Facebook zo lek als een mandje: check hier of jouw 06-nummer gelekt is

Apps Wesley Akkerman 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Onlangs kwam in het nieuws dat er wederom gegevens van gebruikers van Facebook op straat liggen, waaronder je persoonlijke 06-nummer. De vraag is nu: zit jouw 06-nummer bij dit lek? Gelukkig is er een simpele tool waarmee je kunt checken of je één van de getroffen personen bent.

Het zal je niet ontgaan zijn: afgelopen week verscheen er een bestand online met daarin allerlei persoonlijke gegevens van meer dan 530 miljoen mensen die Facebook gebruikt hebben met een eigen profiel. In dat bestand staan de gegevens van ongeveer 5,4 miljoen Nederlanders.

Je gegevens op Facebook

Aan wat voor gegevens moet je dan denken? Denk dan aan je naam, woonplaats en je telefoonnummer, maar ook je e-mailadres en bijvoorbeeld je werkgeschiedenis. Het is een beetje afhankelijk van wat je zelf achtergelaten hebt op dat profiel. Heb je je nummer niet gegeven, dan staat dat ook niet in dit lek.

Facebook like
Facebook. (Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Gelukkig bestaan er verschillende tools om te achterhalen welke gegevens van jou zijn buitgemaakt. RTL Nieuws heeft een handig overzicht gemaakt met daarin enkele voorbeelden, zoals de Facebook leak checker. Na het invullen van je voor- en achternaam zie je vanzelf of je gegevens in het lek zitten.

Niets opslaan

De ontwikkelaar van die dienst, Joost Schuttelaar, laat op Twitter weten dat hij zelf geen gegevens opslaat van de mensen die besluiten gebruik te maken van zijn tool. Mocht je nummer in het lek zitten, dan krijg je overigens de laatste drie cijfers van dat telefoonnummer te zien, zodat je dat kunt controleren.

Facebook haalt enorm veel nep-accounts en nepnieuws offline

Daarnaast is er de tool benikerbij.nl. Voor deze tool dien je je telefoonnummer in te vullen om te checken of je bent getroffen. De makers van deze tool, Martijn Luijckx en ethisch hacker Inti De Ceukelaire uit België, laten ook hier weten geen data op te slaan van iedereen die de tool gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen