ASUS ROG Flow 13: klein van formaat, groots qua prestaties

Games Jelle van Es 15 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

ASUS is een partij die van vele markten thuis is. Met hun Republic Of Gamers-merk hebben ze bovendien een complete catalogus gericht op gamers. De ASUS ROG Flow 13 is daarbij een nieuwe krachtig laptop die bovendien compact is.

De ASUS ROG Flow 13 kun je in huis halen met een NVIDIA Geforce GTX 1650 4GB GDDR6 videokaart, een AMD Ryzen 9 5900 HS processor, een 120Hz 13,4 inch 16:10 touchscreen scherm, 16 GB LPDDR4X RAM, een 1TB SSD hardeschijf, WiFi 6 en een 720p HD webcam. Daarmee is het dus een kleine krachtpatser die breed ingezet kan worden. Ik ben ben er een tijd mee aan de slag gegaan en dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

ASUS ROG Flow 13 Review

Ziet er netjes uit

Eén van de sterkere punten die de ASUS ROG Flow 13 met zich meebrengt, is dat hij er gewoon mooi uitziet. Dit is geen laptop die uitschreeuwt dat hij bedoeld is voor gamers, waardoor je hem goed in ene werkomgeving kan gebruiken. Tegelijkertijd is hij mooi compact, waardoor hij zonder moeite in de laptoptas past. En als je hem dan opent en gebruikt, dan is dat een klein feestje. Het toetsenbord werkt lekker, het beeldscherm is prachtig en de trackpad werkt precies. Kortom, de laptop heeft alles wat je voor je werk wilt hebben.

ASUS ROG Flow 13
Een mooi compact dingetje (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Prestaties zijn in orde

Als je hem dan vervolgens in het gebruik neemt en er bijvoorbeeld een game op gaat spelen, dan werkt dat allemaal naar behoren. Ik vind het vooral lekker om strategische games te spelen op een gaminglaptop, waardoor ik voornamelijk met games als Total War en Civilization aan de slag bent gegaan. De ASUS ROG Flow 13 presteert op dat gebied naar behoren en de laadtijden zijn lekker kort. Een shooter als Overwatch of Fortnite draait de laptop ook goed, waardoor hij dus van vele markten thuis is.

De ASUS ROG Flow 13 is handig om series op te kijken

Mocht je je laptop naast je werk en gaming ook willen gebruiken om series op te kijken, dan is dat ook mogelijk. Het scherm is namelijk volledig op te vouwen of hem als een soort V neer te zetten. Dat is ook handig wanneer je een game wilt spelen met een controller. Je hebt dan niet het toetsenbord dat in de weg zit en het scherm staat stevig. Bovendien is het een touchscreen, waardoor je met je vingers het scherm kunt aanraken om keuzes te maken.

De Netflix-V (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Uit te breiden met XG Mobile voor betere prestaties

Iets wat ik zelf niet heb kunnen testen, maar wel handig is om te weten, is dat de ASUS ROG Flow 13 is uit te breide met de ROG XG Mobile. Dat is een externe kleine videokaart, die de laptop voorziet van een GeForce RTX 3080 GPU. Door dit aan te sluiten aan de linkerkant van de laptop, krijg je dus gelijk in één keer veel meer kracht en kun je games op zeer hoge kwaliteit gaan spelen. Daarvoor zit je alleen wel echt met een setting die vergelijkbaar is met een desktop, want heel erg portable is de laptop op die manier niet.

De XG Mobile (Afbeelding: ASUS)

Accu gaat niet lang mee

De ROG Flow 13 is al met al een fijne laptop om mee te gamen en te werken. Toch zijn er wel wat duidelijke nadelen. De maker heeft er voor gekozen om de laptop dun te maken, wat fijn is als je hem ergens mee naar toe moet nemen. Maar het levert ook beperkingen op. Zo gaat de accu niet heel erg lang mee. Zeker wanneer je alle toeters en bellen in een game aan wilt hebben, dan gaat hij ongeveer net zo lang mee als een Nintendo Switch. En zit je dus binnen een paar uur zonder batterij. Wat dat betreft is het eigenlijk een must om hem tijdens het game op het stroom te hebben, waarbij je dan weer het nadeel hebt dat de powerkabel niet al te lang is.

Powerkabel moet je altijd bij de hand hebben (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Wordt erg warm

Daarnaast wordt de ASUS ROG Flow 13 binnen de kortste keren echt onprettig warm. Ook dit heeft weer te maken met het feit dat hij dun en compact is en op die manier zijn warmte minder goed kan wegwerken. Binnen een minuut of vijftien dat ik een game speelde, was de bovenkant van de laptop al onplezierig warm. Daarmee is het bijna zo dat de laptop alleen goed gebruikt kan worden om te gamen door hem op een houder te plaatsen, via muis en toetsenbord de aansluiting te maken en dan ook weer op een extern beeldscherm te spelen. Maar dan heb je dus andermaal een desktop-setting gecreëerd. Dan moet je ook nog met dongles gaan werken, want veel aansluitingen heeft de laptop niet. En dat is niet wat ik met een gaminglaptop wil. Wat dat betreft was mijn ervaring onlangs met de laptop van Razer echt een stuk beter.

Na een tijdje wordt het onprettig (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De ASUS ROG Flow 13 is dan ook vooral bedoeld voor mensen die verschillende behoeftes hebben. Als je hem echt haalt als een combinatie tussen een werklaptop voor beneden en een gaming-laptop in een desktop setup, dan zit je er goed mee. Maar als je ’s avonds op de bank met de laptop op schoot een game wilt spelen, dan is dat verre van comfortabel. Wil je de laptop scoren? Dan kun je dat hier doen.

Razer Blade Stealth 13 is een kleine krachtpatser om op te gamen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen