De échte helden uit deze bloederige Apple TV+ serie die nog leven

Films & Series Rik Claessen 18 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

Masters of the Air is een van de grootste series van dit jaar. De serie op Apple TV+ is gebaseerd op échte soldaten. Wij zochten uit welke veteranen uit de serie nog leven.

Masters of the Air op Apple TV+ maakt met iedere aflevering dieper indruk op ons. Hoe kan het ook, als Tom Hanks en Steven Spielberg weer achter het roer staan. Eerder brachten ze ons ook al The Pacific en misschien wel de allerbeste oorlogsserie ooit: Band of Brothers.

De drie series gaan over drie verschillende onderdelen van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de drie series dus over verschillende onderdelen van het leger gaan, hebben ze alle drie iets met elkaar gemeen. Ze zijn gebaseerd op echte helden en hun verhalen. De personages in de series zijn dus echte militairen. Ieder jaar blijven er minder veteranen uit de Tweede Wereldoorlog over. Leven de helden waarop Masters of the Air is gebaseerd nog?

De échte helden uit deze bloederige Apple TV+ serie die nog leven
(afbeelding: Apple TV+)

Waar gaat Masters of the Air op Apple TV+ over?

Masters of the Air is de derde serie van gouden duo Tom Hanks en Steven Spielberg. Band of Brothers volgt de mannen van Easy Company, de parachutisten die meevochten tijdens de bevrijding van Europa. The Pacific volgt een groep mariniers in hun strijd tegen Japan in de stille oceaan.

En nu is hier Masters of the Air. De serie op Apple TV+ neemt je mee de hoogte in, waar de oorlog minstens net zo hard wordt gevochten als op het land. We volgen namelijk de soldaten van de 100th Bomb Group. Zij voeren missies uit boven bezet Europa en bombarderen met hun ‘vliegende forten’ strategische doelen van de Nazi’s.

De échte helden uit deze bloederige Apple TV+ serie die nog leven
(afbeelding: Apple TV+)

Hoewel de serie dus over de hele Bomb Group gaat, staan er wel een paar personen op de voorgrond. Dat zijn Majoor Gale ‘Buck’ Cleven (Austin Butler), Majoor John ‘Bucky’ Egan (Callum Turner), Luitenant Curtis Biddick (Barry Keoghan) en Luitenant Harry Crosby (Anthony Boyle).

Deze soldaten uit Apple TV+: Masters of the Air leven nu nog

De serie op Apple TV+ laat een groot deel van de 100th Bomb Group, maar Masters of the Air laat niet iedereen zien. In totaal bestond de 100th Bomb Group uit 35 crews. Dat zijn 350 soldaten. Logisch dat niet iedereen aan bod komt. Er leven op dit moment, februari 2024, nog 4 veteranen uit de 100th Bomb Group. Alle vier komen niet voor in Masters of the Air op Apple TV+.

John “Lucky” Luckadoo

De eerste van de vier veteranen uit de Apple TV+-serie is John Luckadoo, bekend als “Lucky”. Hij  sloot zich op negentienjarige leeftijd aan bij het Amerikaanse leger en diende als piloot waar hij voor de 350th en de 351st Bomb Squadrons maar liefst 25 missies vloog. In 1944 stopte hij op 22-jarige leeftijd als piloot.

Nadat hij een gezin stichtte werkte hij samen met een biograaf aan een boek. Zijn boek Damn Lucky beschrijft zijn ervaringen tijdens de missies en die van zijn kameraden.

De échte helden uit deze bloederige Apple TV+ serie die nog leven
(afbeelding: Shaun Whitmore / BBC

James R. Rasmussen

Rasmussen voegde zich in december 1944 op 20-jarige leeftijd, bij de groep. Hij diende als navigator bij het 349th Squadron. Daar voerde hij 33 missies uit. Als navigator leidde hij de bommenwerpers naar hun doelen en bewaakte de route tijdens slecht weer of luchtgevechten.

Vervolgens vloog Rasmussen hulpmissies boven Nederland, waar hij voedselvoorraden naar burgers bracht. Na de oorlog trouwde hij en kreeg hij een gezin. Hij geeft nu nog regelmatig lezingen voor scholen over zijn oorlogservaringen en is nu dus een personage in Masters of the Air op Apple TV+.

Henry “Hank” Cervantes

Cervantes is een van de weinige veteranen met een mexicaanse achtergrond die nog leeft. Als piloot vloog hij 26 missies en overleefde een zelfmoordaanslag van een Duitse ME-109G op 7 april 1945.

Nadat hij het leger verliet werd Cervantes  programmacoördinator en ambtenaar. Zijn doel is betere kansen creeëren voor mensen met een latino achtergrond.

Robert Wolff

Robert Wolff meldde zich in 1942, toen hij nog maar 18 jaar oud was, in opleiding tot luchtvaartcadet. Hij diende als lid van het 418th Bombardment Squadron met wie hij zeven missies uitvoerde.

Op 16 september 1943 werden Wolff en zijn kameraden neergeschoten boven Frankrijk. Hij overleefde de crash en werd gevanggenomen. Hij zat 19 maanden als krijgsgevangene vast in het Stalag Luft III-kamp, voordat hij in april 1945 werd vrijgelaten.

Wat gebeurt er met de hoofdpersonages in de Apple TV+ serie?

Tegen het einde van de oorlog verloor de 100th Bomb Group 229 vliegtuigen, werden 923 piloten krijgsgevangen gemaakt en 757 werden dood verklaard of vermist. De geleden verliezen leverden de groep de bijnaam “The Bloody Hundredth” op.

De cast van de Apple TV+ serie toont echte piloten en hun gruwelijke ervaringen in de oorlog. Luitenant Curtis Biddick (Barry Keoghan) was een van de vier piloten die omkwamen bij een vliegtuigbrand in Regensburg in 1943.

serie
(afbeelding: Apple TV+)

Gale Cleven (Austin Butler) bleef na de oorlog in het leger dienen en vocht mee in Korea en Vietnam voordat hij in 1955 met pensioen ging. Hij behaalde later diploma’s aan de Harvard en George Washington University en stierf in 2006.

John Egan (Callum Turner) trouwde en kreeg twee dochters voordat hij in 1961 stierf aan een hartaanval.

Majoor Harry Crosby (Anthony Boyle) diende als hoofdnavigator bij de Bomb Group en vloog 32 gevechtsmissies bij de luchtmacht. Toen hij na de oorlog terugkeerde naar Amerika, werkte hij tot 1984 aan de Boston University als faculteitsmedewerker. Crosby stierf in 2010 op 91-jarige leeftijd. Zijn autobiografie, A Wing and a Prayer, diende later als bronmateriaal voor de producenten bij het ontwikkelen van Masters of the Air op Apple TV+.

Masters of the Air
Anthony Boyle als (afbeelding: Apple TV+)

Voor wie interesse heeft in oorlogsverhalen die gebaseerd zijn op échte soldaten, hoeft niet alleen naar het Amerikaans leger te kijken. Deze film toont een verzwegen strijd die Nederlandse soldaten vochten:

De Oost: beklemmende oorlogsfilm over een verzwegen strijd

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen