LOQED review: het slot dat je huis slimmer en volledig sleutelloos maakt

Smart Home Maarten Verkoren 7 apr 2021
Leestijd: 6 minuten

LOQED is een nieuw smart lock dat sinds kort op de markt is. Het belooft het eerste volledig sleutelvrije smart lock van Europa te zijn, veiliger dan reeds langer verkrijgbare smart locks en ook echt sleutelloos. WANT werd nieuwsgierig en testte het slot om te beoordelen of het inderdaad veilig, handig en slim is.

De eerste uitdaging bij de test was onze voordeur. Ik woon in een oud huis, een monument, met een gecertificeerd slot. Dat zegt overigens niets over de veiligheid, want een beetje inbreker is binnen een paar minuten binnen. Net zoals de meeste gezinnen hebben wij extra sleutels liggen bij buren, familie, vrienden en de werkster. Dat is een dure grap omdat je telkens gecertificeerde sleutels moet laten bijmaken voor €25 per stuk en het slot moet laten vervangen als iemand een sleutel verliest.

Tij voor een slim slot

Daarnaast vergaten we na verloop van tijd wie er allemaal een sleutel hebben, klungelig, ik weet het, maar niet heel safe. Met het slimme slot van LOQED haal je niet alleen een nieuwe cilinder en een driesterren-SKG-deurbeslag in (en op) huis, maar ook een hele sloot aan slimme features.

LOQED maakt jouw slot slim en volledig sleutelloos
LOQED opent via telefoonherkenning of pincode (Afbeelding: LOQED)

LOQED is een Nederlands product, uit Amsterdam. Na vier jaar ontwikkelen, is dit slimme slot nu eindelijk op de markt.

Wat is het en hoe werkt het?

Je hebt geen sleutels meer nodig, want het slot herkent je smartphone, weet of je binnen of buiten bent en gaat vanzelf open als je aan komt lopen. Vanzelf, dus je hoeft je smartphone niet eerst tevoorschijn te toveren en er een handeling op te doen. Dat is dus slim én snel en gemakkelijker dan een sleutel.

Je krijgt er ook een bridge bij waarmee het slot ook op afstand via internet is te benaderen. Zo hoef je als je nog lekker in bed ligt, er niet meer uit als er onverhoopt iemand heel vroeg al aan staat te bellen. Of als je niet thuis bent, maar er een monteur of een andere gewenste bezoeker voor de deur staat.

Het installeren van LOQED

Bij mij thuis is de installatie gedaan door een slotenmaker omdat ik een heel oud slot had dat niet geschikt was voor een LOQED. Dat slot moest eerst vervangen worden, inclusief flink wat freeswerk. Maar het monteren en instellen van het slot is bij de meeste sloten eenvoudig zelf te doen. Basic IKEA-skills, belooft de maker.

LOQED maakt jouw slot slim en volledig sleutelloos
Eenvoudig zelf te installeren (Afbeelding: LOQED)

Na de montage, heb je aan de binnenkant van je deur een nieuw beslag en deurklink zitten en tevens een draaiknop voor het nachtslot. Aan de buitenkant van je deur komt een display dat ook fungeert als touchpaneel. Als je thuiskomt, herkent LOQED jouw telefoon (en de daarop aanwezige digitale sleutel) al op een paar meter afstand. Als je bij de deur aan bent gekomen, staat er al ‘Touch to Open’ en volstaat een aanraking van het display met een vinger om binnen te komen.

Is het veilig?

Ja. Je hoeft niet bang te zijn dat je slot gehackt wordt of dat er wordt ingebroken. Tuurlijk, alles is te hacken en overal is in te breken. Anders geformuleerd: met een LOQED hoef je minder bang te zijn dat er boeven binnen komen. Dankzij die 256-bits encryptie (heeft te maken met de lengte van de digitale sleutel en code en data en bla). No worries, dit ga ik niet helemaal uitleggen, maar neem van mij aan, dat is heel veilig, niet voor niets gebruiken banken en overheden dat. Er is door meerdere beveilingsexperts uitgebreid naar gekeken en die hebben de oplossing goedgekeurd.

LOQED maakt jouw slot slim en volledig sleutelloos
Het slimme slot is goed beveiligd (Afbeelding: LOQED)

Is het handig?

Zeker. Ik noemde al heel wat mooie toepassingen, maar vooruit, nog wat voorbeelden:

  • Touch to Open! Mijn peuter van twee doet zelf de deur open als we thuiskomen!
  • Als ik ging hardlopen, propte ik altijd een sleutel in mijn broek, maar checkte ik al rennend herhaaldelijk of ik hem nog had. Bij onhandige broeken legde ik de sleutel in de plantenbak, ook niet heel safe natuurlijk. Nu kun je zonder telefoon op pad en jezelf later weer binnen laten met je pincode.
  • Airbnb! Laat je gasten gewoon zelf inchecken met hun eigen toegangscode

Een andere functie die we al meerdere keren gebruikt hebben, is die van de toegangstijden. Als er op vaste tijden bezoekers komen, zoals een werkster of oppas, schilder of klusjesman tijdens een verbouwing, kun je instellen dat de deur dan altijd op die dagen en tijden van het slot gaat. Zo hoef je hen niet eens een sleutel toe te wijzen. Ook kun je daarmee een tijd instellen waarop je nachtslot erop gaat (met een dagschema) zodat je dat nooit meer handmatig hoeft te doen. Scheelt weer een handeling als je naar bed gaat.

Is LOQED slim?

Het slot is een uitstekend voorbeeld van een smarthome-apparaat. Aan alle uitzonderingen (ook de niet in dit artikel genoemde) is gedacht. LOQED is geprogrammeerd om jou werk uit handen te nemen, je leven makkelijker te maken en veilig te zijn. Ook als iemand die een digitale sleutel voor jouw huis heeft, zijn telefoon verliest, is er niets aan de hand. Je verwijdert die sleutel gewoon uit het admin-menu. Je kan een sleutel ook zo weer intrekken als je niet langer wil dat een persoon je huis in kan.

LOQED maakt jouw slot slim en volledig sleutelloos
Laat jezelf binnen via een vingeraanraking (Afbeelding: LOQED)

Ook bij verbouwingen, verhuizingen of feestjes is LOQED een slim slot. Met de touwtje-uit-de-brievenbuis-modus stel je simpelweg in dat iedereen die arriveert, het slot kan openen met een vinger.

Altijd controle over je slot

Mocht je geen telefoon bij je hebben of mocht hij leeg zijn, geen probleem: de LOQED kan ook geopend worden door je pincode in te voeren op het display. Als je je huis verlaat, heb je de optie om via ‘Touch to Lock’ je huis op het nachtslot te zetten. Maar dat kan ook achteraf, als je al op weg bent naar het vliegveld en vergeten bent je huis af te sluiten voor de vakantie. Gewoon met je telefoon.

Een groot voordeel ten opzichte van een gewoon slot, is dat je niet langer je sleutel kan verliezen met alle nare gevolgen van dien. Tijdens de testperiode had mijn zoon zijn sleutelbos in zijn fietsslot laten zitten, die in de voortuin stond. Gelukkig zaten de sleutels er nog in toen we dit ontdekten, maar als iemand ze zou hebben meegenomen, hadden we niet bang hoeven te zijn dat hij nu ons huis in zou hebben gekund. Met een traditioneel slot had je dan je slot moeten vervangen.

LOQED maakt jouw slot slim en volledig sleutelloos
Aan de binnenkant een deurbeslag met nachtslot (Afbeelding: LOQED)

We hebben alle bovengenoemde features getest en het werkte allemaal prima. Zelfs de digibeten in het gezin konden er mee overweg, en dat zegt wat!

Conclusie – LOQED doet wat het belooft

Na alle features te hebben getest (en in het begin nog enige finetuning), mag ik zeggen dat alles werkt zoals LOQED zegt. Knap dat een Nederlandse startup dit voor elkaar heeft weten te krijgen. Met de LOQED haal je een goede oplossing in huis die inderdaad slim, handig en veilig is. Minimaal een upgrade voor je traditionele slot, met veel toffe features en ook nog ruimte voor upside in de toekomst als er wellicht nog meer functionaliteiten worden toegevoegd. Op moment van schrijven waarschijnlijk het beste smart lock dat je in Nederland kunt krijgen. Een heerlijke gadget bovendien!

Meer weten over LOQED of dit slimme slot in huis halen? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen