Waarom 5G de komende jaren een grote rol in onze huizen gaat spelen

Smart Home Mark Hofman 25 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Mensen denken bij 5G vaak alleen aan een snellere internetverbinding voor hun smartphone. Niet heel gek, want dat is in principe ook de functie van zo’n netwerk. Alleen gaat het bij deze generatie een stuk verder dan we tot op heden gewend waren.

In dit artikel leggen we je uit waarom 5G niet alleen voor je smartphone, maar ook zeker voor je huis bedoeld is. Daarbij kijken we onder andere naar Oppo’s Internet of Experience, waarmee het netwerk een grote rol zal spelen binnen je eigen vier muren.

Huizen een stuk slimmer dankzij 5G

In de afgelopen jaren zijn niet alleen onze telefoons, maar eigenlijk alle producten om ons heen slimmer geworden. Lampen worden aangestuurd op basis van je dagelijkse schema, de thermostaat regelt de boel tegenwoordig helemaal zelf en stofzuigers rijden geheel zelfstandig door je woning om de boel netjes te houden. Tijdens CES 2021, de grootste technologiebeurs ter wereld, zagen we overigens ook verschillende robots opduiken. Kortom: ons leven wordt makkelijk doordat de huizen waarin we wonen steeds slimmer worden. Maar hoe slimmer die huizen worden, hoe stabieler je netwerk moet zijn. Iets waar 5G een hele grote rol in gaat spelen.

Mensen denken vaak dat mogelijkheden met een goede Wi-Fi verbinding eindeloos zijn, maar dat is niet helemaal het geval. Het duurt niet heel lang meer voor verbinding, die we anno 2021 bijna allemaal in huis hebben, verouderd is waardoor jij je huis niet heel veel slimmer kunt maken dan hij nu is. Eigenlijk best logisch ook, want al die nieuwe slimme apparaten hebben allemaal een stukje van je Wi-Fi verbinding nodig. Hoe meer producten een stukje vragen van die verbinding, hoe minder ruimte er over blijft. Al helemaal wanneer jij überhaupt niet zo’n snelle internetverbinding in huis hebt, aangezien dat best wel wat geld kan kosten. Met 5G zit de vork anders in de steel.

5G is dusdanig snel dat er tientallen tot honderden apparaten aan te sluiten zijn op één enkele verbinding. Je zou bij wijze van spreken een film kunnen kijken, wanneer je online aan het gamen bent en op de achtergrond misschien toch nog een muziekje zou willen hebben. Ideaal lijkt het ons niet, maar het zou in theorie kunnen. En dat geldt dus ook voor slimme apparaten. Terwijl er twee robots door je huis wandelen, de vloer geveegd wordt en je thermostaat constant geregeld wordt zou het dus in theorie mogelijk zijn om ook nog eens normaal te kunnen werken vanuit huis. Of een game te spelen dus.

Klaar voor de toekomst

5G is dus eigenlijk een beetje dé oplossing om onze huizen slimmer te maken, al zien we de grote voordelen de komende jaren pas komen. Waar apparaten anno 2021 steeds slimmer zijn mag het natuurlijk duidelijk zijn dat ze nog lang niet uitontwikkeld zijn. In de toekomst zullen bijvoorbeeld AR-apparaten en VR-producten een grotere rol gaan spelen in ons huis. Zo heb je bijvoorbeeld een AR-bril die je instructies geeft over hoe je een meubel in elkaar zet of komt met behulp van VR de huisart gewoon bij je op bezoek. Wanneer er dan een slimme thermostaat actief is, er muziek op de achtergrond wordt afgespeeld en een robot je was doet is het dus wel fijn om een zo laag mogelijke vertraging op de lijn te hebben.

Naast het feit dat 5G veel sneller is, zal dit ook voor een soort gelijkheid zorgen. Waar apparaten op dit moment nog communiceren met Bluetooth of Wi-Fi, wat de nodige problemen veroorzaakt, zal alles straks via één netwerk communiceren. Dit zorgt ervoor dat apparaten beter samenwerken om het leven voor jou makkelijker te maken.

OPPO’s 5G Internet of Experience

Een leven met 5G en ontzettend slimme apparaten klinkt misschien een beetje ver weg. Toch is het zo dat bedrijven als OPPO druk bezig zijn om de mogelijkheden ook daadwerkelijk te tonen. Tijdens de lancering van de OPPO Reno 5G maakten we bijvoorbeeld ook kennis met het 5G Hotel. Dat hotel zal vol met innovatieve en fascinerde Smart Home apparaten die allemaal gebruik maakten van 5G. Dankzij de netwerk-ondersteuning op die nieuwe smartphone was het mogelijk om het hele huis met een simpele druk op de knop te bedienen. Het 5G Hotel belichaamde wat het 5G Internet of Experience echt betekent en liet de gasten zien hoe de toekomst van smart living eruit zal zien.

OPPO gelooft dat het concept van connectiviteit slechts de basis is, terwijl integratie en convergentie de toekomst zullen zijn. Op dit moment heeft OPPO een serie slimme apparaten gelanceerd om een geavanceerder en uitgebreider slim thuisecosysteem te bouwen in het Internet of Experience tijdperk. Dit zijn onder andere producten uit de 5G CPE-serie die dienen als middelpunt in de persoonlijke, thuis-, reis- en werkomgeving. Daarnaast heeft OPPO ook een rijk portfolio aan draadloze headphones, smart watches, TV’s en innovatieve conceptproducten, zoals de OPPO AR Glass ontwikkeld. Zodra 5G op grotere schaal wordt toegepast, zal de ontwikkeling van smart homes en andere IoT-apparaten ons futuristische ervaringen bieden die onze verbeelding te boven gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen