Facebook moet zijn plannen laten varen, Instagram for Kids onder vuur

Apps Wesley Akkerman 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Facebook werkt naar verluidt aan Instagram for Kids: een versie van de fotodeeldienst voor kinderen. Maar dat kan gevaarlijk zijn, aldus een organisatie die het voor kinderen opneemt. Campaign for a Commercial Free Childhood heeft in een open brief aan Mark Zuckerberg gevraagd of hij van de plannen wil afzien.

Instagram for Kids is een app die bedoeld is voor kinderen onder de dertien jaar, aangezien die nu officieel geen eigen account kunnen aanmaken op het platform. Campaign for a Commercial Free Childhood bestaat uit 35 organisaties en 64 individuele experts, die Zuckerberg op de gevaren willen wijzen van zo’n app.

Mocht zo’n app er daadwerkelijk komen, dan is dat schadelijk op of vanwege meerdere aspecten:

  • privacy
  • schermtijd
  • mentale gezondheid
  • zelfverzekerdheid
  • commerciële druk

Facebook wordt op gevaren gewezen

Wanneer er daadwerkelijk een Instagram for Kids komt, dan kan zo’n app inbreuk maken op de privacy van kinderen. Ook bestaat er een hoger risico op iets als een depressie, evenals een grote verscheidenheid aan andere, potentiële gevaren. Althans, dat meldt de organisatie die het voor de kinderen wil opnemen.

Deze geheime minigame kan je gratis spelen op Instagram
Instagram op je smartphone. (Afbeelding: Unsplash / Claudio Schwarz)

Tieners zijn heel beïnvloedbaar. En als het om uiterlijk aankomt, kunnen ze al snel een negatief zelfbeeld ontwikkelen, zo staan in de brief beschreven. Een app als Instagram for Kids kan een grote nadruk leggen op die negatieve ontwikkelingen en jonge jongens en meisjes de verkeerde ideeën geven.

Instagram for Kids

Daarnaast worden er zorgen geuit over de schermtijd (kinderen spenderen tijdens de pandemie al meer tijd achter verscheidene displays). De organisatie maakt verder korte metten het het plan van Facebook. “Kinderen jong naar Instagram trekken is alleen goed voor het winstoogmerk voor het bedrijf.”

Facebook zo lek als een mandje: check hier of jouw 06-nummer gelekt is

Facebook laat weten dat Instagram for Kids een goed idee is, omdat het kinderen van het hoofdplatform houdt en daardoor dus minder in aanraking zullen komen met potentieel schadelijke content. Het helpt het bedrijf echter niet dat er reeds veel jonge kids actief zijn op Instagram en ook persoonlijke gegevens delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Campaign for a Commercial Free Childhood (.pdf)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen