Creepy! Canon gaat met AI-camera’s controleren of personeel wel lacht

Tech Wesley Akkerman 18 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Camerafabrikant Canon heeft een dystopische oplossing gevonden om het moraal op het kantoor te kunnen verhogen: lachen zal je. Het bedrijf heeft camera’s geïnstalleerd die via kunstmatige intelligentie controleren of je wel lacht. Je mag een kamer of meeting alleen betreden wanneer je lacht. Je moet dus heel de dag door honderd procent vrolijk zijn.

Het gaat in dit geval om de kantoren van de Chinese dochteronderneming Canon Information Technology. Dit feit komt aan bod in een verhaal van de Financial Times. Het stuk gaat over hoe Chinese bedrijven medewerkers in de gaten houden en daarvoor kunstmatige intelligentie en algoritmes inschakelen.

Canon hanteert enge controles

In het stuk komt onder meer aan bod hoe bedrijven software gebruiken om de productiviteit van medewerkers in de gaten te houden. Ook wordt via camera’s in de gaten gehouden hoe lang ze met pauze zijn. Tot slot wordt er geschreven over het feit dat apps ook hun bewegingen buiten het kantoor om monitoren.

Canon lachen
Aankondiging van de Canon-technologie (Afbeelding: Canon)

Canon Information Technology kondigde de lachherkenning overigens vorig jaar nog aan, als onderdeel van een verzameling kantoormanagingtools. Destijds kregen de tools weinig aandacht. Het feit dat dergelijke technologie onder de radar vliegt, laat zien hoe zeer we al gewend zijn aan dit soort praktijken. Niet alleen in China.

Niet alleen in China

Als inwoner van het westen ben geneigd om te denken dat dit niet in Europa of Amerika gebeurt. Echter, bedrijven als Amazon houden hun werknemers in de gaten om hen zo productief mogelijk te laten zijn. Ook zijn programma’s als Microsoft Office 365 uitgerust met tools die mensen in de gaten houden.

Aangezien heel veel mensen thuis gewerkt hebben het afgelopen jaar en in de komende tijd langer thuis werken, werken bedrijven aan meer van dat soort tools om werknemers te kunnen monitoren. Het is dus niet zo dat dit soort dingen alleen in China gebeuren; ook westerse bedrijven gaan hiermee flink aan de haal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Financial Times

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen