2023 was een rampjaar voor Disney, dus is 2024 het moment van de waarheid

Films & Series Jeroen Kraak 4 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

2023 is echt een rampjaar geweest voor Disney. Met zijn streamingdienst Disney+ wist het de kijker niet te overtuigen. Marvel werd door veel mensen bekritiseerd en zelfs Pixar wist niet te schitteren. 2024 wordt daarom het jaar van de waarheid.

Disney leek lange tijd goud in handen te hebben. De voorgaande jaren was Marvel een echte goudmijn, bijna elke Pixar-film wist flink veel kijkers naar de bioscoop te krijgen, en er leek voldoende rek te zijn in Disney+.

Hoe anders was dat in 2023. Het bedrijf kreeg te maken met de ene tegenslag na de andere. Eigenlijk leek het enige wat wel goed ging, de Star Wars-series te zijn. Wat is er precies aan de hand?

Het rampjaar van Disney

Disney was jarenlang de grootste filmmaatschappij ter wereld. Het was de filmstudio die sinds 2015 bovenaan stond qua omzet uit kaartverkoop. Dat is echter in 2023 veranderd. Universal is the house of mouse voorbijgestreefd.

En dat is eigenlijk heel logisch. Universal had afgelopen jaar een aantal topfilms zoals Oppenheimer en The Super Mario Bros. Movie. Zet dat naast het rijtje van Disney+ met onder andere The Little Mermaid, Indiana Jones and the Dial of Destiny, en The Marvels, en je weet hoe laat het is.

Disney moet in 2024 stralen na rampjaar 2023
Disney zal wensen dat het beter gaat. (Afbeelding: Disney)

De totale omzet uit ticketverkoop bedroeg 4,8 miljard dollar. Dat lijkt misschien nog veel, maar het is ook voor het eerst sinds 2014 dat geen enkele Disney-film meer dan een miljard dollar heeft opgebracht.

Marvel-moeheid

De afgelopen jaren was dat gewoon ondenkbaar. Elke Marvel-titel leek wel een succes te zijn. De studio koos voor de makkelijke oplossing om het uit te melken via een matig multiverse met net zulke matige verhalen waar niemand nog wat van snapt.

Veel kijkers lijken dan ook Marvel-moe en vinden het niet de moeite waard om voor The Marvels of Ant-Man and the Wasp: Quantumania naar de bioscoop te gaan. En laten we het helemaal maar niet hebben over de special effects in die laatste film.

Maar Marvel is zeker niet de enige hoek waar de klappen vallen. Ook bij andere titels viel de score erg tegen. Zo viel de omzet van Indiana Jones and the Dial of Destiny met 384 miljoen dollar tegen, en was Wish van Pixar met 176 miljoen dollar al helemaal een flop.

Lego komt met nieuwe Indiana Jones-sets die elke fan laat kwijlen
Indy is terug. (Afbeelding: Disney)

Heeft Disney last van een Peter Pan-syndroom?

Hoewel 569 miljoen dollar voor The Little Mermaid een mooi bedrag lijkt, valt dat ook tegen gezien het budget wat er tegenaan was gegooid. En daar is ook wel weer wat in terug te zien. De live-actionversies van originele tekenfilms vallen al een lange tijd tegen, dus zal Disney daar uit een ander vaatje moeten tappen.

Neem bijvoorbeeld Peter Pan & Wendy, waarbij zelfs Jude Law als een geweldige Captain Hook de verschrikking niet kon verbergen. Waarschijnlijk had Disney al zo’n vermoeden aangezien het de film niet eens naar de bioscoop bracht.

Grote verliezen voor Disney+

Hoewel het misschien simpel lijkt om snel te scoren met een streamingdienst, is niets minder waar. Disney maakt nog steeds enorme verliezen met Disney+. Alleen al in het laatste kwartaal maakte de streamingdienst een verlies van 387 miljoen dollar. Overigens minder dan een jaar daarvoor, toen de teller zelfs op -1,4 miljard dollar stond, maar nog steeds fors.

Daarnaast verloor het ook abonnees. In het eerste kwartaal had het bedrijf nog 163,17 miljoen abonnees, maar in het vierde kwartaal waren er nog maar een kleine 150 miljoen over.

Disney lijkt daarom ook zijn strategie te willen wijzigen. Nadat voorafgaand aan de lancering van Disney+ alle Disney- en 21st Century Fox-titels (die ook eigendom van het bedrijf zijn) van concurrenten zoals Netflix werden gehaald, wil het nu weer licenties voor gebruik verkopen om zo de cijfers weer op te krikken.

Komt er een overname?

De tegenvallende cijfers bij Disney hebben dit jaar ook overnamegeruchten aangewakkerd. Zo zien analisten wel brood in het idee dat Apple het mediabedrijf zou overnemen. Apple heeft geld zat en met Disney zou het zijn streamingdienst Apple TV+ een flinke boost kunnen geven.

Bovendien hebben de twee bedrijven een goede relatie met elkaar. Zo zat de huidige Disney-CEO Bob Iger in de raad van bestuur van Apple. Daarnaast was Apple-oprichter Steve Jobs grootaandeelhouder in Pixar. Toen Disney dat bedrijf overkocht, waren Jobs en Iger beide lid van de raad van bestuur.

Wat biedt 2024?

2024 belooft dan ook een jaar van de waarheid te worden voor Disney. Er staan dertig films op de planning waarbij het merendeel direct uitkomt op streamingdiensten Disney+ en Hulu.

Kingdom of the Planet of the Apes komt in 2024 naar de bioscoop (Afbeelding: Disney)

De grootste bioscoopfilms worden Mufasa: The Lion King, Inside Out 2, Kingdom of the Planet of the Apes, een nieuwe Alien-film en Dead

pool 3. Vooral die laatste kan en moet misschien wel een knaller worden. Het is de enige Marvel-film die in 2024 naar de bioscoop komt en laat wellicht nog meer zien wat Disney van plan is met de Marvel-titels die het heeft gekregen door de overname van 20th Century Fox.

Qua bioscoopfilms lijkt er dus op Deadpool na dus geen titel te zijn die écht op voorhand ‘eventjes’ een miljard aan ticketverkoop haalt. De vraag die overblijft: en Disney+ dan?

Daar heeft Disney weer met een ander probleem te maken. De stakingen bij de acteurs- en schrijversvakbonden hebben ervoor gezorgd dat flink wat producties plat gezegd op hun gat hebben gelegen. Zo is onder andere het tweede seizoen van Andor doorgeschoven naar 2025.

Qua Star Wars op de streamingdienst zullen we het moeten doen met The Acolyte en Skeleton Crew. Qua Marvel staat nu alleen nog Echo en Agatha op de planning.

Deze nieuwe Star Wars en Marvel-series zie je in 2024 op Disney+
Agatha komt terug naar Disney+. (Afbeelding: Disney)

Vooral 2025 belangrijk voor de toekomst van Disney

Hoewel 2024 na het rampjaar 2023 dus verbetering moet bieden, zijn de ogen vooral gericht op 2025. Zo zien we drie enorm grote Marvel-titels. Dit zijn films over Captain America en The Fantastic Four.

Maar er is in 2025 nog meer dan Marvel. Dan verschijnen ook live-action-versies van Moana en Sneeuwwitje. Tenslotte verschijnt ook nog eens Avatar 3.

We zullen wat Disney betreft nog echt even geduld moeten hebben. 2024 lijkt gezien de titels vooral gericht om de tijd te overleven.

Barbie tot Oppenheimer: dit zijn de 10 meest succesvolle films van 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen