Disney aangeklaagd door de makers van Predator-films

Films & Series Jeroen Kraak 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Predator-makers Jim en John Thomas klagen Disney aan. Ze willen de rechten terug van de franchise en gaan hiervoor naar de rechter.

De Predator-films mag je echte klassiekers noemen. Wie herinnert zich niet de eerste film uit 1987 met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Hij wordt naar de jungle in Central America gestuurd om een buitenaards wezen uit te roeien.

Predator vs. Disney

Inmiddels hebben de makers van de Predator een andere vijand gevonden: Disney. De rechten van Predator lagen eerder nog bij 20th Century Fox. Nu dat bedrijf in 2019 is overgenomen door Disney, liggen de rechten bij die partij. Dat klopt echter niet volgens Jim en John Thomas. Zij willen de rechten voor Predator en Predator 2 terug.

Volgens The Hollywood Reporter willen de broers Thomas naar de rechter om af te dwingen om de rechten terug te krijgen. Volgens hen kunnen auteurs de overdracht na een bepaalde tijd annuleren. Voor nieuwere werken is dat meestal 35 jaar. Volgens de twee broers ligt het einde van de rechten van Disney op zaterdag 17 april. Om dit bekrachtigen moeten de twee partijen voor een jury komen.

Een rechtszaak komt eraan

De Predator-makers claimen in 2016 al een opzeggingstermijn te hebben ingediend en tot afgelopen januari geen bezwaar te hebben ontvangen. In januari nam Disney onverwacht contact op met de advocaat van de Thomas-broers waarbij de eis van hen werd betwist.

Disney onderneemt nu actie en blijkt zelf ook een rechtszaak aan te spannen. “De mededelingen van de gedaagden voldoen niet aan de wettelijke vereisten en zijn wettelijk ongeldig,” luidt de klacht van Disney. Deze actie is volgens het bedrijf nodig omdat “de verdachten ten onrechte proberen om de rechten van 20th Century voortijdig te beëindigen, precies op het moment dat 20th Century investeert in tijd, geld en moeite van een nieuw deel van de franchise.”

Vervolg Predator in gevaar?

Zoals in de berichten duidelijk is, werkt Disney nu aan een vijfde film in de Predator-franchise. Door het conflict met de Thomas-broers lijkt het onwaarschijnlijk dat zij het script zullen schrijven. Eerder stelde Marvel onverwacht al Predator-stripboeken uit. Het is onbekend of dit te maken heeft met het conflict.

De eerste Predator-film dateert alweer uit 1987. In de jaren ’90 kwam het tweede deel en ook in 2010 en in 2018 kwam er een Predator-titel uit. Ook zijn er verschillende boeken, strips en games in de serie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen