Waarom een derde van de apps in Play Store en App Store gaat verdwijnen

Apps Wesley Akkerman 13 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

De App Store en Play Store, van Apple en Google, staan boordevol apps die we dagelijks gebruiken, maar soms ook lang niet geüpdatet zijn. Dat kan om meerdere redenen een probleem vormen voor de groep mensen die dergelijke apps gebruiken. Dat betekent dat de winkeleigenaars hier een oplossing voor moeten bedenken.

Uit onderzoek van marktonderzoeker Pixelate blijkt dat meer dan anderhalf miljoen applicaties in de App Store en Play Store gedateerd zijn. Dit zijn apps die tenminste twee jaar geen updates ontvingen van hun ontwikkelaars. Beleidsveranderingen kunnen ervoor zorgen dat die apps uit de downloadwinkels verdwijnen.

App uit Play Store en App Store

De onderzoekers markeren dit soort apps als “verlaten”. De anderhalf miljoen applicaties vormen samen een derde van het aanbod in beide winkels. In de Play Store staan er ongeveer 869,000 stuks, terwijl de App Store er 650,000 heeft. Waarom is dit een probleem en wie loopt er dan precies gevaar?

App Store
De App Store. (Afbeelding: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Wanneer apps lang niet van updates voorzien zijn, dan vormen ze een risico voor je privacy en andere gegevens. Ze zijn dan meer vatbaar voor aanvallen en lekken, omdat ze niet meer voldoen aan moderne standaarden. Die standaarden worden uitgerold wanneer er nieuwe versies van Android en iOS beschikbaar zijn.

Wat gebeurt er met die apps?

Wanneer apps twee jaar lang geen update ontvangen in de Play Store, dan verstopt Google hen zodra je een zoekopdracht uitvoert. De app staat dan technisch gezien nog in de downloadwinkel, maar trekt zodoende weinig tot geen nieuwe gebruikers aan. Ontwikkelaars krijgen zo alsnog de kans een app te updaten.

Wat precies het beleid is op iOS, is niet helemaal duidelijk. Maar onlangs kwam in het nieuws dat ontwikkelaars melding kregen van het feit dat gedateerde apps uit de App Store gehaald worden. Dat gebeurt niet zomaar, want developers krijgen eerst nog de kans een update uit te brengen voor die applicaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pixelate

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen