Facebook haalt enorm veel nep-accounts en nepnieuws offline

Apps Jeroen Kraak 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Facebook geeft meer informatie over het bestrijden van gewelddadige en nep-content. Het haalt een hoop accounts offline.

Nepnieuws en bedreigingen via Facebook en Instagram zijn een groot probleem voor het bedrijf. Facebook ligt daarom regelmatig onder vuur en is dan ook genoodzaakt om actie te ondernemen. Het bedrijf geeft nu wat meer openheid over de bestrijding in een blogpost.

Meer dan een miljard accounts offline gehaald

Guy Gosen is vicepresident op het gebied van integriteit bij Facebook. In de post vertelt hij hoe het medium probeert het allemaal te voorkomen. Hij claimt dat het sociale medium hard optreedt tegen nepnieuws. In totaal heeft het bedrijf tussen oktober en december 1.3 miljard nep-accounts verwijderd.

Volgens hem onderzoekt het sociale medium ook of daarbij binnen- en buitenlandse beïnvloedingsprocessen daar van deel uitmaken. In totaal zijn daar de afgelopen drie jaar 100 van die netwerken opgerold.

Facebook let meer op clickbait

Facebook richt zich daarnaast ook steeds meer op clickbait. In totaal heeft het bedrijf meer dan 80 onafhankelijke fact-checkers in dienst die meer in 60 talen op zoek gaan naar nepnieuws. Het bedrijf plaatst daarom soms waarschuwingen bij berichten. Het bedrijf merkt dat er dan 95 procent minder geklikt wordt op het bericht.

Rosen claimt dat het bedrijf er geen baat bij heeft om nep-informatie te laten staan vanwege financiële belangen. Het probeert dan ook berichten waar een financieel motief achter zit te verwijderen. Facebook probeert vooral het systeem achter deze frauduleuze organisaties te ontmantelen.

Facebook ligt erg onder druk omdat het laks zou omgaan met de klachten over bedreigingen. De Engelse regering heeft zelfs al met boetes gedreigd die op kunnen lopen tot in de miljarden als het bedrijf geen actie onderneemt.

Facebook weet veel

Natuurlijk is er nog een ander gevaar bij Facebook: de informatie die je zelf deelt. Je wil natuurlijk niet dat die in verkeerde handen valt. Wil je weten wat het bedrijf allemaal van je weet? Lees dan eens dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen