Goedkoop shoppen op DHgate: alles wat je moet weten voor je iets koopt

Gadgets Noah Korevaar 19 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Op DHgate kun je van alles vinden, van bizarre gadgets tot namaak van dure kledingmerken. Toch moet je goed opletten voor je als consument iets koopt, want je kunt zo beetgenomen worden. In dit artikel leggen we je precies uit waar je op moet letten.

Shoppen op DHghate: waar je op moet letten

We schrijven op WANT vaak over AliExpress. We maken je niet alleen wegwijs in het Chinese walhalla met wekelijkse aanbevelingen, maar leren je met onze WANT Guides ook hoe je alle gevaren ontwijkt. Want tja, het blijft toch wat enger dan je lokale supermarkt binnen wandelen. Gelukkig is AliExpress zeer veilig, dankzij een streng reputatiesysteem, waarover je hier alles kunt lezen.

Vandaag kijken we naar een andere populaire optie: DHgate. Het is net zoals AliExpress een online webshop, waarop verkopers hun eigen producten aan kunnen bieden. De Chinese website doet qua design zelfs aan AliExpress denken. DHgate zit echter wat minder op de regeltjes.

DHGate

Daardoor kun je er veel meer goedkope namaakproducten vinden, maar zijn er ook minder vangnetten voor de consument. Jij dus. In deze WANT Guide leggen we je uit waar je op moet letten wanneer je een product op DHgate.com gaat kopen.

1. Feedback score

DHgate lijkt in meerdere opzichten behoorlijk op AliExpress. Zo heeft ook dit shoppingplatform een feedback-systeem. Daarmee kun je beoordelen of een verkoper betrouwbaar is. Check dus voor je een product aanschaft altijd het feedback-profiel. Je kunt gedetailleerde recensies van andere consumenten checken, dus doe daar je voordeel mee.Feedback DHgate

Zo weet je precies wat je kunt verwachten. Heeft je verkoper amper feedback? Probeer dan een andere verkoper met hetzelfde product te vinden. Nogmaals: DHgate heeft minder vangnetten dan AliExpress, dus wanneer je product niet naar wens is, heb je meestal gewoon pech.

2. Productbeschrijvingen

Protip: neem altijd een screenshot van de beschrijving van het product dat je gaat kopen. Zo heb je nadat het product is aangekomen altijd bewijs, voor het geval je een dispuut met de verkoper wil gaan openen omdat er iets mis is. Sowieso is het verstanding om productbeschrijvingen nauwgezet door te lezen. Soms blijkt een product opeens van plastic gemaakt te zijn, terwijl het op de foto net metaal lijkt. Of blijkt dat het versturen ontiegelijk lang duurt, omdat de voorraad op is. Allemaal dingen die je dwars kunnen zitten omdat je de beschrijving niet hebt gelezen.

Aliexpress freebies weggevertjes gratis

3. Stel vragen

Het valt misschien niet meteen op, maar DHgate heeft een excellent chatsysteem. Je kunt direct berichten versturen naar verkopers, en ze de hemd van het lijf vragen. Twijfel je over een product? Stel vooral veel vragen, en sla screenshots van de antwoorden op. Zo heb je altijd bewijs wanneer het product niet naar wens is. Nu hebben we het overigens over de worst case scenarios. Over het algemeen gaat het bijna nooit mis. Het stellen van goede vragen is gratis, dus doe er je voordeel mee!

4. Gratis verzenden

Heb je een mooi product gevonden? Check of het ook gratis verzonden kan worden. In de meeste gevallen kan dat, maar soms kun je ook een andere verkoper met hetzelfde product vinden, die wel alles gratis op kan sturen. Hoe Chinese verkopers zich dat kunnen permitteren, lees je hier. Een nadeeltje: meestal krijg je bij gratis verzonden producten geen tracking-code. Krijg je die wel? Blijf dan vaak de status checken, dan kun je meteen aan de bel trekken als het te lang duurt of ergens blijft haken.

AliExpress gratis verzenden

5. Film of fotografeer het ontvangen pakketje

Je pakketje is eindelijk aangekomen! Opnieuw, we gaan van het ergste uit, maar better safe than sorry. Fotografeer of film altijd het pakketje dat je hebt ontvangen, het liefst zelfs tijdens het uitpakken. Dan kan de verkoper niet beweren dat het mis is gegaan na het openen en heb je altijd bewijs. Ga je het nodig hebben? Zeer kleine kans van, maar we hebben (bijna) allemaal een smartphone, dus het is een kleine moeite.

6. Laat je niks wijs maken

Je verkoper ontvangt pas jouw geld wanneer jij bevestigt dat je tevreden bent. Volg dan ook altijd de officiële richtlijnen bij het openen van een dispuut, in plaats van naar de verkoper te luisteren. Sommige scammy verkopers zullen je wijs maken dat alles opgelost wordt wanneer je de transactie voltooid. Vervolgens hoor je niks meer van ze. Open dus op tijd een dispuut wanneer er iets mis is gegaan, en luister enkel naar de klantenservice van DHgate.

Het is tijd om te shoppen! Check vooral ons AliExpress-dossier, want veel producten kun je ook gewoon op DHgate vinden. Of ontdek hoe Chinese verkopers zelfs producten van een paar cent gratis naar je op kunnen sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen