Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 2 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp probeert op creatieve manier je zorgen weg te nemen

WhatsApp probeert te voorkomen dat mensen de dienst achter zich laten en overstappen op de concurrentie, zoals Telegram of Signal. De laatste dagen is er veel te doen om veranderingen in het privacybeleid van de communicatiedienst, vooral voor mensen buiten Europa. In Europa zijn we gelukkig redelijk goed beschermd.

Via de ingebakken storiesfunctionaliteit (genaamd Status) probeert WhatsApp z’n gebruikers nu ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is. Onlangs is er namelijk iets veranderd in het privacybeleid aangaande chats met bedrijven. Dergelijke chatlogs worden voortaan op de servers van Facebook opgeslagen (buiten Europa).

Mensen laten WhatsApp achter zich

Die verandering heeft ervoor gezorgd dat gebruikers het idee kregen dat dit een manier was om meer persoonlijke gegevens te verzamelen en op te slaan. En dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen ineens de behoefte hadden over te stappen naar concurrerende diensten als Telegram (ironisch genoeg) en het veilige Signal.

WhatsApp Status
Bijzondere Status-berichten van WhatsApp (Afbeelding: AppleInsider)

WhatsApp plaatst bijzondere Status-updates

Ook heeft het bedrijf dus zijn eigen faq een update gegeven, waarin nu staat dat het “bijgewerkte beleid geen enkele invloed heeft op de privacy”.

Daarnaast staat dus in de geplaatste Status-updates dat WhatsApp niet kan lezen of horen wat je zegt via de dienst. Dat komt door het gebruik van eind-tot-eind versleuteling.

Of toch Signal en Telegram?

Het is nu de vraag of deze zet nut heeft en voorkomt dat nog meer mensen overstappen naar communicatiediensten die dezelfde vorm van versleuteling aanbieden (voor de duidelijkheid: Telegram doet dat dus níet standaard, Signal wel). Het kan zijn dat je tegen problemen aanloopt wanneer je je voor Signal aanmeldt, omdat die dienst miljoenen gebruikers verwelkomd heeft de laatste weken. En dat is een drukte die de servers tijdelijk niet aankonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WhatsApp

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!