macOS Mojave: de fascinerende, kleine details van Dark Mode

Apple rmens 24 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Een van de meest tot de verbeelding sprekende vernieuwingen in macOS Mojave is ongetwijfeld Dark Mode. Na jaren van geruchten, heeft Apple het eindelijk doorgevoerd. Apple heeft de kleuren niet zomaar omgekeerd, maar een zeer geavanceerde modus gemaakt die praktisch met alles rekening houdt. Wij duiken in de kleine details.

De drie principes van Dark Mode

Bij het ontwerpen van de donkere interface voor macOS Mojave heeft Apple drie principes gehanteerd. Raymond Sepulveda, Human Interface Designer bij Apple, lichtte ze tijdens een sessie op WWDC 2018 toe.

  • Donkere interfaces zijn cool. We kennen ze allemaal uit futuristische series en ze stralen een zekere professionaliteit en rust uit. Met dat eerste principe is Dark Mode gemaakt.
  • Het tweede principe dat Apple heeft gehanteerd is dat een Dark Mode niet zomaar een omgekeerde, lichte interface is. Niet alle wit hoeft zwart te worden en niet alle zwart wordt wit. Er wordt heel goed gekeken naar wat een interface-element wil communiceren. Sommige elementen worden aangepast, andere elementen blijven zoals ze in lichte modus waren.
  • Het derde principe is dat een donkere interface de content centraal zet. Dark Mode is dus uitermate geschikt voor apps waarin het niet om de interface draait, maar om de content. In Dark Mode valt een document, video of website veel meer op. Dat komt omdat veel content die we maken lichte kleuren heeft. De interface valt haast weg.
Klik/tap voor groter.

macOS Mojave focust op kleine details

Om te zorgen dat macOS Mojave zowel in lichte als donkere modus prettig te gebruiken is, heeft Apple zich ook druk gemaakt om de kleine details. Neem bijvoorbeeld de schaduw achter de vensters op de Mac. Deze zorgen ervoor dat je visueel kunt zien welk venster bovenaan en welk venster onderaan ligt. De blur achter een venster is amper veranderd en bijvoorbeeld niet wit geworden, want dat zou er gek uitzien. Apple heeft wel een hele, subtiele extra rand aan vensters toegevoegd die iets lichter van kleur is. Zo kun je duidelijk onderscheid maken tussen vensters en ziet het er niet vreemd uit als je tussen lichte en donkere modus schakelt.

Klik/tap voor groter.

Een ander detail waar Apple aan gedacht heeft, is het visueel laten kloppen van de vensters met je wallpaper. Dit heet ‘desktop tinting’ en mengt de kleuren die in je wallpaper zitten met het grijs dat voor vensters gebruikt wordt. Dit is bovendien dynamisch en past zich constant aan op de plaats waar een venster staat.

Klik/tap voor groter.

Soms moet je zelf kiezen

Bij het doorvoeren van Dark Mode heeft Apple veel keuzes voor de gebruiker gemaakt. In Pages wordt het venster bijvoorbeeld helemaal grijs, maar blijft het document waar je aan werkt wel wit. Het zou onlogisch zijn om een document als zwart met witte letters te tonen.

macos mojave dark mode 002
Dark Mode en Pages – Klik/tap voor groter.

Bij andere apps is die keuze echter niet zo vanzelfsprekend. Neem nou de Mail-app. Moet een e-mail verschijnen met witte tekst op een zwarte achtergrond of, net als een document, met zwarte tekst op een witte achtergrond? Apple kwam er niet uit en heeft de keuze aan de gebruiker gelaten. Standaard is het witte tekst op een zwarte achtergrond, maar je kunt ook zwarte tekst op een witte achtergrond activeren.

macos mojave dark mode mail 1
Dark Mode en mail optie 1- Klik/tap voor groter.

En dit is zwarte tekst op een witte achtergrond. Je kunt zelf kiezen.

Dark Mode en mail optie 2 – Klik/tap voor groter.

Extra: dynamische wallpaper en nieuwe accentkleuren

Om het geheel compleet te maken, voegt Apple aan macOS Mojave ook een dynamische wallpaper toe. Deze past zich aan op het moment van de dag en zorgt op deze manier dat je desktop altijd klopt met buiten. Alleen de standaard-wallpaper met duin is dynamisch, de andere wallpapers niet.

Klik/tap voor groter.

Ten slotte zijn er ook nog nieuwe accentkleuren aan macOS Mojave toegevoegd. Eerder kon je kiezen uit blauw of antraciet, maar nu zijn ook paars, roze, rood, oranje, geel en groen toegevoegd. Deze kleuren werken niet alleen met Dark Mode, maar ook met de lichte modus. Genoeg te kiezen dus!

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen