Billie Eilish niet alleen in 8D: maak kennis met 9D, 16D en 24D audio

8D audio gaat de laatste tijd flink viraal. Op YouTube weet de nieuwe manier van muziek luisteren miljoenen kijkers te trekken, met onder andere nummers van Billie Eilish. Maar er is meer dan alleen 8D audio. Hier kom je te weten hoe je op andere manieren met je koptelefoon verbaasd kan worden.

Eerst even een korte recap. Want wat was 8D audio ook alweer? In essentie voelt het alsof de muziek om je heen draait. Veel mensen hebben daardoor het idee alsof ze midden in een club of in een concert staan.

Wat is 9D audio?

9D Audio bouwt hierop voort. Net zoals bij 8D audio draait de muziek om je heen met behulp van zogeheten ‘panning’. Daardoor voelt het alsof de muziek van verschillende kanten komt. Door het vervolgens te ‘reverben’ klinkt het geluid voller en lijkt er een echo bij te komen. Op die manier voelt het echt alsof Billie Eilish in een cirkel om je heen aan het zingen is. 9D onderscheidt zich van 8D doordat de beat en de stem duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Daardoor voelt het meer alsof Eilish of jouw favoriete zanger(es) dichtbij je zingt.

16D audio gaat nog verder. De stemmen die je bij jouw favoriete track horen, klinken opeens als een stem in je hoofd. Daardoor komt het allemaal nog een stukje dichterbij. Niet verwonderlijk dus dat deze klankverandering erg veel kijkers weet te trekken op YouTube. Juist emotionele nummers die je diep raken zullen het daarom goed doen bij 16D audio.

Een droom vol mysterie

Wil je in een onwerkelijke droom belanden? Dan is 24D voor jou. Met flinke echo’s en stemmen die om je heen draaien, voelt het alsof je in een muzikale trip terechtkomt bij het bovenstaande nummer. Alles klinkt met 24D audio net iets onheilspellender en mysterieuzer. Misschien niet iets om elke dag naar te luisteren, maar indrukwekkend is het zeker.

De D in deze vormen van audio staat voor dimensie. Maar vergis je niet: het is niet zo dat er daadwerkelijk dimensies aan de audio worden toegevoegd. Het is vooral een slimme marketing truc die iedereen nieuwsgierig maakt. En jou dus ook.

Reageer op artikel:
Billie Eilish niet alleen in 8D: maak kennis met 9D, 16D en 24D audio
Sluiten