Crypto update: prijs BTC en crypto stijgt, Nederlanders en EU in crypto

Tech Robert Kroes 25 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

In deze wat vroege crypto update bekijken we vandaag de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we een Europees onderzoek naar hoe de inwoners van de EU beleggen in Bitcoin en crypto.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto stijgen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 28.028,17 ($ 29.603,60). Dit is 1,77% hoger dan gisteren rond etenstijd en ook een fractie (0,02%) hoger dan tijdens onze crypto update die we gisteravond laat publiceerden.

Ook de prijzen van de top 25 crypto zijn momenteel overwegend positief. Afgezien van enige stable coins zijn Solana (SOL) en Avalanche (AVAX) met respectievelijk -2,20% en -0,74% de enige cryptomunten die rode cijfers noteren. De grootste winst van de dag tot aan het moment van schrijven is met +5,48% nog steeds voor Monero (XMR). Uiteraard kan je ook vanavond en na het sluiten van de Amerikaanse markt alle live cryptoprijzen analyseren bij onze collega’s van Tradeincrypto.com.

EU publiceert crypto onderzoek

Bij veel van de informatie over handel in Bitcoin en crypto staat de Amerikaanse markt centraal. Daarom is het interessant om informatie te zien over de handel in crypto in Europa. We worden op onze wenken bediend. De Europese Unie heeft namelijk als onderdeel van haar Financial Stability Review van mei een onderzoek naar de handel in crypto in Europa uitgebracht. Wij duiken in wat opmerkelijke feiten.

Nederlanders investeren het meest in crypto

Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlanders de grootste groep crypto investeerders kent. Ruim 14% van de Nederlandse huishoudens investeert op enigerlei wijze in crypto. Dit terwijl het gemiddelde in Europa iets minder dan 10% bedraagt. Van de grote landen is Frankrijk het meest bescheiden. Slechts iets meer dan 6% van de huishoudens is actief in crypto.

Hoe veel geld investeren Europese  beleggers?

De meeste bezitters houden hun investeringen bescheiden. Veruit de grootste groep (66%) van de investeerders investeert minder dan EUR 5.000,-. Iets meer dan de helft van deze groep houdt de crypto investeringen zelfs onder de EUR 1.000,-.

28% van de ondervraagden investeert tussen de EUR 50.000,- en EUR 30.000,-. Slechts 6% van de ondervraagden investeert EUR 30.000,- of meer.

Rijke Nederlanders investeren het meest in crypto

Als deze gegevens koppelen aan het inkomen ontstaat er een u-patroon, waarbij de hoge en lage inkomens meer investeren in crypto dan de middeninkomens. De meeste investeerders vinden we in de groep met de hoogste inkomens. Opvallend daarbij is dat de rijke Nederlander veel meer crypto houdt dan elke andere rijke Europeaan.

Het profiel van de crypto belegger is jong, mannelijk en hoog opgeleid. Het maakt daarbij niet uit of de opleiding financieel is. Onder de investeerders in het profiel zien we zowel investeerders met hoge als lage financiële opleiding.

DeFi platformen onder EU toezicht?

In het onderzoek vinden we verder een overzicht van Defi leningen. Hierin zien we een interessante statistiek, waaruit blijkt dat de rente op Defi platformen weliswaar daalt in de loop der tijd, maar nog steeds veel hoger is dan de depositorente (de rente die de ECB aan banken biedt om geld in bewaring te geven).  Waar de ECB net iets meer dan 0,2 procent biedt loopt de rente op de diverse DeFi platformen uiteen van iets meer dan 2% (Ethereum) tot 6% (Tether).

Overigens is er het rapport ook een waarschuwing te lezen (net boven grafiek B.4). De EU geeft namelijk aan dat hun toezicht op het verstrekken van (crypto)leningen en de wetgeving daaromtrent los staat van de gebruikte technologie. Daarna adviseert zij DeFi-platformen die actief willen zijn in Europa om aan de financiële EU regelgeving te voldoen om vervolging te voorkomen.

Overigens is dit onderzoek in hoofdzaak uitgevoerd om te bezien of en waar crypto-regelgeving nodig is. Inmiddels weten we dat de Europese Centrale Bank daar zeker voor pleit. Ook weten we dat de crypto-gemeenschap daar inmiddels klip en klaar op antwoordde.

Uiteraard kan je het hele crypto katern uit de Financial Stability Review van mei 2022 nalezen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen