De Snelle Hap: WhatsApp komt met knop voor zelfvernietiging (en meer tech)

Tech Mark Hofman 8 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

WhatsApp is achter de schermen druk bezig met de ontwikkeling van een knop voor zelfvernietiging. Bedoeld om de privacy van de gebruiker op spectaculaire wijze te beschermen. Klinkt interessant, maar dat is natuurlijk niet het enige dat vandaag gebeurde in de wereld van technologie.

Welkom bij De Snelle Hap: dé rubriek waarmee je in no time op de hoogte bent van alles rondom technologie, popcultuur en wetenschap. De redactie van WANT verzamelt van maandag t/m vrijdag het grootste nieuws en gooit het om 17:00 uur sharp voor je in een overzicht. Maakt niet uit of wij nu degene zijn die het melden of een andere partij: als jij up-to-date bent, zijn wij blij.

De Snelle Hap: het grootste (tech)nieuws van woensdag 8 maart

WhatsApp weet vandaag toch wel een beetje de show te stelen, maar staat niet alleen in het nieuwsoverzicht van woensdag 8 maart. Er gebeurde weer een hoop, dus laten we snel beginnen:

De zelfvernietigingsknop van WhatsApp | WABetaInfo

WhatsApp werkt achter de schermen aan een heuse knop voor zelfvernietiging. Klinkt dramatisch, maar het is in feite wel wat het is. Het gaat om de mogelijkheid om berichten en media in groepsgesprekken automatisch na zeven dagen te verwijderen.

Dat gaat uiteraard niet zomaar. Groepsbeheerders moeten de functionaliteit handmatig inschakelen, is niet beschikbaar voor oudere berichten en werkt ook niet voor individuele gesprekken. Het doel is uiteraard om de privacy van gebruikers te beschermen en te zorgen dat groepsgesprekken niet overbelast raken.

Op dit moment is de functionaliteit nog in beta en dus nog niet voor iedereen te gebruiken.

WhatsApp komt met een knop voor zelfvernietiging van groepsgesprekken
💥 (Afbeelding: WABetaInfo)

Batterij elektrische fiets blijkt tikkende tijdbom | WANT

De populariteit van elektrische fietsen is de afgelopen paar jaar flink gestegen. Zelf bedrijven als Toyota is er tegenwoordig mee bezig. Erg leuk allemaal, mocht het niet zo zijn dat de e-bikes de nare eigenschap hebben om zo nu en dan te ontploffen. Ja, u leest het goed.

Het probleem met de elektrische fietsen ligt in de batterijen die gebruikt worden om die aan te drijven. Dit zijn namelijk lithium-batterijen. Over het algemeen zitten deze energiebronnen in vrijwel alles, denk aan je telefoon of elektrische tandenborstels. Deze batterijen zijn meestal gewoon veilig, maar worden gevaarlijk als ze beschadigd raken.

Het gebeurt vrijwel nooit dat elektrische fietsen spontaan ontploffen terwijl je buiten aan het fietsen bent. En toch is het de laatste dagen onderwerp van gesprek. WANT-redacteur Dunke van Boekel vertelt je er alles over.

Toyota, Elektrische auto elektrische bakfiets, e-bike
Boem? (Afbeelding: Thomas Jarrand)

Samsung Galaxy Z Fold 5 meest tegenvallende smartphone van het jaar | TechRadar

Hoewel het nog even duurt voor hij er is, maar dat schijnt volgens recente informatie geen zak uit te maken. De Samsung Galaxy Z Fold 5, die deze zomer waarschijnlijk verschijnt, wordt volgens geruchten namelijk de meest teleurstellende smartphone van 2023.

Niet alleen krijgt het toestel minder functies dan zijn voorganger. Ook zal het beeldscherm, waar afgelopen jaren veel commentaar op was, niet aangepast worden. Consumenten moeten het, indien het toestel is dichtgeklapt, wederom met een smal 6.2-inch beeldscherm doen.

Gezien de opvouwbare smartphone echt nog even op zich laat wachten is het lastig te zeggen of de geruchten waar zijn. Neem het dus wel met een korreltje zout, maar zet je tegelijkertijd ook een klein beetje schrap.

Samsung Galaxy Z Fold 4, Samsung goedkopere Android-smartphone Galaxy Z Fold 6
Folds ‘n Flips (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Tesla misleidt je met cijfers over Full Self-Driving | Autovisie

Een Tesla met de beta voor Full Self-Driving ingeschakeld is vijf keer veiliger dan een andere auto, zo meldt het bedrijf zelf. Er zijn zelfs statistieken die de pittige bewering weten te bevestigen. Onze collega’s van Autovisie trekken die bevindingen echter wel in twijfel.

Volgens redacteur Remco Slump zit er wel een kink in de kabel. Tesla maakt in zijn aankondiging namelijk een directe vergelijking met het Amerikaanse gemiddelde op het gebied van ongevalstatistieken. Tja, en dat gaat niet op.

Er zijn een aantal redenen en collega Remco Slump vertelt je er meer over in onderstaand artikel:

Hoe Tesla jou misleidt met deze veiligheidscijfers over Full Self-Driving

Onderdeel OnePlus 11 Concept snel in gebruik | Max Jambor

Tijdens het Mobile World Congress 2023 toonde OnePlus een vrij imposante conceptsmartphone. De OnePlus 11 Concept, zoals het toestel heet, stal de show door de zichtbare waterkoeling die in de behuizing verwerkt zat. Iets dat het bedrijf, naar verluidt, nu ook echt kan gaan doen.

Het nieuws is afkomstig van Max Jambor, een grote naam binnen de technologiewereld. Doorgaans is de man goed ingelicht door bronnen uit de industrie. Via deze weg weet hij dan ook te melden dat OnePlus, door het succes van zijn concept, er daadwerkelijk over nadenkt de koelvloeistof-technologie toe te passen op zijn volgende smartphone.

Wanneer deze precies verschijnt weten we natuurlijk niet. De OnePlus 11, het meest recente model, is pas net beschikbaar.

Ring introduceert gloednieuwe deurbel | Ring

Ring heeft voor het eerst in twee jaar tijd een gloednieuwe deurbel aangekondigd. Het gaat om de Battery Doorbell Plus die een prettige upgrade moet worden voor consumenten.

Het verschil tussen dit model en voorgaande apparaten zit ‘m voornamelijk in de beeldkwaliteit van de camera. Deze heeft een 150 x 150 field of view en filmt in een hoge resolutie van 1536p.

Daarnaast is het vooral de batterij die aandacht pakt. Ring heeft de Battery Doorbell Plus voorzien van een afneembare batterij die ontzettend snel is op te laden. De deurbel is zelfs aan te sluiten op zonnepanelen,  zodat deze tijdens het opladen nog steeds gebruikt kan worden.

Nieuwprijs: 179,99 euro (vanaf 13 april te bestellen).

Ring Video deurbel, Whatsapp met pittige knop en meer
(Afbeelding: Ring)

GarageBand-update belangrijker dan je denkt | One More Thing

Apple heeft vandaag een gloednieuwe update uitgebracht voor GarageBand. U weet wel, dat programma op de Mac waarmee het maken van muziek praktisch gezien een eitje wordt. Klinkt misschien niet zo spannend als de knop van WhatsApp en doorgaans zouden we het ook niet zo snel melden.

Doen we vandaag dus wel, want Apple heeft aangegeven dat zich in het programma een aantal aardige beveiligingsproblemen voordoen. Tja, en daar zit niemand op te wachten.

Op onze zusterwebsite One More Thing vertellen we je er alles over. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen