Goedkoop shoppen op AliExpress: alles wat je moet weten

Apps Noah Korevaar 24 feb 2020
Leestijd: 8 minuten

AliExpress is het walhalla voor de online shopper. Miljoenen producten staan voor je klaar, van spotgoedkope hebbedingetjes tot luxe elektronica en complete trouwjurken. Toch kan het allemaal vrij overweldigend zijn. We leggen je in deze WANT Guide uit hoe je veilig op AliExpress kunt bestellen.

Wat is AliExpress?

AliExpress is niet zomaar een willekeurige webshop. Sterker nog, het is de grootste online winkel ter wereld. De totale winst van AliExpress ligt drie keer zo hoog als de totale winst van Amazon en Ebay bij elkaar. Een serieuze speler dus. De online winkel is opgericht door Jack Ma, de Chinese miljardair achter Alibaba. Hij begon ooit als een leraar en vertaler, maar heeft nu talloze bedrijven en investeert regelmatig in westerse ondernemingen.

Chinese websites hebben vaak een slecht imago, waardoor veel Nederlandse consumenten niet de gok durven te wagen. Bij AliExpress hoef je daar echter niet echt bang voor te zijn. AliExpress is namelijk niet een grote winkel, maar een platform waarop miljoenen verkopers hun producten aan de man kunnen brengen. Daar zitten natuurlijk altijd een paar rotte appels tussen.

Gelukkig is dat de rol van AliExpress: die rotte appels keihard aanpakken. Het bedrijf is extreem intolerant als het om verkopers gaat die de regels niet volgen. De website hanteert een reputatiesysteem waarmee verkopers afgestraft of zelfs van het platform gegooid kunnen worden. Bovendien is er een systeem waarmee je als gebruiker je geld terugkrijgt als het dan toch mis gaat. De klant is altijd koning en er is altijd een opvangnet.

Hoe zie je of een verkoper betrouwbaar is?

Top, het is tijd om je eerste aankoop te gaan doen. Maar hoe zie je welke verkoper betrouwbaar is? Vrijwel elke verkoper zal zijn beloftes nakomen, maar laten we voor dit artikel er even van uit gaan dat we ontzettend wantrouwig zijn. We nemen drie belangrijke punten met je door.

1. Check de reputatie die AliExpress aan de verkoper/winkel heeft gegeven

Die kun je boven elk product van de winkel in kwestie vinden. Medailles staan voor een goede reputatie, diamanten staan voor een zeer goede reputatie, en kroontjes staan voor een excellente reputatie. Door daarop te klikken zie de scores per categorie, zoals communicatie en hoe snel producten verscheept worden. Die reputatie wordt langzaam opgebouwd en winkels zijn ontzettend bang om hun goede reputatie te verliezen, dus je weet al snel of je goed zit als consument.

AliExpress Guide
Screenshot: WANT

2. Check wat andere consumenten over de verkoper zeggen

Je krijgt daar een overzichtje van door op de Feedback-knop op de pagina van de winkel te drukken. Tevens kun je onder elk product ook de feedback van andere consumenten checken. Zo krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten. Is de kwaliteit van het product zoals verwacht, hoe snel werd het bezorgd etc. Die feedback wordt automatisch voor je naar het Nederlands vertaald, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Je hebt als klant de luxe dat er voor elk product talloze verkopers zijn, dus vermijd winkels met een rating van 92% of lager.

3. Neem contact op met de verkoper als je ergens aan twijfelt

Je vindt op elke productpagina een grote knop met ‘Neem contact op met de verkoper’. Nogmaals: verkopers zijn erg gesteld op hun reputatie, en zullen er dan ook alles aan doen om je te helpen. Hetzelfde geldt als je een product al hebt gekocht, en je wil weten wat de status van je bestelling is.

Is dit product wel echt?

Wil je bijvoorbeeld merkkleding kopen, maar ben je bang dat de kleding nep is? Check de beschrijving van het product. Gebruikt de verkoper woorden als “Origineel” of “Authentiek”? Dan is de verkoper verplicht je het originele product te versturen. Je hebt het ondertussen vast al door, maar AliExpress is zeer streng. Het verkopen van neppe merkproducten terwijl ze wel authentiek genoemd worden kan direct leiden tot een ban. Daarom zit je altijd goed bij winkels met een goede reputatie, er staat immers voor hen veel op het spel.

AliExpress guide
Beeld: AliExpress

Bovendien heb je ook nog het bovenstaande keurmerk dat AliExpress gebruikt. Wanneer een winkel met dit keurmerk toch neppe spullen verkoopt, dan zal AliExpress onmiddelijk de winkel sluiten. Heb je toch bijvoorbeeld neppe kleding ontvangen? Neem contact op met de vriendelijke klantenservice van AliExpress. Dan krijg je per direct twee keer het aankoopbedrag terug, en mag je het product in kwestie ook nog eens houden.

Dat is dus belangrijk om op AliExpress te onthouden: ja, het kan aan het begin even overrompelend zijn, maar de klant is altijd koning. Zowel alle individuele winkeltjes als AliExpress zelf doen er alles aan om hun reputatie hoog te houden. Er is dus altijd een vangnet als er toch iets mis gaat. Neem rustig contact op met de klantenservice, en je probleem wordt meteen opgelost. Sterker nog, dankzij AliExpress’ eigen controleurs en zeer strikte regels ben je veiliger dan op Marktplaats of andere Nederlandse sites met talloze verkopers.

Betalen met iDeal en gratis verzending

Oké, je hebt een product uitgekozen. Alles moet echter uit China komen, en voor niks gaat de zon op. Daarom is het altijd handig om te checken hoeveel het verzenden kost. Goed nieuws: in de meeste gevallen is het gratis. Dan duurt het wel enkele weken, maar het kan je wel een hoop schelen. Heb je toch meer haast? In de meeste gevallen kun je ook voor een andere verzendmethode kiezen.

AliExpress guide
Screenshot: WANT

Nu is het tijd om te gaan betalen. Druk bij het product in kwestie op de ‘Koop nu’ knop, waarna het item automatisch aan je winkelmandje wordt toegevoegd. Vul je adresgegevens in, en kies voor een betaalmethode. Het zal je opvallen dat iDeal niet meteen in beeld staat. Daarvoor moet je eerst op ‘Andere betaalmethodes’ klikken, helemaal onderaan. Vervolgens kun je inloggen en betalen met iDeal. Gefeliciteerd, je hebt je eerste aankoop op AliExpress gedaan!

De douane en AliExpress: even goed opletten

Hartstikke handig dat AliExpress, maar helaas kan de douane roet in het eten gooien. Alle producten onder de 22 euro mogen vrij ingevoerd worden. Dan hoef je dus geen extra kosten of belastingen te betalen. Juist daarom kopen zoveel Nederlanders goedkope hebbedingetjes op AliExpress. Is je product duurder dan 22 euro, maar komt het bedrag niet boven de 150 euro uit? Dan betaal je 21% omzetbelasting en de inklaringskosten.

Voor een tas van dertig euro betaal je dan dus opeens rond de vijftig euro. Geen grote ramp, maar wel goed om te weten. Die extra kosten betaal je namelijk aan de deur. Met bedragen boven de 150 euro wordt het allemaal een stuk complexer en ga je ook douanerechten betalen. De kans dat je zoveel op AliExpress besteedt is echter klein.

Bovendien schrijven veel verkopers een lager bedrag op de doos, zodat je de douanekosten kunt ontwijken. We raden je echter sterk af daar om te vragen. In het geval van een steekproef zul je wellicht je pakketje niet ontvangen. Aan de andere kant: in de meeste gevallen is het onmogelijk voor de douane om de daadwerkelijke waarde te bepalen.

Je kunt bovendien de verkoper vragen of je pakketje als een cadeautje opgestuurd kan worden. Dan hoef je geen invoerrechten te betalen, ook niet als het bedrag boven de 22 euro uitkomt. Ook hierbij geldt: je bent niet de eerste die dit probeert, dus als er reden is voor gerede twijfel, gaan ze gewoon invoerrechten verrekenen.

Wanneer komt mijn bestelling aan?

Nu zul je nog geduld moeten hebben tot je gekochte product aankomt. Zeker bij de gratis verzendmethodes kan dat even duren, zonder dat je precies van te voren weet hoe lang het gaat duren. Gelukkig kun je bestellingen tracken, vergelijkbaar met de Track and Trace die je van PostNL gewend bent. Druk daarvoor op je account, en ga naar ‘Mijn bestellingen’. Vervolgens krijg je de status van je bestellingen te zien. Door op ‘Trace’ te klikken krijg je precies te zien waar je pakketje is. Duurt het lang en wil je weten wat er aan de hand is? Neem dan contact op met de verkoper.

Aliexpress guide
Beeld: AliExpress

Als er toch iets mis gaat: een dispuut openen

Het gebeurt zeer zelden, maar het is toch goed om dit nog even te bespreken. Wat moet je doen als je product defect is of als de verkoper zijn beloftes niet is nagekomen? Je hebt twee opties. Je kunt ten eerste een dispuut openen met de verkoper. Op die manier zal AliExpress niet betrokken worden. Op de ‘Mijn bestellingen’ pagina kun je bij het betreffende product op ‘Open dispuut’ klikken.

Vervolgens kun je zelf kiezen of je het aankoopbedrag terug wil hebben of dat er een nieuw product moet worden gestuurd. In 95% van de gevallen zal je probleem meteen worden opgelost. Verkopers willen namelijk absoluut niet dat AliExpress betrokken wordt en hun reputatie naar de knoppen gaat. Op AliExpress ben je dankzij de zeer strenge maatregelen van de website altijd koning.

Reageert de verkoper na drie dagen nog steeds niet op je dispuut of komen jullie er niet uit? Het komt bijna nooit voor dat dit nodig is, maar dan kan je AliExpress erbij betrekken. Ga naar je dispuut, en kies voor ‘Open een claim’ en beschrijf je situatie. Nu komt AliExpress meteen in actie, en heeft je verkoper sowieso een groot probleem.

Ook in Nederland worden er goedkope doch goede gadgets verkocht. Lees hier onze wekelijkse lijst met nieuwe gadgets bij de Action, Lidl en Aldi. Check ook ons wekelijkse overzicht van de beste AliExpress koopjes en gadgets!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen