Hoe je de batterij van een elektrische auto goed kan onderhouden

Elektrische auto's Sam Dille 16 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Nu de gas- en benzineprijzen ongekende hoogtes bereiken, stijgt de vraag naar elektrische auto’s. Voor nieuwe eigenaren van EV’s en twijfelaars is één onderdeel nog een groot mysterie: de enorme batterij. Net zoals alle batterijen heeft ook deze regelmatig onderhoud nodig. Maar hoe doe je dit nou het beste?

Qichao Hu, alumnus van Harvard en CEO van SES, bestudeert al jaren de werking van batterijen. De Chinees weet dus precies wat wel en niet werkt bij elektromotoren. In een artikel van WIRED beantwoordde hij alle prangende vragen van beginnende EV-bestuurders.

Welk type batterijen hebben elektrische auto’s meestal?

Alle elektrische auto’s op de markt gebruiken tegenwoordig lithium-ion batterijen. Deze zijn dezelfde soort als de batterijen in een smartphone of laptop. Die soort is te verdelen in twee verschillende categorieën: nikkelvrij en met een hoog nikkelgehalte.

Batterij elektrische auto
De batterij van een EV. (Afbeelding: ANWB)

Volgens Hu zijn nikkelvrije varianten goedkoper, veiliger en hebben ze een langere levensduur. Elektrische auto’s die speciaal ontworpen zijn voor lange afstanden, maken meestal gebruik van nikkelvrije batterijen. De meer premium voertuigen bevatten doorgaans hogere nikkelgehaltes, waardoor ze duurder uitvallen.

Werken alle EV-batterijen op dezelfde manier?

Batterijen werken allemaal anders. Dezelfde batterij kan een compleet andere levensduur of prestatie hebben. Dit is afhankelijk van het voertuig waarin de batterij wordt gebruikt. Hu vertelt dat er veel verschillende factoren zijn die de prestatie van een batterij kunnen beïnvloeden. Je rijstijl, prijsklassen en verschillende uitvoeringen hebben bijvoorbeeld invloed op de batterij van je elektrische auto. Prijsverschillen komen immers meestal door de complexiteit of prestatie van de motor.

Kun je een batterij overladen?

Het is zeker mogelijk. Als je de batterij buiten de dagelijkse rijdlimieten oplaadt, heeft dit slechte invloed op de prestatie van de batterij. De batterij raakt namelijk uitgeput, waardoor de actieradius achteruit gaat. Sommige elektrische auto’s houden je hiervan op de hoogte. Volgens Hu wil je onder de 10 procent en meer dan 90 procent vermijden. Ook kun je beter niet van volledig opgeladen naar volledig leeg gaan in één rit.

Is koud weer slecht voor batterijen van elektrische auto’s?

Hu zegt dat het opladen van een elektrische auto bij koud weer de levensduur van de batterij kan verkorten. De accu kan zelfs beschadigen als gevolg. Het is daarom belangrijk dat je bij koud weer eerst de auto warm laat worden door een rondje te rijden. Op die manier laad je niet een ijskoude batterij op.

Elektrische auto snelheid
Niet te snel rijden! (Afbeelding: Unsplash)

Heeft je rijstijl invloed op de levensduur van de batterij?

De manier waarop je rijdt heeft een grote invloed op de actieradius van de accu. Wanneer je snel rijdt bij koud weer kan dit schadelijk zijn voor je batterij. Hij heeft dan meer energie nodig om warm te blijven. Let daarom goed op je snelheid bij extreme temperaturen. Er zijn nog een aantal andere manieren om de actieradius van je elektrische auto op te krikken. Lees er meer over in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen