Jelle van Es
Jelle van Es E-bikes 21 apr 2022

Waarom de Cortina E-Silento dé elektrische fiets voor de stad is

Wanneer je kijkt naar een elektrische fiets, dan zien we heel wat modellen die als een stadsfiets worden uitgebracht. Denk daarbij aan merken als VanMoof, Cowboy en Ampler. Merken die zich vooral willen onderscheiden als een echt alternatief op de auto in de stad. Als je kijkt naar de Cortina E-Silento, dan heeft hij wel wat weg van een stoere stadsfiets, maar tegelijkertijd kun je hem ook perfect gebruiken voor lange tourritjes.

Je zou wellicht kunnen zeggen dat de Cortina E-Silento een ideale combinatie tussen die twee is. Daarmee is het dus een elektrische fiets die voor een brede doelgroep in de markt wordt gezet. Je hebt dan wel het nadeel dat hij qua prijs een stuk hoger is. Met een prijs van 3499 euro zit hij zo’n duizend euro boven de andere merken. Toch ben ik na heel wat tochtjes er enthousiast over geworden. Dit is waarom dit ook een e-bike voor jou kan zijn.

Cortina E-Silento elektrische fiets

Ziet er strak uit

Het uiterlijk van een elektrische fiets is niet per se hetgeen waarvoor je hem koopt, maar het helpt wel mee als je een model hebt die er goed uitziet. Wat dat betreft scoort de Cortina E-Silento punten. Ik heb gereden op een blauw herenmodel en die vond ik er echt strak uitzien. Een stoer frame dat dik is aan de onderkant en dun aan de bovenkant mag er gewoon zijn. Ook is hij lekker clean, met weinig draden die er lopen. Wat dat betreft heb je dus echt een uiterlijk van een stadsfiets.

Cortina E-Silento elektrische fiets
Het is een strak model (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Batterij is mooi verwerkt

Daarbij helpt het dat de batterij mooi in het frame is verwerkt. Bij de Cortina E-Silento elektrische fiets heeft de maker gekozen om die aan de onderkant te plaatsen. Er zit een plastic houder voor de batterij, die je makkelijk er af haalt, waarna je de batterij er uithaalt om hem binnen op te laden. Er zit ook een port in de fiets zelf, om op die manier hem op te laden zonder de batterij eruit te halen. Je hebt dus zelf de keuze. Misschien maar goed ook, want dit is geen stadsfiets om mee naar binnen te tillen. Want met zo’n 26 kilo inclusief batterij is hij niet licht.

Cortina E-Silento elektrische fiets 4
Batterij mooi aan de onderkant (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Heerlijke vering

Wanneer je dan gaat rijden, dan merk je dat de Cortina E-Silento echt een mooie combinatie is tussen een stads en een toerfiets. Het grootste voordeel van dit model ten opzichte van zoiets als een VanMoof elektrische fiets, is dat hij een heerlijke vering heeft. Bij veel van de stadsfietsen hobbel je namelijk over alle steentjes heen en dat is eigenlijk wel irritant. Door deze heerlijke vering fiets je veel fijner over de wegen. Daarmee is het echt een model dat geschikt is voor de kleine ritjes van huis naar werk in de stad, maar ook om op de auto te zetten en lekker door de duinen mee te rijden.

Stoepjes zijn geen probleem (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Batterij is in orde van de Cortina E-Silento elektrische fiets

En ik heb heel wat ritjes er mee gemaakt de afgelopen periode. Naast dat het lekker rijdt, heb ik ook gekeken naar hoe de batterij ervoor staat. Volgens de website kun je met deze elektrische fiets tussen de 85 en 170 kilometer afleggen op een volle batterij. In de praktijk red je dat niet. Wanneer ik de Cortina E-Silento constant op zijn hoogste ondersteuning gebruik, dan is hij na zo’n 45 kilometer wel bijna leeg. Op de middelste stand begon het penibel te worden rond de zestig kilometer. Dat is over het algemeen genoeg, maar zeker niet zo rooskleurig als dat de maker je wil doen geloven.

Voor al je ritjes (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Had wat krachtiger gemogen

De Cortina E-Silento is voorzien van een Shimano middenmotor met een motorkracht van 60Nm. Dat is behoorlijk netjes. Althans, op papier. In de praktijk vond ik het een klein beetje tegenvallen. Als ik een elektrische fiets gebruik met een Bosch motor met een soortgelijke score, dan knal ik echt weg bij het stoplicht. Ook bij een stadsfiets als de VanMoof rijd je snel weg. Maar bij deze was dat eigenlijk niet zo. Ik had echt even de tijd nodig om goed op te starten. Als je eenmaal rijdt, dan gaat het allemaal goed, maar van de eerste meters had ik meer verwacht.

Cortina E-Silento elektrische fiets 4
Batterij mooi aan de onderkant (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Mocht je zelf dus op zoek zijn naar een elektrische fiets voor in de stad, maar wel bepaalde gemakken wil hebben, dan is deze Cortina E-Silento de moeite waard om te overwegen. Je kunt hem hier scoren of een proefrit aanvragen.

Elektrische fiets in de stad: Cowboy 4 of toch liever VanMoof S5?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom de Cortina E-Silento dé elektrische fiets voor de stad is
Sluiten