Jelle van Es
Jelle van Es Games 3 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Capcom Arcade Stadium brengt klassieke games op de Switch

Game-uitgevers zijn er echt dol op om oude games opnieuw uit te brengen. De ene keer doen ze dat als een remake, waardoor een klassieke game aanvoelt als een nieuwe titel. De andere keer gaat het om een remaster, waarbij vooral de framerate en de resolutie omhoog wordt gegooid. En dan heb je nog een derde categorie in de vorm van een collectie. Daar valt Capcom Arcade Stadium voor de Nintendo Switch in.

In de Capcom Arcade Stadium heb je de mogelijkheid om diverse games te spelen die oorspronkelijk door Capcom in de Arcade is uitgegeven. Games waarvoor je vroeger een gulden in de kast moest gooien om vervolgens een paar minuten met een game los te gaan. En als je dan doodging, verleidde de game je om nog een keer te betalen. Het gooien van geld in een kast zit er niet bij in deze collectie (hoewel je dat virtueel nog wel doet), maar de ervaringen van vroeger worden wel redelijk goed voorgeschoteld. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

De eerste Capcom Arcade Stadium-game is gratis

Het mooie van de Capcom Arcade Stadium is dat iedereen met een Nintendo Switch de game gratis binnen kan halen. Daarbij krijg je dan de game 1943 als titel om te proberen. Het is een klassieke shooter, waarbij je met een vliegtuig op alles schiet dat voorbij komt. Daarnaast wordt ook de klassieke Ghosts ‘n Goblins tijdelijk gratis vrijgegeven, dus downloaden heeft zeker zin. En als die games je bevallen, dan kun je vanaf daar je collectie uitbreiden.

Bepaal zelf je bundel

Als je alle dertig games die beschikbaar zijn wilt binnenhalen, dan betaal je daar zo’n 40 euro voor. Maar het is ook mogelijk om bundels voor zo’n 15 euro aan te schaffen. Op die manier kun je dus zelf bepalen welke games voor jou geschikt zijn. Ikzelf heb bijvoorbeeld niet heel erg veel met de echt oude games in de collectie. Die bieden wat mij betreft te weinig diepgang. De andere twee bundels bieden net wat meer bekende games en zodoende zijn die beter aan te raden. Door die twee te halen, bespaar je een tientje op de totale collectie en heb je alsnog veel games om mee los te gaan.

Welke game ga jij spelen? (Afbeelding: Capcom)

Lekker veel beat-em ups

In de collectie vind ik de beat-em ups het meest interessant. Games waarbij je met personages door gebieden loopt en onderweg alles en iedereen in elkaar ramt. Dat zijn de games die ik vroeger het meest in de arcadehal speelde en het meeste tijd mee heb doorgebracht in Capcom Arcade Stadium. Met name Final Fight en Captain Commando zijn daarbij heerlijke klassiekers, die vandaag de dag nog goed speelbaar is. Lekker iedereen in elkaar rammen en gebruik maken van oneindig credits. Leuk in je eentje, maar komt nog beter tot zijn recht wanneer je het met iemand anders beleeft.

Handige tools tijdens het spelen

Hoewel Capcom Arcade Stadium voornamelijk draait om het beleven van klassieke games, is het goed om te zien dat de ontwikkelaar een aantal verbeteringen heeft gebracht. Zo is er nu de optie om gebruik te maken van saveslots. Op die manier ga je na een afgesloten speelsessie verder waar je gebleven was in plaats van dat je helemaal opnieuw begint. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de game in verschillende visuele standen te beleven. Wil je gaan voor een beeldvullende ervaring of juist het klassieke beeld zoals hij destijds in de arcadehal was. Tot slot is het ook nog mogelijk om games terug te spoelen. Op die manier heb je de optie om een gemaakt foutje te herstellen.

Capcom Arcade Stadium
Sla je voortgang op (Afbeelding: Capcom)

Niet elke game is even goed in Capcom Arcade Stadium

In een collectie van in totaal 32 games is het logisch dat niet elke game even goed is. Zelfs wanneer je er voor kiest om de bundel met oude games links te laten liggen, zijn er gewoon bepaalde titels die je niet liggen. Wat dat betreft had het fijn geweest als je voor een paar euro specifiek de games die je wilt spelen er uit had kunnen halen. Daarnaast is niet elke game even goed overgezet, waardoor je regelmatig te maken krijgt met framerateproblemen.

Capcom Arcade Stadium
Niet alles werkt even soepel (Afbeelding: Capcom)

Dat neemt niet weg dat de Capcom Arcade Stadium voor het grootste gedeelte de moeite waard is. De game is nu dus gratis te downloaden voor de Nintendo Switch met een tweetal gratis games. Van daaruit bepaal je dan of je de collectie verder wilt uitbreiden of niet.

Ghosts’ n Goblins Resurrection is oldschool arcade-actie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!