Hier moet je op letten wanneer je een tweedehands 4k televisie koopt op marktplaats

Smart Home Ilona Braam 2 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Je kunt van alles nieuw kopen en er een behoorlijk bedrag voor neertellen, maar je kunt ook gaan voor een al gebruikte versie voor goedkoper. Dat is de gedachte achter het succes van sites zoals Marktplaats, maar je moet wel wat extra onderzoek en moeite steken in je aankoop als je gebruikte spullen koopt. Vooral met elektronica kun je vaak de kat in de zak vinden. Hier moet je op letten wanneer je een tweedehands 4k televisie wilt gaan kopen op Marktplaats.

Welk merk?

Voordat je naar Marktplaats gaat om je “nieuwe” 4K televisie te kopen, is het verstandig om alvast te bedenken wat je zou willen. Je kunt nadenken over hoe groot de tv moet zijn en of je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan een bepaald merk. Het is meestal verstandiger om te gaan voor een bekender merk, als je je televisie tweedehands koopt.

Het is natuurlijk niet altijd zo, maar onbekende merken hebben vaak een mindere beeldkwaliteit en zijn vaak ook sneller uitgeleefd. Als de tv dan ook nog tweedehands is, zou het kunnen dat je er niet heel lang plezier van zou kunnen hebben.  Ook is er meer online hulp te vinden over modellen van de grote merken, voor het geval je iets moet troubleshooten. Vraag in ieder geval ook waarom de televisie wordt verkocht, wanneer je op Marktplaats iets hebt gevonden.

Philips 4k televisie

Wel of geen garantie?

Belangrijk is het dus om te weten hoe lang de tweedehands tv al is gebruikt. Dit heeft behalve met zijn mogelijke levensduur ook nog te maken met de garantie. Het is altijd verstandiger om te gaan voor een tv die nog onder de garantieperiode valt. Check dus of de verkoper het bonnetje nog heeft, om bij de winkel terecht te kunnen. Standaard is er echter ook altijd een fabrieksgarantie.

Vergelijk

Hoewel je op zoek bent naar een tweedehands 4k televisie, is het aanbod nog steeds groot en doe je er goed aan om verschillende toestellen met elkaar te vergelijken. Sla advertenties die mogelijke kandidaten zijn op. Vergelijk je vondsten niet alleen met elkaar, maar ook met de modellen in de winkel. Som zijn er geweldige acties en is het nieuwe model bijvoorbeeld maar 50 euro duurder dan wat je op marktplaats zag.

Marktplaats 4k televisie

Specificaties

Wat de tv zelf betreft moet je natuurlijk letten op de specificaties en op wat je met de tv wilt doen. Zo hebben televisies bijvoorbeeld een bepaalde beeldverversing snelheid, gemeten in Hz. Als je gewoon wat series wilt kijken en het nieuws wilt volgen is 50Hz waarschijnlijk ruim voldoende.

Als je echter een gamer bent en houdt van racespelletjes met snelle beelden, dan wordt je van 100Hz toch wel gelukkiger. Uiteraard moet je ook kijken naar welke inputs er zijn. Al je apparaten moet je natuurlijk wel aan je 4k televisie kunnen koppelen.

LED of OLED?

Ook moet je letten op met wat voor soort paneel je tv is uitgerust. Er zijn namelijk 4k LED tv’s en 4k OLED tv’s. LED televisies zijn eigenlijk LED LCD tv’s en gebruiken geen pure LED technologie. Ze komen met een LCD scherm dat gebruik maakt van LED technologie en niet de traditionele fluorescentiebuizen van normale LCD tv’s.

Omdat de LED lampjes direct achter het scherm worden geplaatst, kan een LED televisie diepe zwarte kleurnuances laten zien. Bepaalde lampjes worden dan uitgeschakeld om zwart nog zwarter te maken. Dit heeft echter als nadeel dat bepaalde gedeelten van het scherm donkerder kunnen worden. OLED televisies gebruiken wel pure LED technologie.

Hierdoor hebben ze niet het probleem van het donker wordende scherm. Kleuren worden op het scherm gevormd door elektriciteit te versturen door verschillende materialen, die vervolgens gaan gloeien. Door deze technologie kunnen de tv’s nog dunner worden en hebben de beelden een hoge helderheid met diepe contrasten.

LG Signature

Veilig 4k televisie bestellen

Uiteraard zijn er altijd meer risico’s wanneer je tweedehands iets koopt, dan wanneer een product nieuw uit de winkel komt. Marktplaats probeert dit echter zo goed mogelijk te verhelpen en ook jij kunt zelf bepaalde stappen ondernemen om niet bestolen te worden. Zo kun je bijvoorbeeld checken hoe lang iemand al lid is van marktplaats.

Als iemand pas een paar uur lid is, zou het verdacht kunnen zijn. Het hoeft natuurlijk niet per se. Ook verkopers uit het buitenland wil je liever vermijden en hier stuurt Marktplaats je zelf ook een waarschuwing voor. Tegenwoordig heeft Marktplaats ook een Gelijk Oversteken service. Hierbij wordt de verkoper pas uitbetaald, wanneer jij je pakketje hebt ontvangen.

Als je er op Marktplaats niet uitkomt, kun je ook nog deze lijst bekijken. We hebben er vijf budget 4k televisies voor onder de 500 euro voor je op een rijtje gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen