Crypto update: prijs Bitcoin en crypto dalen, whales en verkopers aan zet

Tech Robert Kroes 15 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten weer gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarna bekijken we hoe whales de markt bewegen en hoe de koopdruk vermindert. Wat betekent dit voor de Bitcoin en crypto koers op korte en lange termijn?

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin daalt, ook prijzen van top 25 cryptomunten zien correctie

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 55.481,81 ($ 63.525,92). Dit is 1,47% lager dan gisteravond en ook lager dan toen wij onze crypto koersverwachting eerder vandaag presenteerden.

De correctie zien we ook bij de prijzen van de top 25 cryptomunten. Afgezien van de stable coins zien we alleen Shiba Inu (SHIB) en VeChain (VET) met respectievelijk + 2,49% en +1,69% groene cijfers schrijven. Grootste daler is Algorand (ALGO), dat 5,515% inlevert in 24 uur. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen analyseren.

Whales houden markt in hun greep

Momenteel lijkt de markt in afwachting van de acties de whales ondernemen. We zien enkele bijzonder grote transacties voorbij komen. Ook zien we dat de Bitcoin whales bijzonder actief zijn. Zo blijkt uit on-chain metrics dat de activiteit van Bitcoin whales niet zo groot was sinds 2017. Aan de hand van de Tokens transferred mean ratio (het gemiddeld aantal cryptomunten per transactie) zien we dat whales veel transacties maken waarbij veel cryptomunten per transacties gemoeid zijn. Daar waar de activiteit net zo hoog is als in 2017 zien we dat het aantal coins per transacties vervijfvoudigd is.

De fund flow ratio (die laat zien welk percentage van het netwerk bezet wordt door deze grote transacties) laat echter geen grote uitslag zien. Dit betekent dat de meeste Bitcoin whale transacties niet over de beurs gedaan worden en dus in de ‘over the counter’ markt verhandeld worden. Analist Ki Young Ju vermoedt dat deze transacties gedaan worden door toegenomen interesse van institutionele beleggers. Dit zou een bullish teken kunnen zijn voor de Bitcoin koers.

Deze Ethereum whale gaat wel over de beurs

Vanmiddag ontstond er even verwarring toen er ineens voor 6 miljard dollar aan Ethereum (ETH) van een anonieme wallet naar cryptobeurs Kraken werd getransfereerd. Dit is normaal een bearish teken. Transfers van cold wallets naar exchanges betekenen namelijk in de regel vooraankondigingen tot verkopen. Met zo’n bedrag op de markt zou de koers van Ethereum (ETH) zeker een tik krijgen. Gelukkig bleek de vork anders in de steel te zitten.

Uit onderzoek bleek namelijk dat het gaat om een transfers van een cold wallet van Kraken zelf. Dit betekent dat de cryptobeurs op haar handelsaccounts klaarblijkelijk te weinig Ether in voorraad had en daarom besloot extra voorraad naar de beurs te brengen om een supply shock te voorkomen. Dit is juist weer een gunstig teken voor de prijs van een cryptomunt. Vooralsnog lijken beleggers noch van de transfer noch van het voorraadprobleem onder de indruk. De huidige Ethereum prijs is namelijk $ 4.564,84. Dat is 0,65% lager dan gisteren en daarmee stabiel.

Bitcoin verliest bid wall na weerstand op $ 66.000,-

Vanmorgen leek de Bitcoin op weg naar $ 66.000,-, maar die weerstand bleek (nog) te pittig. Hierna zagen we dat investeerders hun winst namen en volgde er een correctie. Dit betekent dat andere investeerders minder geïnteresseerd zijn om te kopen. Dat zien wi in de Fire Chart van de Bitcoin. De zogenoemde bid wall is lager komen te liggen (rond $ 61.500,-).

Daarmee neemt de verkoopdruk toe. Analisten verwachten dan ook dat de koers van de Bitcoin op korte termijn kan dalen tot rond $ 60.000,-. Dit kan zonder dat de bull-rally in gevaar komt. Volgens Yuya Hasegawa, analist bij BitBank, blijft de bull-rally gaande zolang de Bitcoin prijs tussen $ 58.000,- en $ 69.000,- blijft. Er zijn dan volgens hem dan zelfs uitschieters naar $ 76.000,- mogelijk. De huidige Bitcoin prijs ligt met $ 63.525,92 keurig in die bandbreedte.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen