Krankzinnig dieet Harvard-wetenschapper maakt je daadwerkelijk slimmer

Gezondheid Sam Dille 31 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Gezonde hersenen zijn enorm belangrijk als je heel oud wil worden. En je dieet heeft daar een grote invloed op. Deze Harvard-wetenschapper kan daarover meepraten.

Als je op internet zoekt naar ‘slimmer worden’, vind je een hoop tips om je hersenen gezond te houden. Denk aan opleidingen, geheugenspelletjes en zelfs minder televisie kijken. Maar volgens experts is wat je dagelijks eet veel belangrijker voor je hersenkracht dan al die (onnodige) tips.

Jeffery Karp, een Harvard en MIT wetenschapper, beweert dat het juiste eten je slimmer kan maken. Een goed dieet heeft volgens Karp een enorme impact op je hersenen, humeur en weerstand. Daarom begint hij elke ochtend de dag met een ‘power bowl’ vol hersen-boostende voedingsstoffen.

Het krachtontbijt van deze Harvard-wetenschapper maakt je echt slimmer

Het ontbijt van Karp is flink gevuld, om ervoor te zorgen dat hij de dag zo krachtig mogelijk begint en een boost van gezonde voedingsstoffen krijgt. Hij begint elke dag met onderstaande maaltijd:

  • Walnoten en macadamianoten: omega-3-vetzuren en vetten die de hersenen ondersteunen.
  • Baru-noten: zit vol met eiwitten, antioxidanten en mineralen die essentieel zijn voor cognitieve functies.
  • Gouden melkpoeder met kurkuma en zwarte peper: bevat curcumine, dat ontstekingsremmend is en hersencellen kan beschermen.
  • Zeewiervlokken: zijn rijk aan jodium en stoffen die de hersenontwikkeling bevorderen.
  • Blauwe bessen: zitten antioxidanten in die veroudering van de hersenen vertragen.
  • Catalina Crunch-cereal: biedt vezels, eiwitten en voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren.
  • Verrijkte haverdrink: ondersteunt de hersengezondheid met koolhydraten en essentiële voedingsstoffen zoals B-vitaminen, vitamine D en calcium.
Volgens het dieet van een Harvard-wetenschapper moet je veel walnoten eten
Walnoten zitten vol met omega-3. (Afbeelding: Unsplash)


Mocht je zin hebben in een beetje afwisseling in het dieet, dan kun je er ook volgens Karp ook voor kiezen om eieren te eten op een volkoren toast. Dat ontbijt biedt een goede bron van eiwitten en choline, een belangrijke stof die invloed heeft op je stemming en geheugen. De volkoren toast voegt goede vezels toe, die je genoeg energie geven gedurende de dag.

Wat je de rest van de dag (niet) moet eten volgens het dieet

Gedurende de dag eet de Harvard-wetenschapper voedsel dat niet te zwaar op de maag ligt. Op die manier heeft hij geen last van een opgeblazen buik en buikpijn. Vooral mensen met buikproblemen hebben hier baat bij.

Voorbeelden van etenswaren die dit veroorzaken zijn uien, knoflook, tarwe en sommige vruchten. Door dit dieet te volgen, kun je erachter komen welk voedsel je buik van streek maakt en zo je spijsverteringsproblemen verminderen.

Wat je vooral wel moet eten, is voedsel waar veel antioxidanten in zitten. Dit beschermt de hersenen tegen stress, verbetert de hersengezondheid en zorgt ervoor dat je gezonder oud wordt. Denk bijvoorbeeld aan bessen en bladgroenten. Ook volle granen en voedsel rijk aan vitamine E, zoals noten en zaden, zijn belangrijk voor de vaatgezondheid en essentieel voor optimale hersenfunctie.

Sla
Groene groenten zijn beregezond! (Afbeelding: Unsplash)

Bovendien zijn er bepaalde voedingsmiddelen die een aanzienlijk effect hebben op het geheugen en de concentratie. Omega-3-vetzuren, antioxidanten en vitaminen in voedingsmiddelen zoals vette vis, bessen en bladgroenten zijn hier een goed voorbeeld van. Stop je dieet daar vol mee.

Daarnaast is het belangrijk dat je de hele dag genoeg water drinkt. Water helpt goed bij het functioneren van de hersenen. Zorg er daarom voor dat je de hele dag door minstens acht glazen drinkt. Of eet een sinaasappel, want die zit boordevol water.

Hoe zit het met koffie?

Voedsel met cafeïne en L-theanine, zoals koffie en groene thee, helpen je om alert en gefocust te blijven. Maar te veel caffeïne is ook weer niet de bedoeling. Daarom adviseert de Harvard-wetenschapper om het op één of twee kopjes koffie per week te houden.

Als alternatief voor koffie is groene thee een goede keuze. Het bevat cafeïne om je alertheid en concentratie te verhogen, en L-theanine om je kalm en scherp te houden. Zo kun je je beter concentreren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over angstige gevoelens.

Het koffiezetapparaat van de toekomst vult zelf water bij
Tijd voor koffie! (Afbeelding: Pexels)

Probeer ook zo min mogelijk suiker te eten tijdens het dieet. Toch mag je je ook wel eens laten gaan met een stuk chocolade of snoep. Een beetje suiker op zijn tijd is nooit verkeerd.

Waarom is een zorgverzekering noodzakelijk voor jouw gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen