SpaceX en NASA gaan samenwerken om opmerkelijk probleem te voorkomen

Wetenschap Wesley Akkerman 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

SpaceX en NASA, twee Amerikaanse ruimtevaartorganisaties, hebben bekendgemaakt dat ze allebei data met elkaar gaan delen. Dat doen ze niet zomaar. Beide organisaties willen namelijk niet hebben dat hun satellieten tegen elkaar aanbotsen in de ruimte. Maar daar hebben ze wel allebei de juiste gegevens voor nodig.

De onlangs afgesloten overeenkomst moet bovendien zorgen voor een verbetering van de veiligheid in de ruimte. Op zich geen verkeerd idee, aangezien twee op elkaar gebotste satellieten voor een enorme ravage kunnen zorgen. Desondanks is het natuurlijk wel een heel modern probleem.

Overeenkomst SpaceX en NASA

In de overeenkomst staat onder meer dat NASA en SpaceX elkaar op de hoogte brengen van belangrijke gebeurtenissen. Denk dan aan lanceringen van raketten en satellieten, evenals de af te leggen trajecten. Die moet ervoor zorgen dat geen enkel gevaarte in ruimte tegen een ander groot gevaarte aanbotst.

Starlink SpaceX Elon Musk
Een foto vanaf ISS (Afbeelding: SpaceX)

In de toekomst worden dergelijke afspraken alleen nog maar belangrijker. Zo zegt NASA-topman Steve Jurczyk dat dergelijke communicatie nu en later van belang is, omdat steeds meer commerciële partijen satellieten lanceren. Informatie uitwisselen over projecten kan de veiligheid in de ruimte verbeteren.

SpaceX heeft onder meer de opdracht gekregen dat zijn satellieten op een bepaalde afstand staan ten opzichte van het International Space Station, afgekort tot ISS. Diens satellieten moeten minimaal vijf kilometer boven en vijf kilometer onder het hoogste en laagste punt zweven van het ruimtestation.

Elon Musk

SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van ondernemer Elon Musk. Musk heeft met dat bedrijf inmiddels duizend zogenaamde Starlink-satellieten de ruimte ingestuurd, met als doel mensen op aarde van snel internet te voorzien. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 42.000 van zulke satellieten in een baan om de aarde zweven.

SpaceX-raket ontploft voor de derde keer, maar er is toch goed nieuws

Dit is overigens niet de eerste keer dat beide ruimtevaartorganisaties samenwerken. In mei vorig jaar gebeurde het namelijk dat twee astronauten met de Crew Dragon-capsule van SpaceX naar het internationale ruimtestation gebracht werden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NASA

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen