Chromebooks waren door de pandemie ontzettend populair in 2020

Tablets, Laptops & Computers Wesley Akkerman 2 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Chromebooks hebben een ontzettend goed jaar achter de rug, als we de meest recente cijfers van onderzoeksbureaus Gartner en Canalys mogen geloven. Het laatste kwartaal van 2020 is zonder meer het sterkste kwartaal voor de Google-laptop ooit geweest.

De onderzoeksbureaus melden dat er vorig jaar meer dan 30 miljoen Chromebooks verscheept zijn. Het vierde kwartaal was goed voor meer dan een derde van het aantal verscheepte modellen. In die periode werd er ergens tussen de 11 en 11,7 miljoen Chrome OS-apparaten verscheept. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 is dat een toename van – houd je vast – 287 procent.

Chromebooks vliegen over de toonbank

De totale markt voor Chromebooks is ergens tussen de tachtig en 109 procent gegroeid, aldus de bureaus. Daar is nog wat onenigheid over. Te vergelijking: de pc-markt groeide met elf procent. Hoewel dat de grootste groei sinds jaren is, verbleekt dat cijfer bij de vraag naar de Chromebook.

Ondanks dat gegroeide populariteit, moet je niet de indruk krijgen dat er meer Chromebooks dan pc’s verkocht zijn. Zo schat Gartner dat er 275 miljoen computers verscheept zijn in 2020. De cijfers laten wel zien dat één computercategorie explosief gegroeid is, terwijl de andere herstelt na een dip.

Acer Chromebook
Acer Chromebook (Bron: Acer)

Catalys schrijft dat de grote vraag naar de Chrome OS-apparaten te verklaren is door het onderwijs. Heel veel scholieren en studenten werken inmiddels al maanden thuis (los van degenen die in een examenjaar zitten of extra zorg nodig hebben) en hebben dus middelen nodig hun schoolwerk goed te kunnen uitvoeren. En Chromebooks zijn daar in veel gevallen ideale apparaten voor.

Betaalbaar en snel

Dergelijke apparaten zijn vaak betaalbaar en ontzettend snel, helemaal in vergelijking met goedkopere Windows-laptops. De Chromebook heeft geen zwaar besturingssysteem en biedt ook relatief weinig afleiding, los van het internet natuurlijk. Daarnaast heeft Google de laatste jaren flink ingezet op het Chrome OS, waardoor ontzettend veel Android-applicaties inmiddels ook werken en geoptimaliseerd zijn voor het alternatieve besturingssysteem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen