs de aarde razen. Zo was er op 21 maart van het afgelopen jaar eentje ten grote van de Golden Gate Bridge die langs vloog. Nereus komt deze eeuw nog een keer langs en dan komt deze nog dichterbij. Dan is deze maar 1,2 miljoen kilometer van ons vandaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inverse

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!