Jelle van Es
Jelle van Es Games 1 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Xbox is PlayStation 5 te slim af en verzekert zich van exclusieve feature

Met de komst van de nieuwe generatie spelcomputers zijn er heel wat verbeteringen doorgevoerd. De PlayStation 5 is wat dat betreft een enorm fijn ding om in huis te halen. Toch mist de spelcomputer een functie die de Xbox Series X wel heeft.

Het gaat om de ondersteuning van Dolby Atmos, die op de PlayStation 5 schittert door afwezigheid. Dat heeft te maken met een deal die Microsoft met de techniek heeft. En volgens de Franse Xbox Wire komt daar voorlopig geen einde aan.

Geen Dolby Atmos voor de PlayStation 5

Want volgens Microsoft heeft men een overeenkomst met Dolby. Als gevolg daarvan zou Dolby Atmos twee jaar lang exclusief beschikbaar zijn voor de Xbox Series X en S. Die spelcomputer werd vorig jaar in november uitgebracht, wat zou betekenen dat de techniek pas eind 2022 op de PlayStation 5 zou worden uitgebracht. Daarvoor was de techniek al beschikbaar voor de Xbox One X en S, maar of dat ook destijds een exclusieve deal was, dat is niet bekend gemaakt. Overigens heb je niet automatisch toegang tot deze audiotechniek. Wanneer je het wil gebruik voor games op de spelcomputer of de pc, dan moet je daar een licentie voor kopen. Deze kost iets van vijftien euro en dan kun je het gebruiken. Als je echter de nieuwe Xbox Wireless Headset hebt gekocht, dan kun je tot en met september gebruikmaken van de techniek.

Xbox Series X, microsoft
De Xbox Series X (Afbeelding: Microsoft)

Dolby Atmos is buiten games vooral iets wat meerwaarde biedt wanneer je gebruik maakt van Netflix. Dankzij de techniek en een apparaat die dat ondersteunt, zoals een soundbar, komt het geluid beter tot zijn recht. Op de PlayStation 5 heb je wel een andere techniek in de vorm van 3D Audio. Dat is Sony’s eigen techniek die met name bij games echt goed tot zijn recht komt. Maar bij zoiets als Netflix heb je dat dus niet en kun je daar dus Atmos goed gebruiken. En dat zit er voorlopig dus niet in, helaas.

Dolby Vision HDR de volgende stap

Bovendien zit men niet stil en lijkt het er dat Microsoft voor de toekomst een streepje voor heeft. En de PlayStation 5-bezitter achter het net vist. Zo zijn er Alpha Insiders-leden die al toegang hebben gekregen tot Dolby Vision HDR. Het plan is dat deze nieuwe techniek eind dit jaar voor alle gebruikers van de Xbox Series X wordt uitgerold.

LG: Dolby Atmos komt naar Apple TV-app en AirPlay 2 later dit jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!