Dell XPS 13 (eind 2020): 5 redenen om de laptop (niet) te kopen

Tablets, Laptops & Computers Mark Hofman 25 jan 2021
Leestijd: 7 minuten

De Dell XPS 13 wist jaren geleden vriend en vijand te verbazen. De laptop was ontzettend krachtig, uiterst compact en beschikte over een indrukwekkend beeldscherm. Toch leek het er even op dat het bedrijf de concurrentiestrijd zou verlaten nadat het de voorsprong toch een beetje weg leek te geven. Weet de overstap naar Intel’s Tiger Lake daar verandering in te brengen?

Ik heb de Dell XPS 13 inmiddels een aantal weken in bezit om jou een antwoord op die vraag te geven. In deze review praat ik over de voordelen van de laptop, de nadelen en kijk ik of hij het aanschaffen waard is.

De vernieuwde Dell XPS 13

Eind 2020 bracht Dell een gloednieuwe versie van de XPS 13 uit. Een nieuwe variant van de populaire laptop verscheen eerder dat jaar al, maar was destijds nog voorzien van Intel’s tiende generatie chips. Dit vernieuwde model, de Dell XPS 13 9310, is voorzien van de elfde generatie Tiger Lake chips en zou op papier dus beter moeten presteren.

Ik ging een tijdje met de laptop aan de slag en heb deze voornamelijk getest op dagelijks gebruik. Mijn werkzaamheden voor WANT werden er dus op verricht. In deze review geef ik je drie redenen waarom je de laptop naar mijn idee moet kopen en twee redenen waarom niet. Aan het einde van het artikel geef ik een advies voor wie deze laptop interessant is en voor wie niet.

Dell XPS 13
De XPS 13

Dell XPS 13: waarom kopen?

De Dell XPS 13 is naar mijn idee de moeite waard om drie redenen: het beeldscherm, de specificaties en het ontwerp. Waarom precies? Ik leg het je uit:

#1 Het beeldscherm

Het beeldscherm van de Dell XPS 13 is er eentje om te waarderen. Het verschil met de voorgaande modellen is niet zo groot, maar dat wil niet zeggen dat dit ik dit niet moet benoemen. Met uiterst dunne schermranden en een beeldverhouding van 16:10 zorgt het beeldscherm voor een uiterst fijne gebruikservaring. Al helemaal wanneer je de kwaliteit van beeldscherm goed bekijkt.

Met een maximale helderheid van 480 nits, een resolutie van 1900 x 1200 en een kleurnauwkeurigheid van 97% zorgt deze laptop voor veel plezier. Het kijken van een film is, mede dankzij de goede speakers, uitstekende te doen en ook het bewerken van foto’s of video’s gaat uitstekend.

Zodra je de laptop openklapt, en dat kan met één hand dit keer, schiet dit imposante beeldscherm direct aan. De gezichtsherkenning scant je gezicht en voor je het weet zit je op het bureaublad. Een uiterste fijne ervaring, mits jij je in de ideale omstandigheden bevindt. De Dell XPS 13 is namelijk voorzien van een gezichtsherkenning die ontzettend snel is, maar er daardoor ook snel naast kan zitten. Zo zit je al vrij snel te dichtbij voor een goede scan en moet je alsnog handmatig de pincode invoeren.

Daarnaast is het mogelijk om voor een variant met Touch screen te kiezen. Ik heb deze variant kunnen testen en moet eerlijk bekennen dat ik weinig meerwaarde zie. Zeker gezien het prijsverschil van bijna €500. Mocht je echt een touchscreen nodig hebben dan zou ik ervoor gaan, maar bij twijfel moet je dit gewoon lekker niet doen. Het beeldscherm is uitstekend zoals hij is.

Dell XPS 13
Dunne schermranden (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 De specificaties

We zijn het inmiddels wel een beetje gewend, maar de Dell XPS 13 valt qua specificaties en prestaties ook zeker niet tegen. De laptop draag de nieuwe Tiger Lake processor met zich mee en biedt minimaal 8GB aan werkgeheugen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de laptop dagelijkse taken uitstekend aankan. Het openen van duizenden Chrome-tabjes, video-bellen, het bewerken van video’s, kijken van filmpjes en schrijven van artikelen is iets wat ik op dagelijkse basis doe. Bij geen één van deze werkzaamheden heeft de Dell XPS 13 me in de steek gelaten.

Alleen wanneer je een game wilt spelen moet je rekening houden met het feit dat dit niet de top-laptop is waar je naar zoekt. Games als Rocket League of League of Legends draaien uitstekend, maar in 1080P een grote game spelen zit er simpelweg niet bij. Niet soepeltjes in ieder geval.

Verder is de Dell XPS 13 voorzien van minimaal 512GB opslagcapaciteit dat je uit zou kunnen breiden naar 1TB. In het apparaat zitten overigens ook 2-watt speakers wat voor een uitstekende geluidskwaliteit zorgt. Minder dan een MacBook Pro, beter dan de XPS13 van vorig jaar.

#3 Het compacte ontwerp

Het beeldscherm is zo goed als hetzelfde als het vorige Dell XPS 13 model uit 2020, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Dat geldt eigenlijk ook voor het ontwerp van de laptop. Net als zijn voorganger is dat namelijk één van de redenen waarom de laptop zo geliefd is bij de mensen.

De Dell XPS 13 ziet er niet alleen ontzettend strak uit, maar is ook nog eens erg compact. Met een maximaal gewicht van 1,2 kg is hij erg licht en dat zorgt ervoor dat hij erg prettig is om mee te nemen. Daarnaast is de Dell XPS 13 met slechts één hand te openen en is hij uiters gebruiksvriendelijk.

Dat laaste heeft voornamelijk te maken met het toestenbord en de trackpad. Die laatste is iets groter dan bij de vorige generatie en dat geldt ook zeker voor de toetsen op het toetsenbord. De XPS 13 beschikt overigens over een fijn toetsenbord waarbij het gevoel tijdens het typen er ggoed is. Daarbij blijf ik groot fan van de indeling en is de vingerafdrukscanner in de hoek van het toetsenbord nog steeds een aanwinst.

Enige minpunt aan dit hele verhaal? Het feit dat er slechts twee USB-C aansluitingen zijn!

Dell XPS 13
Weinig aansluitingen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dell XPS 13: waarom laten liggen?

Er zijn ook een aantal zaken waarom jij de laptop zou moeten laten liggen. Dat heeft voornamelijk met de prijs te maken en met een nadelen die dit specifieke model met zich meedraagt.

#1 Hoge prijs voor de gemiddelde consument

De Dell XPS 13 heeft een minimale prijs van €1289. Net als bij de MacBook Pro-modellen van Apple vind ik het alleen lastig om dit goed te kunnen beoordelen. Met name vanwege het feit dat de laptop kwalitatief erg hoogstaand is. Toch denk ik dat het prijskaartje van minimaal €1289 ervoor zorgt dat de laptop niet toegankelijk is voor de gemiddelde consument.

De nieuwe Tiger Lake chips van Intel zorgen ervoor dat de Dell XPS 13 wel een performance-boost krijgen, waardoor dit model iets beter is dan zijn voorgangers. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat de gemiddelde consument dit verschil niet zal zien. Daarom had ik dus graag gezien dat Dell de beslissing had gemaakt om ook het prijskaartje een stuk toegankelijker te maken. En dat is helaas niet gebeurt.

#2 Een aantal nadelen

Verder zijn er niet heel veel grote problemen bij de Dell XPS 13 te vinden, maar vind ik wel dat je rekening moet houden met een aantal zaken.

Zoals ik net al heel even aangaf zal voor veel mensen de stap omhoog amper te merken zijn. Voor het dagelijkse gebruik veranderd er eigenlijk niet veel en op gaming-gebied is de stap vrij klein. Het is overigens ook fijn om te zien dat de laptop zware taken aankan, maar helaas gaat de temperatuur van het apparaat al snel omhoog. De Dell XPS 13 wordt bij hevig gebruik erg snel warm.

Als laatste, en anno 2021 zeker niet de minste, valt de kwaliteit van de webcam me redelijk tegen. Het beeld is niet extreem helder en wordt bijvoorbeeld al snel korrellig. Iets wat met het vele videobellen van vandaag de dag toch wel iets belangrijker is dan je zou denken.

Dell XPS 13
Kleppie open, WANT aan! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dell XPS 13: kleine stap, maar niet minder indrukwekkend

De Dell XPS 13 is wederom een heerlijke laptop. Het is voorzien van een heerlijk ontwerp, een uitstekend beeldscherm en de specificaties zijn nog steeds heel erg goed. De laptop is iets zuiniger geworden waardoor je langer doet met de batterij en op gaming-gebied wordt er wel degelijk een stap gemaakt.

Helaas is de laptop naar mijn idee nog steeds erg prijzig om ook echt toegankelijk te zijn en wat dat betreft zijn er een paar zaken die zwaarder wegen. Als een minimaal bedrag van €1289 geen probleem voor je is en de bovenstaande problemen je niet afschrikken, dan is dit een uitstekende laptop. Ben jij opzoek naar een laptop die het “gewoon goed doet” en waarmee jij je dagelijkse werkzaamheden prima kan uitvoeren, dan is het misschien slim om toch nog even verder te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen