Opa en oma aan WhatsApp: de 5 beste smartphones voor senioren

Smartphones Sam Dille 11 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Sommige ouderen gebruiken al jaren smartphones en houden van dezelfde modellen als hun kleinkinderen. Maar als jij, of een ouder familielid, nieuw bent in de smartphone-wereld dan kan het lastig zijn om een geschikte telefoon te vinden. Wij van WANT helpen je hier natuurlijk bij. Zo kan straks ook jouw opa of oma meechatten op Whatsapp.

Senioren kunnen uiteraard een Android-vlaggenschip of een Premium iPhone kiezen. De meeste zitten boordevol toffe features, zoals heldere schermen, grote batterijen en snelle prestaties die iedereen kan waarderen. Ongeacht de leeftijd. Maar eigenlijk zijn functies zoals professionele camera’s en snelle schermen voor veel ouderen overbodig. Veel senioren hebben vanzelfsprekend meer dan genoeg aan bellen, sms’en of WhatsApp. Voor de meeste opa’s en oma’s is een mid-range smartphone daarom meer dan voldoende. Dan besparen ze er ook nog een hoop geld mee.

WhatsApp voor senioren was nog nooit zo eenvoudig dankzij deze smartphones!

Mocht jij, of je opa of oma, slecht zicht of een minder gehoor hebben, dan is dit het perfecte moment om op zoek te gaan naar een smartphone. Google, Samsung en Apple hebben de afgelopen jaren allemaal extra features toegevoegd om het gebruik voor deze groep zo makkelijk mogelijk te maken. Zo kun je extreem makkelijk navigeren ondanks beperkingen of weinig technische kennis.

1. Google Pixel 5a

Het 6,34-inch scherm van de Pixel 5a raakt de sweet spot, tussen compact en overzichtelijk. De smartphone is groot genoeg voor slechtzienden, maar niet te groot om vast te houden. Hij levert voor een relatief goedkope smartphone verrassende prestaties. Je hoeft bijvoorbeeld nooit lang te wachten voordat een app opent en je kan de batterij zes tot acht uur onafgebroken gebruiken. Vergeet ook niet de geweldige camera met Google AI. Die zorgt ervoor dat foto’s van de kleinkinderen automatisch worden verbeterd. Applicaties zoals WhatsApp en Facebook worden vooraf gedownload en zijn eenvoudig te gebruiken.

Bestel hier jouw exemplaar

2. Lively Jitterbug Smart3: WhatsApp is altijd goed te vinden

De Jitterbug Smart3 heeft een groot 6,22-inch scherm, dat veel gemakkelijker te lezen is dan die van een kleine klaptelefoon. In plaats van een traditioneel app-gebaseerd systeem, biedt de Smart3 een lijstweergave van de belangrijkste apps die een bejaarde nodig heeft. Dit omvat bellen, sms’en, camera, internet, e-mail en WhatsApp. Je zult hier geen populaire games of apps vinden, maar de beperkte selectie voorkomt dat de telefoon onoverzichtelijk wordt. De smartphone ondersteunt spraakgestuurd typen, vooral handig voor ouderen. Zij hoeven zich hierdoor geen zorgen te maken over een te klein toetsenbord. Het beste van alles is dat hij een speciale noodknop op het startscherm heeft. Als die is ingedrukt komt de senior in direct contact met hulpdiensten.

Bestel hier jouw exemplaar

3. iPhone SE

De SE is perfect voor senioren die gebruik maken van een gehoorapparaat. De smartphone maakt gebruik van Live Listen. Deze feature stuurt geluid uit de externe microfoon naar een iPhone-gehoorapparaat. Dit zorgt voor sterker geluid. De geluidsherkenning waarschuwt ook op het scherm als de smartphone een alarmgeluid detecteert. Zelfs tijdens het gebruik van apps zoals WhatsApp. We zeiden eerder dat iPhones qua nodige features te duur uitvallen voor opa’s en oma’s. De SE is hier echter een uitzondering op. Alle voordelen van een Apple-telefoon zijn van de partij, voor ongeveer een derde van de prijs die je verwacht van bijvoorbeeld een iPhone 13.

Bestel hier jouw exemplaar

4. Samsung A53

Alle Samsung-smartphones hebben een unieke ‘Easy Mode-functie’, die andere Android-telefoons missen. Als het actief is, krijg je grotere pictogrammen op het scherm, langere aanraak reactie om onbedoelde acties te voorkomen en een toetsenbord met hoog contrast voor betere leesbaarheid. De belangrijkste apps, zoals bellen, sms’en en WhatsApp, komen groot in beeld op het startscherm en je kunt belangrijke contacten toevoegen aan het hoofdmenu. Net als iPhones bieden Samsung-smartphones ook een aantal ondersteuningen voor senioren. De smartphones hebben bijvoorbeeld ondersteuning voor gehoorapparaten, een schermlezer die beschrijft wat er op het scherm staat en lettergrootte- of kleuraanpassingen. Met dat in gedachten is de Galaxy A53 de best geprijsde Samsung-telefoon voor ouderen.

Bestel hier jouw exemplaar

5. Lively Jitterbug Flip2

Laten we eerlijk zijn. Als je denk aan een smartphone voor ouderen, is het eerste waar je op komt een klaptelefoon en geen smartphone. Daar is een goede reden voor. Klaptelefoons geven je namelijk fysieke, eenvoudige toetsenborden, waarmee je een stuk eenvoudiger door menu’s kan navigeren. De Flip2 is uitstekend voor senioren dankzij een aantal handige ontwerpkeuzes. Zo heb je aan de binnenkant van de telefoon grote, klikbare knoppen, een pijltjesblok om door het scherm te navigeren en een noodknop aan de onderkant om hulp te vragen. Hoewel de Flip2 zeker geen smartphone is, wordt hij geleverd met ingebouwde Amazon Alexa-ondersteuning. De smartphone heeft ook een bruikbare 8MP-camera, een zaklamp en een vergrootglasfunctie. Vergeet alleen niet dat de telefoon geen ondersteuning biedt voor videoberichten. Ook WhatsAppen op deze telefoon wordt een tikkeltje lastig. Al met al is de Flip2 wel met zekerheid een seniorentelefoon te noemen.

Bestel hier jouw exemplaar

WhatsApp gaat met nieuwe functionaliteit groepsdruk bij je wegnemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen