Je kunt fluiten naar Baldur’s Gate 3 op Xbox Game Pass en PlayStation Plus

Games Jeroen Kraak 17 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Baldur’s Gate 3 verschijnt niet op Xbox Game Pass en PlayStation Plus. Als je dus aan het wachten was om het spel gratis te spelen, heeft dat volgens de maker echt geen nut. Hij heeft er een goede reden voor.

In een jaar met grote titels als Zelda: Tears of the Kingdom, Starfield, Spider-Man 2 en Hogwarts Legacy wist opvallend genoeg Baldur’s Gate 3 met de prijs voor beste game van het jaar er vandoor te gaan. Een grote verrassing, omdat het in eerste instantie een echte nichegame leek.

Veel gamers hopen er dan ook op dat ze ‘m op den duur gratis kunnen spelen als ze een abonnement op Xbox Game Pass of PlayStation Plus hadden. Dat gaat niet gebeuren.

Baldur’s Gate 3 kont niet op Xbox Game Pass en PlayStation Plus

Maker van Baldur’s Gate 3 is het Belgische Larian Studios. CEO van de ontwikkelaar is Swen Vincke en reageerde via X op een interview aan Ubisoft-abonnementenbaas Philippe Tremblay. Die studio maakt onder ander de Assassin’s Creed en Far Cry-games Tremblay liet in dat interview weten dat gamers er gewend aan moeten raken dat ze in de toekomst geen eigenaren meer zijn van games. Hij ziet het voor zich dat er straks alleen nog maar abonnementsdiensten zijn als Xbox Game Pass en PlayStation Plus.

Voor Vincke is dit ondenkbaar. Hij wil de games van Larian Studios, waaronder dus Baldur’s Gate 3, nooit op Xbox Game Pass of PlayStation Plus hebben. Volgens hem is het juist een mooi systeem dat spelers eigenaar kunnen zijn van hun favoriete game. Hij wil dat ecosysteem dus niet laten doodbloeden.

Whatever the future of games looks like, content will always be king. But it’s going to be a lot harder to get good content if subscription becomes the dominant model and a select group gets to decide what goes to market and what not. Direct from developer to players is the way. https://t.co/wEUvd5adt0
— Swen Vincke @where? (@LarAtLarian) January 17, 2024

Waarom dit goed is

En daar heeft de Baldur’s Gate 3 maker dan ook een goede reden voor: “Content is het belangrijkst. Maar het wordt een stuk lastiger om goede games te maken als abonnementsdiensten het dominante model worden. Een selecte groep bepaalt dan wat wel of niet op de markt komt.”

En natuurlijk heeft Vincke daarin hartstikke gelijk en daarvoor hoeven we alleen maar naar Baldur’s Gate 3 te kijken. Het leek een game voor een select groepje mensen en is nu door iedereen omarmd en een waar succes. In een wereld met alleen Xbox Game Pass of PlayStation Plus was die er misschien nooit geweest.

Hij gaat verder: “Om goedkeuring te krijgen van een directie voor een project wat vooral op idealen draait is haast onmogelijk. Juist dat idealisme moet bestaan, zelfs als het kan leiden tot een groot fiasco. Bij abonnementsmodellen gaat het alleen geld verdienen.”

Dat betekent echter niet dat hij tegen Xbox Game Pass of PlayStation Plus is, maar Baldur’s Gate 3 kun je daar dus niet op verwachten. “Er is daar niets mis mee, maar het moet geen monopolie worden. We leunen al op digitale verkoopkanalen, maar als dit allemaal abonnementsdiensten worden, zou dat verschrikkelijk zijn. Dat wil je echt niet.”

Hell Let Loose is de moeilijkste FPS die nu op Xbox Game Pass staat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen