Astronomen ontdekken bijzondere zombiester: dit is er aan de hand

Wetenschap Sam Dille 16 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

De European Space Agency heeft een nieuwe, indrukwekkende ster gevonden. De ster heeft een groene gloed en ziet er angstaanjagend uit. Is deze zogenaamde zombiester een bedreiging voor ons?

Over miljarden jaren zal onze zon een witte dwergster worden. Hij is dan een dicht, dood overblijfsel van zichzelf. Er zweven veel van deze witte dwergen in de kosmos en soms komen ze met elkaar in botsing. Astronomen denken dat een clash van twee witte dwergsterren een opvallend verschijnsel heeft opgeleverd. De botsing heeft er volgens wetenschappers voor gezorgd dat een voorheen onzichtbare ster nu zichtbaar is met röntgenlicht. In röntgenlicht gloeit de ster dankzij neongas helemaal in het groen. Hij lijkt op een echte ‘zombiester’.

Dit is de zombiester

De European Space Agency heeft een foto van de zombiester vrijgegeven . “Deze afbeelding toont een nieuw type ster dat nog nooit eerder in röntgenlicht is gezien, ” aldus ESA. De ster, J005311, is gevonden in een dichte wolk van stof en gas, bekend als IRAS 00500 + 6713.

Zombiester
De Zombiester (Afbeelding: ESA)

De ster kwam voor het eerst onder de aandacht van astronomen in 2019, en het was vanaf moment Ă©Ă©n al een vreemde eend in de bijt. “Destijds meldden astronomen al dat de ster zeer hoge windsnelheden heeft en te helder is om een ​​gewone witte dwerg te zijn”, meldde ESA in een verklaring.

Zombiester ontdekt dankzij röntgentelescoop

Een team onder leiding van astrofysicus Lidia Oskinova van de Universiteit van Potsdam in Duitsland wierp een frisse blik op de zombiester. Dit deed ze met behulp van ESA’s XMM-Newton röntgentelescoop. Het team publiceerde vervolgens in december een paper over de ster in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Botsingen met witte dwergen kunnen verwoestend zijn voor de betrokken sterren. Deze witte dwergsterren werken echter op een andere manier. Volgens ESA suggereert het team een totaal ander proces. “Wat we in de afbeelding zien, is een nieuw type röntgenbron die wordt aangedreven door de botsing van twee witte dwergen.”

Slimme telescoop

Röntgentelescopen, zoals XMM-Newton, laten ons kosmische objecten op een andere manier zien dan andere telescopen, waaronder deze zombiester. “Veel hemellichamen stralen röntgenstralen uit. Dit zijn extreem gewelddadige processen”, zei ESA. XMM-Newton kan dit soort gebeurtenissen zien. Hierdoor kan de telescoop ons helpen bij het begrijpen van sterrenstelsels, supernova’s en zwarte gaten.

XMM telescoop
De XMM telescoop (Afbeelding: NASA)

Ruimte-ontdekkingen

In de ruimte gebeurt nog veel meer dan alleen deze zombiester. Afgelopen jaar zijn er ontzettend veel nieuwe ontdekkingen gedaan. Grote kans dus dat jij tussen al die ontdekkingen wat gemist hebt. Gelukkig hebben wij het allemaal voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen