Deathloop PlayStation 5 Preview: Unieke game met veel potentie

Games Jelle van Es 30 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Vorig jaar werd bekend dat Bethesda werd overgenomen door Microsoft. Daaom zul je in de toekomst vooral de games op de pc en Xbox Series X kunnen spelen. Deathloop is echter een uitzondering op de regel. Deze game komt in eerste instantie exclusief op de PlayStation 5 en pc en pas later naar andere platformen. En daarmee heeft de PS5 een zeer interessante exclusieve game in huis.

Deathloop zou je kunnen zien als een roguelike game. Op een speciaal eiland moet je als Colt ervoor zorgen dat je in één dag acht verschillende personages omlegt, om op die manier de nooit-eindigende loop te doorbreken. Lukt dat niet en ga je dood, dan begin je opnieuw. Uiteindelijk kun je wel bepaalde vaardigheden bewaren en meenemen, maar over het algemeen begin je een nieuwe dag of na je dood gewoon opnieuw. Maar dat neemt niet weg dat je het wil blijven spelen. Ik ben aan de slag gegaan met de eerste paar uur van de game. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen aan de PlayStation 5-game.

Deathloop PlayStation 5 Preview

Een beetje Dishonored-achtig

Mocht je een liefhebber zijn van Dishonored, dan voel je je waarschijnlijk snel thuis in Deathloop. Het is een game die eenzelfde vibe heeft. Zo kun je uiteindelijk met een aantal verschillende krachten aan de slag, zoals snel teleporteren of vijanden aan elkaar linken en er dan één killen, waarna ze allemaal het loodje leggen. Ook de wereld heeft qua stijl wel iets weg van de eerdere game die deze ontwikkelaar heeft gemaakt, hoewel er wel een stuk meer kleur in de game zit. Maar net als bij Dishonored kun je redelijk gaan en staan waar je wilt. Er zijn zodoende vaak meerdere wegen die naar je doel leiden.

Deathloop PlayStation 5 Xbox
Spelen met krachten (Afbeelding: Bethesda)

Veel verhaal in Deathloop

Het hoofdverhaal van Deathloop is redelijk simpel uit te leggen als Colt die probeert te overleven en iedereen wil omleggen. Maar daaronder zijn er vele andere lagen te vinden. Zo krijg je te maken met Juliana, die tijdens het avontuur veel met je praat en gezien kan worden als jouw aartsvijand. En dan heb je nog de vele informatie die je tot je krijgt door de gesprekken die personages met elkaar voeren, de gesprekken die je leest op de computer en de tekst die je in beeld ziet die je leidt naar de verschillende doelen. Wanneer je dus veel uit een game wil halen, dan heb je aan deze titel echt een goede.

Een wereld vol verhalen (Afbeelding: Bethesda)

Behoud bepaalde krachten

Deathloop is voor een groot gedeelte een roguelike, waarbij je regelmatig opnieuw moet beginnen. Gelukkig ontdek je na een tijdje dat je met een goedje genaamd Residuum aan de slag kunt gaan. Daarmee heb je de mogelijkheid om bepaalde krachten te bewaren. Deze krachten zijn te vinden in zogenaamde slabs, die je weer kunt scoren wanneer je een bepaalde baas weet te verslaan. Ook kom je diverse trinkets tegen, waarbij met name de zeldzame trinkets echt handig kunnen zijn en je wil bewaren. Op die manier behoud je dus bepaalde voortgang en kom je telkens net wat verder.

Deathloop PlayStation 5
Blijf jezelf verbeteren (Afbeelding: Bethesda)

Muziek is erg tof in deze PlayStation 5-topgame

Vijanden in Deathloop zijn behoorlijk sterk en je doet er dan ook verstandig aan om ze voorzichtig te benaderen. Het beste is om stealthy te werk te gaan en stilletjes vijanden af te maken. Maar er zijn momenten waarop je de actie niet kunt ontlopen. Shootouts zijn boeiend en komen nog meer tot leven door de uitstekende soundtrack die in de game is verwerkt. Het is uptempo en een beetje jazzy en past perfect bij de jaren zestig setting die de game laat zien. De soundtrack is echt heel sterk en elke keer als het losgaat, is dat een feest.

Deathloop PlayStation 5
De vibe is zo goed (Afbeelding: Bethesda)

Lading aan informatie

Er zijn veel redenen om enthousiast te worden over Deathloop. Toch kent de game wel één nadeel: er is veel informatie die aan het begin van de game op je wordt afgevuurd. Ik snap het, want het is een game die echt wel even wat meer verdieping kent dan bijvoorbeeld Call of Duty, maar daardoor krijg je dus wel echt een lading aan teksten voorgeschoteld. En dat ontmoedigt aan het begin wel even. Het is echt even een kwestie van doorbijten en het tegelijkertijd goed doorlezen, want de informatie is belangrijk.

Deathloop PlayStation 5 Xbox
Aan het begin even doorbijten (Afbeelding: Bethesda)

Deathloop verschijnt over een tweetal weken. Op 14 september kun je er los mee gaan op de pc en de PlayStation 5. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Ghost of Tsushima Director’s Cut: nog beter op de PlayStation 5

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!