Waarom AliExpress je pakketjes gratis kan verzenden

Tech Noah Korevaar 1 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

AliExpress zorgt ervoor dat je een hoop geld kunt besparen. Pakketjes worden immers vaak gratis verzonden. Maar hoe krijgen de Chinese verkopers dat voor elkaar?

AliExpress: walhalla voor de online koopjesjager

AliExpress is de place to be voor koopjesjagers. Van handige gadgets voor in de keuken tot complete telefoons: alles kun je er vinden, vaak voor een verbazingwekkend lage prijs.

AliExpress kopen

Het lijkt vaak te mooi om waar te zijn, vooral vanwege de reputatie van Chinese webshops. AliExpress bewijst echter keer op keer dat het de uitzondering op de regel is. Dankzij strenge regels en een uitstekende klantenservice is de klant altijd koning.

Wat bij AliExpress vooral opvalt, is dat producten niet alleen zeer goedkoop zijn, maar meestal ook nog eens gratis verzonden worden. Of je nou in Nederland of in Egypte woont. Daar maken we als zuinige Nederlanders natuurlijk gretig gebruik van. Maar hoe krijgen de verkopers dat voor elkaar?

Gratis verzenden: hoe krijgen verkopers dat voor elkaar?

Om daar een antwoord op te geven moeten we een aantal kanten van het verhaal bekijken. Als eerste heb je de postbedrijven die je pakketjes versturen.

Verkopers betalen een bedrag aan het postbedrijf in China dat je pakketje verstuurt, niet het postbedrijf dat bijvoorbeeld in Nederland je pakketje in ontvangst neemt. Bedrijven als PostNL hebben vaak wel een overeenkomst met Chinese postbedrijven.

AliExpress gratis verzenden

Ja dat lees je goed: PostNL verdient waarschijnlijk weinig of niks aan jouw goedkope AliExpress gadgets. De ontvangende postbedrijven verdienen hun geld met de pakketjes die de andere kant opgaan, of verzendingen binnen het land zelf.

De verkopers op Ali betalen dus enkel wat het Chinese postbedrijf ervoor vraagt. Dat is vaak zeer weinig, omdat er geen haast achter zit. Het komt namelijk vaak voor dat je pakketje pas na drie weken aankomt. Daarom hoeft niet met haast het eerstvolgende vliegtuig vol te worden gepropt.

In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van schepen, die volgestouwd worden met containers. In een enkele container passen duizenden enveloppen. Zelfs als een container meer dan duizend dollar kost, dan kom je als verkoper alsnog uit op slechts een paar cent per pakketje.

AliExpress gratis verzenden

Het minimumloon ligt bovendien erg laag, en vaak worden je koopjes dichtbij de havens geproduceerd. Oftewel: de verkoper is vaak slechts enkele centen kwijt aan het verzenden van je product. Maar waar komen die paar cent dan vandaan?

Waar komen die centen vandaan?

Je had het antwoord vast al geraden: uit je eigen portemonnee. Die paar cent zitten namelijk vaak al bij de prijs van je koopje inbegrepen. Bovendien hopen verkopers natuurlijk dat je meerdere producten uit hun winkeltje koopt. Dan komen ze natuurlijk al helemaal goed uit.

AliExpress gratis verzenden

Het is dus maar net waarvoor de verkoper kiest. Sommige verkopers maken bijvoorbeeld het product goedkoper, maar verdienen dat weer terug met betaalde shipping. Let daar dus goed op als je het volgende koopje je winkelmandje in slingert. En, zoals altijd: een flinke portie geduld is vereist!

Gefascineerd door de Chinese industrie? Lees dan ook waarom China de elektrische autorevolutie zal gaan leiden. Meer weten over AliExpress? Check dan onze handige WANT Guide.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen