Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 24 sep 2018

Vijf redenen om (niet) voor de iPhone XR te gaan

Naast de iPhone XS en XS Max presenteerde Apple tijdens het langverwachte onthullingsevenement ook nog de iPhone XR. Deze werd gepresenteerd als het budget model, omdat Apple graag wil dat iedereen kan genieten van de iPhone ervaring. Met is het toestel wel wat? Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor de iPhone XR te gaan.

A12 Bionic chip

Een reden om voor de iPhone XR te gaan, is dat hij uitgerust is met Apple‘s nieuwe A12 Bionic chip. Deze is zeker een stap vooruit gegaan vergeleken met de chip van vorig jaar en in krachtiger, sneller en efficiënter geworden. De chip zorgt er onder andere voor dat je batterij langer meegaat, dat apps sneller laden en dat je games een stuk vloeiender en soepeler verlopen.

iPhone XR

iPhone XR met Face ID

Hoewel de XR officieel het budget model is uit de nieuwe iPhone lijn, heeft het toestel wel Apple’s premium Face ID feature. Dit zorgt uiteraard voor een inham in het LCD display en zorgt ervoor dat je je toestel kunt ontgrendelen met een geavanceerde 3D gezichtsscan. Ook kun je Face ID gebruiken om lekker snel in te loggen bij apps. Dit jaar is Face ID nog een tikkeltje sneller geworden en zou het dus beter moeten werken dan bij de iPhone X. Het display zelf is het grootste LCD scherm dat we tot nu toe bij een iPhone hebben gezien en zou volgens Apple zelf het meest geavanceerde LCD display in de industrie zijn.

iPhone XR

Mooie camera

Hoewel de iPhone XR maar een enkele camera heeft, presteert hij het toch om mooie foto’s te maken en kun je zelfs aan de slag met bokeh beelden. Tijdens de presentatie van het toestel moest er even worden gezegd dat dit bijzonder is voor een enkele camera. En op zich is dat het ook, maar we kennen het trucje natuurlijk al van Google’s Pixel 2 toestel. De iPhone heeft in ieder geval een 12 megapixel f/1.8 lens en komt met optische beeldstabilisatie en PDAF. Verder kun je aan de slag met een Quad-LED dual-tone flash, HDR foto’s en kun je 4k video’s opnemen.

iPhone XR

Geen uitbreidbare opslagruimte

Natuurlijk zijn er ook altijd wat mindere punten en één daarvan is dat je vast zit met de opslagruimte die je hebt gekozen. Voor je iPhone XR kun je kiezen uit 64GB, 128GB en 256GB opslagruimte. De iPhone XS en XS Max hebben nog de optie om voor 512GB te gaan. Als je 256 te weinig vindt, zou je kunnen overwegen om voor een Android toestel te gaan, dat een microSD kaart ondersteunt, of voor één van de duurdere iPhones.

iPhone XR

Geen 5G ondersteuning

Een ander puntje is dat de iPhone XR geen 5G netwerken ondersteunt. Op het moment is dat op zich niet zo heel erg, omdat we toch nog niet aan de slag kunnen met de netwerken. Maar als het goed is zou daar volgend jaar verandering in moeten komen en komen er in 2019 ook verschillende toestellen uit, die wel uitgerust zijn met 5G connectiviteit. Het zou dus verstandiger kunnen zijn om misschien nog even te wachten.

In de tussentijd lijkt de HomePod van Apple niet helemaal aan te slaan. Waar het bedrijf weg lijkt te komen met de hoge prijzen van zijn smartphones, lijken consumenten de slimme speaker toch wat te duur te vinden. Althans, dat lijken we te kunnen concluderen uit een rapport van onderzoeksbureau CIRP.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) voor de iPhone XR te gaan
Sluiten