Billie Eilish in 8D: muziek zoals je het nog nooit eerder hoorde

We zitten allemaal zoveel mogelijk thuis en dat is het perfecte moment om iets nieuws te ontdekken. Op WhatsApp gaat sinds deze week een bericht rond van een Billie Eilish nummer die voorzien is van 8D technologie. En ondanks dat dit al sinds 2018 een ding is, zijn er veel mensen die het nog niet kennen.

Op dit moment gaat het nummer Ilomilo van Billie Eilish rond. Dat nummer bestaat al even, maar is nu voorzien van de zogeheten 8D technologie. Hierdoor lijkt het net alsof je midden op de dansvloer staat in een club, omdat het geluid van alle kanten te horen is. Alsof de artiest voor je neus staat te zingen.

Billie Eilish in 8D

Zoals gezegd gaat er sinds deze week een nummer van Billie Eilish viral via social media. Vooral op WhatsApp wordt het nummer Ilomilo massaal gedeeld. Het gaat niet om het standaard nummer, maar dus om de 8D variant ervan. Hierdoor lijkt het echt alsof de muziek uit alle hoeken van je huis vandaan komt. Achter je, naast je, voor je: je hoort de muziek overal.

En dat is wel echt een hele bijzondere manier om muziek te beleven. De technologie is dus al even oud en op YouTube zijn er kanalen die honderdduizenden tot miljoenen volgers hebben. Maar eerlijk is eerlijk: onderstaand nummer steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit.

Wie niets bijzonders hoort aan bovenstaand nummer, heeft op moment van luisteren nog geen koptelefoon of oortjes gebruikt. Doe dat even. Je weet niet wat je hoort!

Op een of andere manier wordt de naam van de band Pentatonix aan het nummer van Billie Eilish gekoppeld. We weten op dit moment nog niet echt waarom, maar het lijkt er tot nu toe op dat de groep er niets mee te maken heeft.

Wat is dit nu precies?

Maar goed. Het klinkt heel erg vet, maar waar zit je nu eigenlijk naar te luisteren met je hoofd (letterlijk)?

Ondanks het feit dat we slechts twee daadwerkelijk geluidsbronnen horen, namelijk de rechterkant en de linkerkant, is het mogelijk om geluid ook anders te horen. Geluid kan door middel van bepaalde programma’s dusdanig aangepast worden, dat het lijkt alsof het geluid boven ons hoofd hangt. Of drie meter links van ons of vier meter rechts van ons klinkt. Door dit te combineren met verschillende vormen van echo, kan een uiterst indrukwekkend effect geproduceerd worden.

Sommige mensen krijgen het beter voor elkaar om dit toe te passen op bestaande nummers, dan andere mensen. En dat zorgt er dus voor dat Ilomilo van Billie Eilish dus veel beter klinkt dan andere voorbeelden op het internet.

Dat de naam 8D eraan gehangen wordt is simpelweg om te laten zien “hoe goed” het geluid is. Maar in de praktijk hebben we te maken met 3D geluid.

Reageer op artikel:
Billie Eilish in 8D: muziek zoals je het nog nooit eerder hoorde
Sluiten