Met deze hydrofoil waterfiets is een nieuwe (bizarre) watersport geboren

Gadgets Lisanne Beijen 23 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

In verschillende watersporten wint het hydrofoilen steeds meer aan populariteit. Boven het water zweven is niet alleen weggelegd voor surfers, maar ook als je van fietsen houdt is dit tegenwoordig mogelijk. Een bedrijf uit Nieuw-Zeeland brengt een hydrofoil fiets op de markt. Wij echte Hollanders houden hier nu al van!

Waterfiets goes hydrofoil

We kennen de waterfiets wel. Een populair ‘vervoersmiddel’ om lekker mee op de grachten of op het Gardameer te touren. Aan de Waterfiets hangt echter wel een beetje een suf imago. De manta5 hydrofoil bike geeft een geheel nieuw gezicht aan het woord ‘waterfiets’. Deze waterfiets 2.0 is verre van suf.

De manta5 hydrofoil bike is niet bedoeld om rustig over de grachten mee te touren, maar wordt in de markt gezet als een spannende nieuwe watersport. De fiets is een combinatie van de techniek die voor de oude waterfiets wordt gebruikt, met een propellor die de voorwaartse beweging veroorzaakt, en de hydrofoil-techniek, waarbij je door de druk onderwater omhoog wordt geduwd. De ‘hydrofoiler XE-1’ is bedacht door een bedrijf uit Nieuw-Zeeland, manta5, en moet in november op de markt komen. In samenwerking met Designboom hebben ze deze vette video over de fiets gemaakt.

Een hometrainer voor in het water

De hydrofoiler XE-1 is in het laatste productiestadium en is bijna klaar om over meren, rivieren en over de zee te zweven. De fiets is voorzien van een 400-W motor die je wat extra snelheid geeft maar hij is ook erg stil en dus fijn om in de wilde natuur mee te varen. Het motortje kan je voorzien van wat extra snelheid en gemak, maar als je een echte sporty spice bent dan kun je hem ook zo instellen dat je het zware werk zelf moet doen.

De hydrofoil-waterfiets bestaat voornamelijk uit carbon waardoor hij erg licht, maar ook erg sterk is. Je kunt er snelheden mee behalen van 15 tot 20 kilometer per uur. Daarnaast is zo ontworpen dat hij gemakkelijk in- en uit elkaar gehaald kan worden zodat je hem mee kunt nemen naar ieder tripje dat je maakt.

hydrofoil

De fiets ziet er niet heel badass uit, wat dus niet een echte vooruitgang is op de oude waterfiets die het ook al niet van zijn looks moet hebben. Deze fiets lijkt een beetje op een hometrainer, maar dan voor in het water. Toch is hij veel vetter dan dat. Een tochtje maken door de natuur krijgt met deze bike een hele nieuwe dimensie. Mocht je er af vallen, dan kun je gewoon al liggend weer beginnen met fietsen en dan kom je vanzelf weer boven water.

Wil jij de eerste Nederlander zijn die foil-fietst? Dan kun je via deze website een pre-order plaatsen voor het apparaat. Er is nog niets bekend over de prijs van de fiets, maar manta5 zegt dat die vergelijkbaar is met de prijs van andere premium watersportproducten (lees: een hoge prijs).

Hydrofoilen is de toekomst, dat is werelds beste windsurfer en Nederlandse trots Dorian van Rijsselberghe het mee eens. Lees hier over hoe hij denkt dat hydrofoil de watersport gaat overnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen