Disney’s Lightyear verbannen in Saudi-Arabië vanwege opvallende reden

Films & Series Jeroen Kraak 13 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Terwijl de hele wereld uitkijkt naar Lightyear, zitten ze in Saudi-Arabië niet te wachten op de film. Dit komt door een bijzondere reden.

Lightyear belooft een waar spektakel te worden op het witte doek. De film komt deze week naar de bioscopen. Tenminste, in Nederland en bijna elk ander land in de wereld. In Saudi-Arabië is dat niet het geval. Daar wordt de film net zoals in een aantal andere Arabische landen geskipt. De reden is opvallend te noemen.

Disney+ komt met Lightyear

Lightyear is een spin-off van de bekende Disney Pixar-titel Toy Story. In deze film heeft Buzz Lightyear de hoofdrol. Al jarenlang probeert de ruimteheld terug naar huis te keren. Nu wordt hij dwarsgezeten door een groep meedogenloze robots die worden geleid door schurk Zurg. Hij wil maar al te graag de brandstofbron van Buzz stelen. Je kunt Zurg wellicht kennen uit de Disney-serie over Buzz Lightyear. Deze was jaren geleden gemaakt en is nu gewoon te zien op Disney+.

Een van Netflix beste Originals krijgt exclusief vervolg op Disney+

Hoewel het gaat om een animatiefilm, heeft Disney een ware sterrencast weten te strikken. Zo wordt de Buzz Lightyear door ‘Captain America’ Chris Evans, Kiki Palmer is Izzy Hawthorne en Taika Waititi is te horen als Mo Morrison.

In Lightyear komt ook een nieuw karakter voor dat voorafgaand aan de film voor veel ophef zorgde. De space ranger Alisha is namelijk lesbisch en vormt een familie met haar partner. In een scene kust zij haar dan ook op de mond. Op zich niets raars zou je zeggen, maar Disney schrapte de kus. Na alle ophef besloot de filmmaatschappij de scene alsnog toe te voegen.

Behalve in Saudi-Arabië en de VAE

Iedereen blij zou je denken, behalve in het Midden-Oosten. Daar wordt Lightyear nu in de ban gedaan vanwege de kus. De film werd in eerste instantie goedgekeurd voor de Verenigde Arabische Emeritaten, maar de vergunning is nu toch teruggetrokken omdat er klachten zijn dat de film ‘de Islam en moslims beledigd’, meldt Variety.

In Saudi-Arabië is het zover geen eens gekomen. Daar is Lightyear meteen verbannen. Dat staat niet op zich, want Disney kreeg in het land al eerder met hetzelfde te maken. Zo is daar ook Doctor Strange in the Multiverse of Madness niet te zien, omdat er een LHBTI-karakter inzit. Ook zijn daar Eternals en West Side Story verboden vanwege dezelfde reden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Variety

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen