5 redenen waarom je volgende televisies (g)een LG QNED moet worden

Televisies Thomas Aalderink 18 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Het vinden van een geschikte televisie is anno 2022 een behoorlijke uitdaging. Nieuwe technologieën volgen elkaar in rap tempo op en de specificatielijsten vliegen je om de oren. Probeer dan nog maar eens helder te blijven. Om je daarbij te helpen laten we ons licht schijnen op de nieuwste uitvinding van LG: QNED.

QNED is de naam die LG heeft gegeven aan de techniek die wordt gebruikt voor al hun 100 hertz led televisies. Hiervoor hebben ze verschillende innovaties, zoals quantom dot en NanoCell, samengevoegd om zo hun beste led-lcd televisie te maken.

5 dingen die je moeten weten over LG QNED

Deze innovatie zorgt voor een zeer indrukwekkende specsheet, maar daar heb je als consument niet veel aan. Die wil gewoon weten wat in de praktijk de verbeteringen zijn. Kortom, hoe gaat QNED televisiekijken naar een hoger niveau brengen? Wij zetten vijf redenen om (niet) voor deze televisie te gaan op een rij.

1. LG QNED maakt gebruik van mini-led

Iedere lcd-televisie heeft een lichtbron die licht door niet-zelfverlichtende pixels schijnt. Dit kan echter op verschillende manieren. LG QNED maakt daarvoor gebruik van de meest geavanceerde optie: mini-led. Door gebruik te maken van duizenden kleine ledlampjes kunnen de verschillende zones heel specifiek belicht worden. Dit zorgt voor een sterker contrast dan bij andere verlichtingstechnieken. Het resultaat is niet alleen dat donker echt donker is, maar ook dat kleuren beter tot hun recht komen.

LG QNED OLED Televisie
Het voordeel van mini-led (Afbeelding: LG)

2. De introductie van Quantum NanoCell

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van quantum dot en NanoCell. Dit zijn twee technieken die gebruikt worden om doffe kleuren weg te filteren en de gewenste kleuren nog levendiger te maken. In de nieuwe LG QNED televisies worden deze twee technieken met elkaar gecombineerd. Hierdoor geniet je van nog rijkere, pure kleuren. Dit gecombineerd met de voordelen van mini-led zorgt voor een bijna ongeëvenaarde kijkervaring.

3. AI 8K-upscaling

Bij het kopen van een televisie kijken we vooral naar het scherm, maar wat daarachter ligt is net zo belangrijk. Zo vinden we in de LG QNED televisies een krachtige AI-processor. Deze maakt gebruik van deep learning-algoritme om te analyseren waar je naar kijkt. Zo kan hij niet-native 8K-content toch omzetten tot 8K. Upscalen zorgt meestal voor minder mooi beeld, maar dankzij de AI-processor van de LG QNED is dat niet het geval. Zelfs op de grootste schermen blijven alle details behouden en is het beeld haarscherp.

LG QNED OLED Televisie
8K-upscaling (Afbeelding: LG)

4. QNED is op verschillende fronten nog geen OLED

LG tilt met QNED de led-lcd televisie naar een hoger niveau, maar moet het op verschillende punten nog steeds afleggen tegen OLED. Deze techniek (waarbij pixels compleet uitgezet kunnen worden in plaats van alleen dimmen) is nog steeds het beste wat je kan krijgen. Zwart is nog zwarter en het contrast is ongeëvenaard. QNED komt echter wel een stuk dichterbij OLED dan veel andere lcd-televisies.

5. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

We gaan hier niet zeggen dat een LG QNED televisie goedkoop is. Momenteel ben je minimaal duizend euro kwijt en dat loopt (als je voor een groter formaat gaat) op tot meer dan het dubbele van de instapprijs. Een flinke investering, maar wel eentje die de moeite waard is. Je krijgt de beste kijkervaring die je kan krijgen op een lcd-televisie, en je komt zelfs in de buurt van OLED.

LG QNED OLED Televisie
Strak aan de wand (Afbeelding: LG)

Wordt jouw volgende televisie een LG QNED?

Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, dan is het zeker de moeite waard om QNED te overwegen. Op het gebied van lcd-televisies kan het niet veel beter. Hoewel OLED nog steeds gezien wordt als de superieure techniek, is het gat niet meer zo groot. In sommige gevallen is het zelfs beter om voor een LG QNED televisie te gaan, bijvoorbeeld als je het grootste kleurvolume wil of vaak televisie kijkt bij extreme helderheid.

Nintendo Switch OLED: vijf redenen om hem (niet) te kopen

Of jij voor QNED of OLED moet gaan, is dus afhankelijk van je situatie. Wat we je in ieder geval aanraden, is om een kijkje te nemen bij LG. Met hun hoogwaardige panelen domineren ze al jaren de OLED markt en dankzij QNED behoren ze ook tot de top als het gaat om lcd. Meer over de televisies en het complete aanbod van LG vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen