Elektrische fiets in de schuur? 5 Tips om hem te onderhouden

Een elektrische fiets is een kostbaar vervoermiddel. Daarom is het belangrijk hem niet te laten verstoffen in je garage. Ook wie zijn e-bike nog wel regelmatig gebruikt doet er goed aan hem regelmatig een kleine onderhoudsbeurt te geven.

De onderstaande 5 tips helpen je om goed voor je elektrische fiets te zorgen. Zelfs wanneer je hem even wat minder gebruikt.

1. Houd je elektrische fiets schoon

Het is je vast niet onbekend dat schone fietsen beter rijden. Dat geldt niet alleen voor je stadsfiets, maar ook voor e-bikes. Het regelmatig schoonmaken van de fiets verlengt het leven van de elektrische motor. En dit bespaart je waarschijnlijk ook een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker.

Verwijder voordat je begint met schoonmaken de accu en het display van de fiets. Mits dit kan natuurlijk. Je kunt een schoonmaakmiddel specifiek voor fietsen gebruiken om de verschillende onderdelen af te spoelen. Heb je die niet? Dan werkt een milde zeep ook prima. Beide zijn niet schadelijk voor de rubber- en plastic componenten op de elektrische fiets. Het is wel belangrijk om de fiets niet schoon te maken met een hogedrukreiniger of enorme harde waterstraal.

vintage electric elektrische fiets
Vintage Cafe elektrische fiets (Afbeelding: Vintage Electric)

2. Houd de banden opgepompt tot de juiste luchtdruk

Het lijkt misschien logisch om lucht in de banden te houden, maar toch is dit belangrijk voor het onderhoud van je elektrische fiets. Je kunt checken of er genoeg lucht in de banden zit door ouderwets even in de banden duwen met je duim. Of misschien heb je een fietspomp die de luchtdruk van de banden meet. Een elektrische fiets met volle banden fietst makkelijker (net als iedere andere fiets met volle banden), en heeft een langere accuduur.

3. Houd de ketting van je elektrische fiets vet

Een gesmeerde ketting zorgt er voor dat de e-bike soepel en efficiënt werkt. Gaat de ketting van je elektrische fiets piepen en kraken dan is het tijd voor wat extra vet. Smeer wat ketting vet op de ketting, laat het een aantal minuten intrekken, en verwijder het overtollige vet met een oude doek. Als je de fiets al een lange tijd gebruikt is het waarschijnlijk slim om de ketting eerst te reinigen met een reinigingsvloeistof voordat je hem opnieuw invet.

Gazelle elektrische fiets e-bike fabriek
Elektrische fietsen in de Gazelle-fabriek in Dieren (Afbeelding: ANP / Emmanuel Dunland / AFP)

4. Zorg voor de (schijf)remmen

E-bikes hebben vaak schijfremmen. Ondanks dat die vaak lang mee gaan vragen ze wel specifiek onderhoud. Het onderhoud verschilt echter per fiets en het type remmen. Het is daarom altijd belangrijk dat je het juiste smeermiddel gebruikt, schoonmaakmiddelen en de juiste ontvetter. Voor het schoonmaken van schijfremmen wordt vaak Isopropyl alcohol gebruikt. Heb je dit niet in de schuur staan, en voelen je remmen niet helemaal lekker, dan is het waard om hem bij een fietsenmaker langs te brengen.

5. Zorg goed voor de motor en het aandrijfsysteem van de e-bike

En met ”zorg goed voor de motor en het aandrijfsysteem van de e-bike” bedoelen we eigenlijk ”laat een specialist goed voor de motor en het aandrijfsysteem van de e-bike zorgen”. Net als iedere andere fiets is het slim om je elektrische fiets zo nu en dan naar een fietsenmaker te brengen. De fietsenmaker kan goed onderhoud verzorgen voor de kwetsbare onderdelen op je racemonster. Dit kost misschien meer dan wanneer je zelf aan de fiets gaat sleutelen, maar is belangrijk om je garantie geldig te houden.

elektrische fiets story bike
Story Bike’s elektrische fiets (Afbeelding: Kickstarter)
Reageer op artikel:
Elektrische fiets in de schuur? 5 Tips om hem te onderhouden
Sluiten