BMW wil je per maand laten betalen voor… stoelverwarming?

Elektrische auto's Wesley Akkerman 13 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

BMW zet in op microtransacties en wil daarmee een extra slaatje slaan uit de mensen die zo’n dure auto van de fabrikant kopen. Het bedrijf verkoopt aan hen die dat willen een abonnement voor je… stoelverwarming. Je hebt de keuze uit drie soorten abonnementen: een maand-, jaar- of onbeperkt abonnement.

Het maandabonnement kost je 18 dollar per maand, terwijl het jaarabonnement 180 dollar kost. Je krijgt dan dus twee maanden ‘gratis’ stoelverwarming. Het onbeperkte abonnement gaat je 415 dollar kosten. Het is niet precies duidelijk wanneer BMW hiermee begon en in welke landen de opties nu beschikbaar zijn.

BMW aan de microtransacties

Echter, sinds deze week zijn de abonnementen beschikbaar in Zuid-Korea, waardoor de nieuwslawine op gang kwam. Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf leunt op abonnementen en microtransacties. Daar gaat de onderneming al sinds 2020 mee aan de haal. Dit is slechts een uitbreiding van het aanbod.

BMW iDrive
(Afbeelding: BMW)

Mensen in in elk geval Duitsland, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk kunnen eveneens een abonnement op stoelverwarming afnemen bij BMW. Eigenaars van de high-end auto’s zijn echter niet te spreken over deze gang van zaken. Ze noemen de praktijken “uitbatend” en “gierig”; dit zou niet echt bij het merk passen.

Meer betalen voor toffe functies

Laten we ook vooral niet doen dat autoconsumenten niet gewend zijn meer te betalen voor toffe functies. Want dat is gewoon hoe een deel van de markt werkt. Wil je meer luxe en houd je van premium onderdelen, dan tast je wat dieper in de buidel. Maar als het gaat om software, dan hebben mensen daar toch een ander gevoel bij.

Stoelverwarming of -verkoeling achter een betaalmuur plaatsen is mensen bewust treiteren, in de hoop dat ze een paar extra tientjes overmaken op je rekening. BMW haalt de functionaliteit in feite weg en probeert hem dan opnieuw te verkopen. Dat is een manier van zakendoen ja, en hopelijk een die afgestraft wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Jalopnik

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen