De Bose QuietComfort II: jouw ultieme geluidsbubbel

Audio Maarten Verkoren 24 okt 2022
Leestijd: 6 minuten

De Bose QuietComfort Earbuds II: een geroemd setje oordopjes dat op verschillenden fronten als geen ander uit weet te blinken. Althans, dat is het geluid vanuit Bose en sommige delen van de markt. Maar klopt het ook echt?

Om daar achter te komen nam WANT-redacteur Maarten Verkoren de proef op de som en onderwierp hij de oordopjes aan zijn persoonlijke test.

Bose QuietComfort Earbuds II: next-level noise cancelling

Het meest benieuwd was ik naar de ruisonderdrukking. Bose wordt immers gezien als één van de uitvinders op dit gebied. Het slaagt er dan ook al lang in dit consequent op hoog niveau te integreren in haar koptelefoons en oordoppen.

Bij de Bose QuietComfort Earbuds II maakt de fabrikant gebruik van de zogenaamde CustomTune-technologie. 

De Bose QuietComfort Earbuds II: jouw ultieme geluidsbubbel
CustomTune stemt het ruisonderdrukkings-signaal af op je oren (Afbeelding: Bose)

“Sinds we ruisonderdrukking op de markt hebben gebracht, zijn we altijd gedreven geweest om grenzen te verleggen op het gebied van techniek, technologie en design – de QuietComfort Earbuds II zijn het nieuwste resultaat van die toewijding”, aldus Raza Haider, Chief Product Officer (CPO) bij Bose. 

Zei ik al dat we benieuwd waren? Hier nog een citaat, klinkt veelbelovend, toch?

“De CustomTune-technologie voor geluidskalibratie maakt zijn debuut in de QuietComfort Earbuds II. Deze baanbrekende innovatie wordt geactiveerd elke keer dat je de oordopjes uit het doosje haalt en in je oren plaatst.

Er wordt een eigen toon afgespeeld, waarna een microfoon in de oordopjes de akoestische respons van je gehoorgang meet. Die informatie wordt vervolgens gebruikt om zowel het geluid als de ruisonderdrukking speciaal op jou af te stemmen – en dat alles binnen minder dan een halve seconde. 

De Bose QuietComfort Earbuds II: jouw ultieme geluidsbubbel
De algehele uitstraling is er een van hoge kwaliteit en duurzaamheid (Afbeelding: Bose)

Vier microfoons per dopje

Voor krachtigere ruisonderdrukking stemt CustomTune het ruisonderdrukkingssignaal ook af op je oren, waardoor de prestaties aanzienlijk verbeteren. Het richt zich op geluiden die voorheen moeilijk te onderdrukken waren – zoals stemmen van collega’s in de buurt, gillende baby’s in de bus, of afleidingen van het gezin in je thuiskantoor – met deze nieuwe technologie vervagen dit soort geluiden zodat je ook door deze geluiden niet meer gestoord wordt.

En CustomTune past zich voortdurend aan op het veranderende geluid in je omgeving, zodat je verzekerd bent van de beste ruisonderdrukking.

De QC Earbuds II gebruiken vier microfoons in ieder oordopje – één aan de binnenkant en drie aan de buitenkant – om ongewenst geluid te detecteren, te meten en door te sturen naar een eigen elektronische chip die geladen is met een exclusief algoritme.

Samen met piepkleine omvormers reageert het systeem met een nauwkeurig, gelijk en tegengesteld signaal in minder dan een fractie van een milliseconde. Het resultaat is dramatisch en exclusief voor Bose.”

Een heel verhaal, maar belangrijk om uit te leggen, omdat we het hier hebben over een serieuze innovatie in oordoppenland. Met ingehouden adem schoof ik de dopjes, die ik eerst met behulp van de wizard in de Bose app perfect passend had gemaakt, in mijn oren. Ze sloten goed af.

Vervolgens hoorde ik inderdaad een toon waarmee de earbuds metingen verrichtten in mijn gehoorgang. Toen ik vervolgens de stille modus activeerde, werd het zó stil, dat ik even schrok. Dit lukte me voorheen niet eens met around-ear-koptelefoons! Indrukwekkend!

De Bose QuietComfort Earbuds II: jouw ultieme geluidsbubbel
De stilte is een groot goed (Afbeelding: Bose)

Exit prikkels, enter sereniteit

Vervolgens activeerde ik mijn muziek en steeg op in een gelukzalige bubbel, mijn eigen wereldje waar alleen geluiden binnenkwamen waar ik zelf voor gekozen had. Een serene kalmte daalde op me neer en ik werd een met mijn muziek, die me meenam naar een droomwereld. Wat een genot! Please take my money! Van nu af aan wil ik nooit meer anders. 

De Bose QuietComfort Earbuds II werken uitstekend met zowel Apple- als Android-apparaten. Het was ook heel eenvoudig om te switchen tussen mijn iPhone en MacBook, dat is ook weleens anders bij andere producten.  

Dan de volgende belofte: “De Bose QuietComfort Earbuds II zijn voorzien van verbeterde spraakopname dankzij een geactualiseerd ruisverwijderingsalgoritme”. Dat klinkt goed en geeft hoop. Maar uiteraard: praatjes vullen geen gaatjes, dus eerst horen, dan geloven!

De Bose QuietComfort Earbuds II: jouw ultieme geluidsbubbel
Bellen, opnemen en ophangen gaat via intuïtieve aanrakingen (Afbeelding: Bose)

Bose QuietComfort II: we have a winner!

Deze functie gaan we aan een aantal rigoureuze tests onderwerpen, want dit hebben we eerder gehoord van andere oordoppen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog nooit een goed telefoongesprek heb kunnen voeren met oordopjes in. Altijd krijg ik klachten van degene met wie ik bel dat ik slecht te verstaan ben door ruis.

Mijn eerste gesprek voer ik terwijl ik door een mild herfstbriesje wandel. De andere kant van de lijn laat ik weten dat ik het hele gesprek goed te verstaan was, wel af en toe met wat ruis, maar als ik de oordoppen uitschakelde en belde via mijn iPhone, was die ruis er ook, zij het iets lichter. 

So far, so good. Maar hoe zou het gaan op de fiets? Fietsend bellen is uiteraard niet aan te raden,  maar er zijn situaties waarin het nodig is. Dan is het wel fijn als het kan. De feedback die ik kreeg aan de andere kant van de lijn, was dat de ruis wel heviger was dan wanneer ik wandelde. Maar niet heviger dan met de iPhone los tegen mijn oor. Ik was goed te verstaan! Dat is voor het eerst. We have a winner!

De Bose QuietComfort Earbuds II: jouw ultieme geluidsbubbel
De oplaadcase (Afbeelding: Bose)

Batterij, bediening en uitstraling

De batterij van de earbuds houdt het zes uur vol en kan daarna nog drie keer (volledig binnen een uur) worden opgeladen met de case. Ook kun je ze een snelle boost geven: binnen 20 minuten hebben de dopjes alweer twee uur afspeeltijd. Als de case zelf leeg is, laad je die in drie uur weer op.  

Ten slotte de aanraakknoppen op de oordopjes. Gelukkig werken die naar behoren. Moeiteloos vinden mijn vingers de meest gebruikte functies: pauzeren, afspelen, telefoon opnemen, ophangen, volumeregeling en nummers skippen. Ook de app biedt hierbij extra ondersteuning en toegevoegde waarden. 

De algehele uitstraling is er een van hoge kwaliteit en duurzaamheid. Ondanks alles wegen de dopjes maar 6 gram per stuk. Hierdoor dragen ze prettig, ook gedurende langere tijd. 

De Bose QuietComfort Earbuds II: jouw ultieme geluidsbubbel
Verkrijgbaar in twee kleuren (Afbeelding: Bose)

Conclusie:

Vele oordoppen van tal van producenten heb ik mogen testen. Alle hadden hun plus- en minpunten, sommige (Apple) scoorden zelfs bijna uitsluitend pluspunten. Maar geen enkel product is zo allround superieur als de net uitgebrachte Bose QuietComfort Earbuds II.

Op alle gebieden excelleren deze earbuds. Een zeer compleet product, dat doet wat het moet doen. Het geluid en de noise cancelling overtreffen duidelijk alle concurrenten. Ook telefoneren werkt goed. Qua prijs zitten ze bovenin het segment, dus je moet er wat voor over hebben. Maar dan heb je ook wat.

De Bose QuietComfort Earbuds II zijn verkrijgbaar voor €299,95 in de kleur Triple Black en Soapstone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen